26/02/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Παραταθείτε γιατί χανόμαστε!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Φεβρουάριος πλησιάζει στο τέλος του, αλλά όπως όλα φαίνονται δεν θα είναι ο τελευταίος μήνας που θα μας απασχολήσει με τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει οι ειδικές συνθήκες, οι οποίες βέβαια τείνουν να χαρακτηριστούν μόνιμες, αφού τον Μάρτιο κλείνουμε ήδη ένα χρόνο με αυτές.

Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί όλο αυτό το διάστημα εμάς τους φοροτεχνικούς, προφανώς και δεν είναι άλλο από το ζήτημα των προθεσμιών που προβλέπονται για μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες προστίθενται στις τρέχουσες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έτσι και αλλιώς. Το κοκτέιλ έχει γίνει κάτι παραπάνω από βαρύ, κάτι που έχουμε αναδείξει άπειρες φορές στο παρελθόν, αλλά και αναδεικνύουμε συνεχώς.

Στο προηγούμενό μας άρθρο αναφέραμε το ζήτημα με τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουμε για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρήματα μέσω του προσωρινού πλαισίου στήριξης για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1-5. Η προθεσμία παρατάθηκε για τις 30/6/2021. Απολύτως λογικό, αλλά γιατί να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή; Προφανώς και κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, άλλωστε δεν υπάρχει και σχετική οδηγία για το που θα πρέπει να σταλούν και με ποια διαδικασία. Όμως, γιατί θα πρέπει να έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας ή ακόμα χειρότερα μέσα στα κεφάλια μας, μια ημερομηνία η οποία θα καταλήγει στην ευγενική απάντηση του «ε, μωρέ θα πάρουν παράταση… Λογικό είναι…»; Την μη ευγενική απάντηση δεν μας επιτρέπεται να την γράψουμε, γιατί το άρθρο μπορεί να διαβαστεί και από ανήλικους, όμως όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε ποια είναι αυτή και ο καθένας μπορεί να την βάλει στη θέση της ευγενικής!!!

Το πρόβλημα είναι με τα έγγραφα των επιστρεπτέων μόνο; Προφανώς και όχι… Υπάρχουν πάρα πολλές προθεσμίες και ημερομηνίες που θα πρέπει να παρατείνονται άμεσα κι όχι τελευταία στιγμή, για να ξεμπλοκάρουν την όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος που η παράταση του εντύπου Ε11 ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή; Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι είναι αδύνατον να σταλεί έως τις 28/2, ενώ οι άδειες του 2020 μπορούν να μεταφερθούν έως τις 30 Ιουνίου; Υπήρχε κάποιος λόγος να έχουμε κι αυτό στο κεφάλι μας; Το ίδιο περίπου και με το Πόθεν Έσχες του 2020, το οποίο παρατάθηκε για ένα μήνα κι αυτό.

Το όλο πρόβλημα σίγουρα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των διαδικασιών, ώστε να αξιολογούνται οι προτεραιότητες και οι απαραίτητες προθεσμίες σε συνδυασμό με το τι επείγει περισσότερο. Βέβαια, κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να αναφέρει επιπλέον ότι αυτός ο οποίος ορίζει τις προθεσμίες, μάλλον δεν έχει περάσει ούτε απ’ έξω από κάποιο λογιστήριο, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσει σωστά κάτι που έχει στο μυαλό του ως «δύο κλικ».

Η διαδικασία κύριε/α που ορίζεις τις προθεσμίες δεν είναι δύο κλικ, αλλά κάτι πολύ παραπάνω!

Για να φτάσεις σε αυτά τα δύο κλικ, πρέπει να γίνει μια προεργασία, η οποία απαιτεί ώρες πολλές. Για κάποιον αρμόδιο που δεν καταλαβαίνει τι εννοούμε με αυτό, είναι ευπρόσδεκτος να περάσει μια ημέρα στο γραφείο μας, ώστε να καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε. Βέβαια καλό θα είναι να μην έρθει μόνος του γιατί θα βλέπει μόνο το δικό του κομμάτι. Ας φέρει μαζί και τους υπόλοιπους για να καταλάβουν τη θέση στην οποία μας βάζουν. Βέβαια θα πρέπει να οργανωθούμε, γιατί θα μαζευτούν πολλοί, οπότε δεν θα τηρηθούν τα μέτρα των αποστάσεων που πρέπει να έχουμε.

Για να συνεχίσουμε με το θέμα των προθεσμιών, σήμερα διαβάζουμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας που μας αναφέρει τις προθεσμίες που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να δηλώσουμε τους εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο. Το σύστημα παραμένει με τη διαδικασία της προαναγγελίας όπως έγινε και τον Φεβρουάριο.

Βέβαια, επειδή θέλουν να είναι «δίκαιοι», αναφέρουν ότι η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις εργοδότες για τον Μάρτιο 2021 γίνεται προαναγγελτικά από 3/3/2021 έως και 7/3/2021 για μέρος ή για όλο τον μήνα. Στο ίδιο διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021.

Για την προθεσμία αυτή έχουμε να κάνουμε τρεις βασικές ερωτήσεις-παρατηρήσεις:

Ερώτηση πρώτη: Για ποιον λόγο υπάρχει μια απίστευτη εμμονή ορισμού καταληκτικών ημερομηνιών σε μη εργάσιμη ημέρα; Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα Κυριακή. Είναι τουλάχιστον ασεβές προς εμάς… Θα ήταν τόσο δύσκολο δηλαδή να δοθεί προθεσμία έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου;

Ερώτηση δεύτερη: Για ποιον λόγο οι αποστολές δεν ξεκινούν την 1η Μαρτίου ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τις υποβολές; Να σημειωθεί ότι η 3η Μαρτίου που θα ανοίξει η διαδικασία είναι ημέρα Τετάρτη, άρα ημέρα μισή, αφού το σύστημα στις 17.00 περίπου κλείνει για λόγους συντήρησης που ποτέ δεν καταλάβαμε.

Ερώτηση τρίτη: Για ποιον λόγο πρέπει να προαναγγέλλουμε μια αναστολή την οποία την είχαμε ήδη προαναγγείλει τον προηγούμενο μήνα; Δηλαδή, κάποιος εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή έως τις 28 Φεβρουαρίου, για ποιον λόγο θεωρητικά θα γυρίσει στην εργασία του την 1η Μαρτίου, ειδικά εάν η επιχείρηση εξακολουθεί να είναι κλειστή; Δεν θα μπορούσε το σύστημα να είναι προαναγγελτικό και μόνιμο; Με άλλα λόγια, γιατί να μην βγαίνει κάποιος εργαζόμενος σε αναστολή και να παραμένει σε αυτό το καθεστώς μέχρι να προκύψει αναγγελία επιστροφής; Για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνουμε κάθε μήνα την ίδια διαδικασία, ειδικά όταν δεν αλλάζουν τα δεδομένα των αναστολών;

Στα ανωτέρω ερωτήματα μπορούν να προστεθούν πολλά περισσότερα, όπως, για παράδειγμα, γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να βγει σε αναστολή κάποιος ο οποίος είχε προσληφθεί μετά την 4η Νοεμβρίου και η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή τον Φεβρουάριο. Το 4 Νοεμβρίου έγινε 31 Ιανουαρίου, αλλά για τις αναστολές του Μαρτίου και μετά! Για τους προηγούμενους μήνες ουδείς λόγος…

Την επιχειρηματολογία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο την έχουμε ακούσει αρκετές φορές, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι την περίοδο από 4 Νοεμβρίου και μετά έχουν γίνει 300.000 προσλήψεις. Έγιναν προσλήψεις και από επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει κανονικά - βλέπε λιανικό εμπόριο - επιχειρήσεις που στη συνέχεια τις έκλεισαν με κρατική εντολή… Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, που εμπεριέχονται στους 300.000 που προαναφέραμε, είναι εργαζόμενοι που έντεχνα ήθελαν να μπουν σε αναστολή; Προφανώς και όχι… Όμως, για άλλη μια φορά σε αυτήν τη χώρα μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά…

Καλό ΣΚ και καλή δύναμη σε όλους μας!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Προθεσμία, Αναστολή σύμβασης, Επιστρεπτέα προκαταβολή, Παράταση