02/04/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι πρώτες λεπτομέρειες για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και επιδότηση επιχειρήσεων εστίασης

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάρτιος μας έχει αφήσει εδώ και δύο ημέρες, δίνοντας τη θέση του στον Απρίλιο, τον δεύτερο μήνα που δυστυχώς διπλασιάζει τις παρουσίες του στο πρόβλημα της πανδημίας… Ο φετινός Απρίλιος βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο περυσινό, αφού η διαφορά τους είναι ότι πέρυσι είχαν νεκρώσει τα πάντα, ενώ φέτος μπαίνουμε σιγά-σιγά στη διαδικασία μιας σχετικής επανεκκίνησης, ξεκινώντας από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ ήδη είναι ανοιχτοί κι άλλοι κλάδοι, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στον φετινό και τον περυσινό Απρίλιο δεν προκύπτει από τον αριθμό των κρουσμάτων - το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα - αλλά προκύπτει από την ανάγκη του να εναρμονιστεί η αγορά με την ύπαρξη του ιού, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουν όλοι να είναι κλειστοί. Μακάρι ο ιός να εξαφανιζόταν και να επιστρέφαμε όλοι μαζί στο 2019, δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε να λειτουργούμε με αυτόν, έχοντας βέβαια την ανάλογη προσοχή. Ποιο από τα δύο είναι το σωστότερο, σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρούμε, αφού όπως έχουμε πει πολλές φορές η κάθε επιλογή έχει τα καλά της και τα κακά της.

Στα δικά μας θέματα, αυτό που αναμένεται να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, εκτός από τα τρέχοντα ή τα έκτακτα που μετατράπηκαν σε τρέχοντα (βλέπε αναστολές, δηλώσεις covid, κ.λπ.), δεν είναι άλλο από τα θέματα των διαφόρων επιδοτήσεων που θα τρέξουν και θα αφορούν γενικά τις πληγείσες επιχειρήσεις ή και συγκεκριμένους κλάδους ειδικότερα. Το Πρόγραμμα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, το Πρόγραμμα Γέφυρα 2, το Πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, είναι μερικά από αυτά. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και το Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες και θα αφορά τον κλάδο της εστίασης και την παροχή κεφαλαίων κίνησης προς αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 δεν μπορούμε να αναφέρουμε και πολλά, παρά μόνο ότι δημοσιεύθηκε η Εγκύκλιος ΓΔΟΥ 366/2021, η οποία ορίζει τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα δημοσιευθούν μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο έχει γίνει και στις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, με μοναδική εξαίρεση την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

Στη διαδικασία της αίτησης ενδιαφέροντος θα πρέπει να συμπληρωθούν οι μηνιαίοι τζίροι των επιχειρήσεων για το διάστημα 1ος 2020 - 3ος 2021. Βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, τα έσοδα που έχουν συμπεριληφθεί και υπολογιστεί στις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές θα είναι προσυμπληρωμένα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης αυτών. Δυνατότητα διόρθωσης θα υπάρχει στους μήνες 1ο έως 3ο 2021, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι στοιχεία που λαμβάνονται αυτόματα από τις Περιοδικές Δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν δύο ενέργειες από τους αιτούμενους: πρώτον να συμπληρωθούν τα έσοδα στη σχετική εφαρμογή και δεύτερον να κλικαριστεί το «εκδήλωση ενδιαφέροντος» στη σχετική επιλογή της εφαρμογής που θα ανοίξει. Τη δεύτερη επιλογή, ουκ ολίγοι από εμάς την έχουμε ξεχάσει σε κάποια από τις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές πάνω στη ροή της πιεστικής εργασίας, κάτι που διαπιστώσαμε όταν μπήκαμε να δούμε τα αποτελέσματα που είχε η αίτηση. Την αγωνία που επακολουθούσε δεν χρειάζεται να την περιγράψουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως, είναι για ποιο λόγο είναι αναγκαίο αυτό το 2ο «κλικ»; Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον από τη στιγμή που κάποιος μπήκε στον κόπο και συμπλήρωσε τα έσοδα!

Με το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 και επιδότησης παγίων δαπανών θα ασχοληθούμε εν καιρώ. Στο σημερινό μας άρθρο θεωρούμε θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια πρώτη αναφορά σε όσα ανακοινώθηκαν εχθές και αφορούν το νέο Πρόγραμμα στήριξης 330 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης που άνοιξαν το 2020, καθώς και όσες παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά 30% και πάνω το 2020 σε σχέση με το 2019. Η σύγκριση μείωσης τζίρου για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο 2019 θα γίνεται καθ’ αναλογία, ενώ εάν η επιχείρηση έκανε έναρξη το 2019 χωρίς να έχει καθόλου έσοδα, αλλά ξεκίνησε την πραγματική δραστηριότητα μέσα στο 2020, θα αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση που άνοιξε το 2020, άρα δεν θα υπολογίζεται η προϋπόθεση μείωσης τζίρου. Βασική προϋπόθεση είναι σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση να είναι υπόχρεη υποβολής ΦΠΑ, αλλά και ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα το 2019 που δηλώθηκε στο Ε3 του αντίστοιχου έτους, να είναι ο ΚΑΔ εστίασης.

Το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται είναι 7% επί του τζίρου που είχαν το 2019. Εάν είναι στις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή επιχείρηση που ξεκίνησε τις πραγματικές εργασίες το 2019 ή το 2020, το ποσό θα προκύπτει από την πράξη [(Τζίρος 2019 ή 2020 / αριθμός ημερών λειτουργίας 2019 ή 2020) * 365] * 7%. Η συγκεκριμένη πράξη γίνεται προκειμένου να επιτευχθεί η αναλογικότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 100.000 ανά ΑΦΜ, αλλά και δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 70% των δαπανών- αγορών που θα γίνουν όλο το έτος 2021, άρα στην περίπτωση που δεν γίνουν οι κατάλληλες δαπάνες, το ποσό θα περιορίζεται στο 70% αυτών.

Σε όλα τα ανωτέρω, με την επιφύλαξη βέβαια της νομοθέτησης και των ανάλογων εγκυκλίων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιχείρηση να άνοιξε τον 2ο του 2019 και να λειτούργησε τον 11ο του 2019 ή αντίστοιχα επιχείρηση που το 2020 άνοιξε υποκατάστημα και θεωρητικά δεν έχει παρουσιάσει την ανάλογη μείωση εσόδων. Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις που θεωρητικά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αλλά πρακτικά τις πληρούν.

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι και τα δύο ανακοινώθηκαν χθες (Εγκύκλιος Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 και επιδότηση εστίασης) δεν τα μετατρέπει σε πρωταπριλιάτικη φάρσα, αφού έπεσαν και οι ανάλογες δεσμεύσεις από τους αρμοδίους!!!

Καλό μήνα και καλό ΣΚ σε όλους μας!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κλάδος > Εστίαση, Επιδότηση, Κορωνοϊός, Επιστρεπτέα προκαταβολή