06/08/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Αυγουστιάτικος επίλογος

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Στο σημερινό μας άρθρο ο πρόλογος πιστεύαμε ότι θα ήταν αρκετά διαφορετικός, όμως οι καταστάσεις δεν το επιτρέπουν. Όταν βλέπεις τη μισή χώρα να καίγεται, όταν ανοίγεις το παράθυρο και η μυρωδιά του καμένου ξύλου μόνο ευχάριστα συναισθήματα δεν σου δημιουργεί, όταν κοιτάς από το παράθυρο και διακρίνεις με τα χίλια ζόρια που είναι ο Λυκαβηττός, ο οποίος όσο περνάει η ώρα χάνεται και πάει, όταν βλέπεις να γίνονται στάχτη περιουσίες ατομικές και δημόσιες - γιατί το πράσινο είναι δημόσια περιουσία και μάλιστα πανάκριβη και σχεδόν σπάνια - δεν μπορείς παρά να νιώθεις έναν κόμπο και μια απίστευτη στεναχώρια για όλη αυτήν την κατάσταση, αλλά και μια ανησυχία για το που θα καταλήξει όλο αυτό. Φυσικά όλοι μας ελπίζουμε να μην θρηνήσουμε θύματα, αλλά εάν το σκεφτούμε λίγο σφαιρικότερα, είμαστε όλοι μαζί θύματα αυτής της κατάστασης, όπως είναι θύματα και όλα τα ζώα που είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς το φυσικό τους σπίτι.

Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι καταστάσεις που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι πρωτόγνωρες σε πολλά επίπεδα. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Από την πανδημία που μας άλλαξε άρδην την καθημερινότητα; Από τις χειμωνιάτικες φυσικές καταστροφές που έπνιξαν και πάγωσαν μεγάλες πόλεις τις Ελλάδας; Από τις καλοκαιρινές ακραίες καιρικές συνθήκες με τα ρεκόρ στον υδράργυρο να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο; Είναι τόσες πολλές οι καταστάσεις που έχουμε βιώσει το τελευταίο διάστημα, που σίγουρα θα μας διαφεύγουν αρκετές από αυτές σε μια υποτιθέμενη ανασκόπησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αρκούν ώστε να μας βάζουν όλους μας, ή μάλλον όλους όσους είναι σώφρονες και σκεπτόμενοι άνθρωποι, σε μια αυτόματη ανησυχία, να αναρωτιόμαστε μήπως κάτι δεν κάνουμε σωστά σαν άνθρωποι γενικότερα… Η απάντηση νομίζω δίνεται από την ίδια τη φύση που κάνει τα δικά της εδώ και καιρό. Άλλωστε, είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να την σέβεσαι, γιατί εάν δεν το κάνεις έχει πολύ μεγάλη μνήμη που ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του ελέφαντα...

Όλα τα παραπάνω προφανώς και δεν έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμά μας, όμως θεωρούμε ότι η φιλόξενη σελίδα του e-forologia πάντα μας δίνει χώρο για σφαιρικότερους προβληματισμούς όταν το «απαιτούν» οι συνθήκες. Έτσι κι αλλιώς μέρος της ανθρωπότητας είμαστε και όλα αυτά μας απασχολούν έμμεσα σαν ανθρώπους, αλλά και άμεσα σαν επάγγελμα, αφού όλη η μετέπειτα διαδικασία με τα τυχόν επιδόματα, αποζημιώσεις, κ.λπ. το πιθανότερο είναι να περάσει από τα γραφεία μας. Ίσως ο Αύγουστος να είναι μια καλή ευκαιρία για όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τους ρυθμούς τους για έστω λίγες ημέρες, να κάνουν έναν γενικότερο απολογισμό.

Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, για να γυρίσουμε και λίγο στα δικά μας, φρόντισαν να μας δώσουν άπλετο χρόνο για τον προβληματισμό που αναφέραμε, δίνοντας την τεράστια παράταση των 14 ολόκληρων ημερών στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων !!! 14 ημέρες που επαρκούν, κατά την άποψή τους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των πρώτων δύο μηνών. Εάν επαρκούν ή όχι, οι μόνοι που μπορούν να το απαντήσουν είμαστε εμείς οι ίδιοι οι φοροτεχνικοί και η απάντηση σε αυτό προφανώς και είναι αρνητική…

Όχι κύριοι, δεν επαρκούν 14 ημέρες για να καλυφθούν τα απίστευτα κενά που υπήρχαν, αλλά και εξακολουθούν να υπάρχουν, π.χ. τον ΕΟΠΥΥ που ακόμα δεν έχει ανεβάσει τα clawback του δευτέρου εξαμήνου με αποτέλεσμα οι μικροβιολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές ακόμα δεν μπορούν να κάνουν σωστή δήλωση!

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι βρέθηκε τρόπος να ανακοινωθεί πριν αυτό ψηφιστεί, άρα δεν περιμέναμε την τελευταία στιγμή τρώγοντας όλες μας τις διακοπές με τις φράσεις «θα πάρει παράταση;», «εεε το λογικό είναι να πάρει» κι άλλες τέτοιες παρόμοιες εκφράσεις που θα ακούγονταν στα τηλέφωνά μας και θα γράφονταν στα email μας μαζί με τις ευχές του 15Αυγούστου.

Βέβαια, το Υπουργείο φρόντισε να αφήσει το «τυράκι» της έκπτωσης του 3% για τον Αύγουστο, πετώντας κλασικά το μπαλάκι της διαχείρισης σε εμάς. Τυράκι πρακτικά όχι πολύ «ακριβό», αλλά ικανό να δώσει πάσα παραπόνων σε έναν δύστροπο φορολογούμενο-πελάτη μας. Σε προηγούμενό μας άρθρο είχαμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η έκπτωση θα έπρεπε να δίνεται μαζί με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Γνώμη μας είναι ότι το δικαίωμα στην επιλογή αυτής της ελάχιστης έκπτωσης πρέπει να το έχουν όλοι οι φορολογούμενοι κι όχι αυτοί που είναι τυχεροί και έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Από τη στιγμή που ακόμα δεν μπορούν οι φυσικοθεραπευτές και οι μικροβιολόγοι να υποβάλλουν δήλωση, έστω και ένας φορολογούμενος δηλαδή, το 31/8 είναι εντελώς άδικο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό, αφού όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, πόσο μάλλον όταν δεν εξαρτάται από αυτούς αλλά από μια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Το ίδιο δικαίωμα χάνουν έμμεσα και όσοι είχαν την ατυχία να αγοράσουν ακίνητο το 2020 σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας ή όσοι έχουν καταθέσει ένα ποσό φόρου μεταβίβασης ακινήτου, αλλά η αγορά αυτή δεν ολοκληρώθηκε.

Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι δύο κατηγορίες ;

Ναι, είναι αυτοί που βλέπουν την ειδοποίηση πριν την ολοκλήρωση της δήλωσης που αναφέρει ότι η δαπάνη αγοράς ακινήτου δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που τηρούνται στα αρχεία της υπηρεσίας μας. Μπορείτε να συνεχίσετε την υποβολή της δήλωσής σας η οποία θα εκκαθαριστεί αφού προσκομίσετε για έλεγχο τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σε αυτό μπορούμε να σχολιάσουμε ότι καλός είναι ο αυτοματοποιημένος έλεγχος, αλλά μήπως δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι ζητάς ραντεβού με την εφορία και λαμβάνεις απάντηση μετά από κάνα μήνα, ότι το ραντεβού σου είναι μετά από άλλον έναν μήνα; Μήπως, θα έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για αυτό, όπως, για παράδειγμα, να βγαίνει το εκκαθαριστικό και στη συνέχεια να γίνεται ο όποιος έλεγχος κρίνουν οι αρμόδιοι ότι χρειάζεται; Σε εμάς πάντως πελάτης παραλίγο να μην προλάβει να κάνει αίτηση για το ΕΣΠΑ του παιδικού σταθμού, όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο μας «πότε θαβρεθεί επιτέλους μια δίκαιη λύση για όλους;»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε κατ’ αρχάς σε όλους μας καλή δύναμη, ειδικά σε αυτούς που έχουν πληγεί από την κατάσταση, υγεία και υπομονή. Να είμαστε όλοι γεροί, να φορτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μπαταρίες μας, γιατί, όπως όλα δείχνουν, με την επιστροφή μας, μας περιμένει άλλη μια δύσκολη περίοδος!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
πυρκαγιές, Παράταση προθεσμίας, Φορολογικές δηλώσεις 2021