29/04/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι λεπτομέρειες της Εγκυκλίου επαναφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και λίγο από ενοίκια Απριλίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Η εβδομάδα των Μεγάλων Παθών έφτασε και φέτος και όλοι μαζί περιμένουμε τη μεγάλη Ανάσταση και το Πάσχα, όπου θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούμε με τις οικογένειές μας και να γεμίσουμε μπαταρίες για τη δύσκολη συνέχεια που μας περιμένει.

Στην Μεγάλη Εβδομάδα -και για την ακρίβεια το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας- ξεκίνησε η εφαρμογή των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, η οποία άνοιξε ουσιαστικά μετά τη δημοσίευση της εγκυκλίου ΓΔΟΥ 420/2021 που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος.

Το ενδιαφέρον όπως αναμενόταν ήταν πολύ μεγάλο, δεδομένου ότι για άλλη μια φορά το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο, κάτι που αποδείχτηκε και από την εφαρμογή, η οποία μέχρι το απόγευμα της Τρίτης παρουσίαζε αρκετά προβλήματα. Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι θα τηρηθούν οι όροι που αναλύονται στο άρθρο 9 και στο άρθρο 10 της εγκυκλίου, με κυριότερη αυτών την παραμονή του ίδιου αριθμού απασχόλησης την περίοδο 1/3/2021- 31/8/2021. Βέβαια, όπως και στις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές,από τον υπολογισμό της μείωσης απασχόλησης εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, άρα, με λίγα λόγια, θέλει μεγάλη προσοχή όταν γίνονται καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, για όποιον δεν πρόλαβε να υποβάλλει αίτηση, η προθεσμία λήγει στις 10 Μαΐου, άρα υπάρχει αρκετός χρόνος για όλους, με βασική προϋπόθεση όμως την υπομονή του πελάτη, κάτι που θα πρέπει να είναι απαραίτητο και αυτονόητο για μια σειρά θεμάτων. Τα έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε, δεν χρειάζεται να αναλύουμε ξανά. Επίσης, ως τις 10 Μαΐου θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να ανοίξει η εφαρμογή, για όποιον «άτυχο» ξέχασε να κλικάρει την επιλογή «εκδήλωση ενδιαφέροντος», ενώ είχε μπει στον κόπο να γράψει και να οριστικοποιήσει τα μηνιαία έσοδα. Είναι αυτονόητο ότι υπήρχε ενδιαφέρον, όπως είναι αυτονόητο και ανθρώπινο ότι πάνω στην πίεση του χρόνου μπορεί να του διέφυγε να κάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή θα έπρεπε να προστατεύει αυτά τα ανθρώπινα «λάθη», όμως, αφού δεν το έκανε, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσής του, κάτι που εξάλλου έγινε και τις προηγούμενες φορές,τουλάχιστον ως προς τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η Μεγάλη Εβδομάδα επεφύλαξε την επίλυση ενός ζητήματος που περιμένουμε από τις αρχές Απριλίου, η οποία επίλυση ήρθε μέσα από την εγκύκλιο που περιγράφει ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ολικής απαλλαγής ενοικίου και ποιες έχουν δικαίωμα μείωσης κατά 40%. Η εγκύκλιος Α.1101/2021 λοιπόν, δίνει απαντήσεις για το ποιοι είναι οι σχετικοί δικαιούχοι των εν λόγω εκπτώσεων. Το γιατί βέβαια έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος του μήνα για να μάθουμε ότι οι δικαιούχοι είναι πάνω κάτω οι ίδιοι με του Μαρτίου, είναι μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά την ίδια ερώτηση έχει συνηθίσει η αγορά να την κάνει και τους προηγούμενους μήνες, ως εκ τούτου φαίνεται να έχει αυτορυθμιστεί και να πράττει κατά το δοκούν.

Αφού αναφερθήκαμε στο ζήτημα των ενοικίων, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι τις 14 Μαΐου γίνονται οι δηλώσεις covid για τον μήνα Μάρτιο. Οι εν λόγω δηλώσεις γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εγκύκλιος ΓΔΟΥ 400/2021 και από όσους ιδιοκτήτες έλαβαν τα χρήματά τους προκαταβολικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις covid του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, εάν έχουν λάβει χρήματα και δεν κάνουν αίτηση, τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω!

Αυτό που θέλει προσοχή, στο μέτρο του δυνατού, είναι ότι ο ιδιοκτήτης που έχει λάβει τα χρήματα δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει, σε αντίθεση με αυτόν που δεν τα έχει λάβει. Είναι κάτι γνωστό άλλωστε από την αρχή της διαδικασίας των διαφόρων αιτήσεων. Εμείς μαθαίνουμε μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα, ενώ για τα θετικά μένουμε τις περισσότερες φορές με την απορία !!!

Εκτός όμως της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και των ενοικίων, η Μεγάλη Εβδομάδα έφερε και άλλη μια πολύ σημαντική εγκύκλιο, την Α. 1087/2021, η οποία περιγράφει τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και θέλουν να καρπωθούν τα αναφερόμενα στο άρθρο 5γ του Ν. 4172/2013. Το θέμα το είχαμε αναδείξει και στο άρθρο μας «Φορολογικά κίνητρα επαναπατρισμού κατοίκων εξωτερικού. Αναλυτικός οδηγός», απλά εκκρεμούσε να εκδοθούν οι οδηγίες για το τεχνικό μέρος της διαδικασίας.

Το θέμα θα το αναδείξουμε αναλυτικότερα και σε επόμενα άρθρα μας, απλά σήμερα θα επισημάνουμε κάποια σημαντικά ζητήματα επί της διαδικασίας:

  • Oι αιτήσεις υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού, ανεξαρτήτως από το εάν ο αιτούμενος ανήκει εκεί ή σε άλλη Δ.Ο.Υ. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω email ή με συστημένη επιστολή του ταχυδρομείου.
  • Για το φορολογικό έτος 2020 οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τις 30/9/2021, ενώ για τα επόμενα έτη έως τις 31 Ιουλίου. Επίσης, εξαιρετικά για φέτος, τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την αλλοδαπή μπορούν να υποβληθούν έως τις 22/11/2021. Για τα υπόλοιπα έτη τα δικαιολογητικά μπορούν να προσκομιστούν εντός 60 ημερών από την αίτηση.
  • Θα πρέπει να προσκομιστούν πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας από όπου να προκύπτει ότι ο αιτούμενος ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού τα 5 από τα τελευταία 6 έτη, σε κράτος της Ε.Ε ή σε κράτος που η Ελλάδα έχει ενεργή Σ.Α.Δ.Φ. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα apostille, με εξαίρεση τα κράτη που δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται αυτό το πιστοποιητικό, μπορεί να προσκομιστεί αντίγραφο της εκκαθάρισης ή του αντιγράφου της δήλωσης στην αλλοδαπή. Εάν δεν γίνεται ούτε αυτό, τότε μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από οποιαδήποτε δημόσια αρχή, αρκεί να αποδεικνύεται η μόνιμη σχέση με το ξένο κράτος. Θεωρούμε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφευχθούν διάφορα προβλήματα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσημαποιο κράτος μπορεί να εκδώσει και τι, διότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας για περασμένα έτη, όπως, για παράδειγμα, είναι τα Η.Α.Ε.
  • Φυσικά πρόσωπα που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία το 2020, μπορούν να αιτηθούν εξίσου να υπαχθούν, αρκεί να φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας για τα έτη 2015-2019.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η εργασιακή σχέση στην Ελλάδα, με την προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών, όπως ενδεικτικά είναι η σύμβαση εργασίας, το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης από το ΕΡΓΑΝΗ, η δημοσίευση της απόφασης του ΓΕΜΗ που ορίζεται ο αιτούμενος ως διευθυντής ή μέλος Δ.Σ έναντι πάγιας αντιμισθίας. Εκτός αυτών, απαιτείται Υ.Δ. του εργοδότη που να βεβαιώνεται ότι καλύπτεται νέα θέση εργασίας, αλλά και Υ.Δ. του αιτούμενου ότι θα μείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία διετία.
  • Σε περίπτωση που ο αιτούμενος ενδιαφέρεται να καρπωθεί τον νόμο μέσω έναρξης ατομικής επιχείρησης, αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 5γ, προκειμένου να προσκομιστεί στην αίτηση.

Το κίνητρο, όπως είχαμε αναφέρει,είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι για τους δικαιούχους προβλέπεται απαλλαγή φορολόγησης για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα από μισθωτές υπηρεσίες ή επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά περίπτωση. Το εν λόγω κίνητρο ισχύει για 7 έτη, αρκεί να εξακολουθούν να τηρούνται αποδεδειγμένα οι σχετικές προϋποθέσεις περί μισθωτής απασχόλησης ή ατομικής επιχείρησης.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, να έχουν Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, ανεξάρτητα από το εάν πήγαν στο χωριό ή έμειναν στην πόλη!!!

Υγεία, αγάπη, δύναμη και υπομονή για όλο τον κόσμο!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.