27/11/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Κάποιες σκέψεις …

Καλησπέρα σε όλους,

Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπως τουλάχιστον ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα προβλήματα πολλά. Γιατροί και υγειονομικοί δίνουν αγώνα για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.

Ας μην ξεχνάμε όμως και κάποιους αφανείς ήρωες που δίνουν αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους σε έναν αγώνα εξίσου σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα άνισο.

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί παρά το ότι παίρνουν τα εύσημα του πολιτικού κόσμου, των βουλευτών και των υπουργών εξακολουθούν να δίνουν τον αγώνα τους στα τυφλά. Εξακολουθούν να μεταφράζουν δελτία τύπου και τηλεοπτικά παράθυρα, χωρίς εγκυκλίους ή με αποφάσεις που εκδίδονται κατόπιν εορτής … Τελευταίο, από το γνωστό πια σε όλους υπουργείο, η αναστολή συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να δηλώσουν το προσωπικό που θέτουν σε αναστολή έως και τις 24/11/2020. Τα καταστήματα έκλεισαν στις 07/11 ή και πριν ανάλογα με την περιφέρεια. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η ΚΥΑ έπρεπε να εκδοθεί και να δημοσιευτεί μετά από το κλείσιμο της πλατφόρμας για την δήλωση των αναστολών; Αν κάποιος συνάδελφος λογιστής καθυστερήσει την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης κάποια λεπτά και την υποβάλει εκπρόθεσμη, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε κάποιες περιπτώσεις τα χρεώνεται ο ίδιος.

Αυτή ήταν μια παρένθεση, μιας και σήμερα θα ήθελα να σταθώ σε δυο τηλεδιασκέψεις που παρευρέθηκα κατά την διάρκεια της εβδομάδας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ένα από τα θέματα που τέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη ήταν η υποχρέωση των νομικών προσώπων, μη χρηματοπιστωτικού τομέα με την μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και Ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες, να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 30/11/2020, συμπληρώνοντας τα στοιχεία στα υποδείγματα που έχουν οριστεί σύμφωνα με την 2682/03.06.2019. Θα μου πείτε πως δόθηκε παράταση στην συμπλήρωση τους με νέα ημερομηνία τις 28/02/2021. Στην συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό δεν έθεσα πουθενά το θέμα της παράτασης, αλλά το αυτονόητο. Τα στοιχεία που ζητούνται, είτε οικονομικά είτε πληροφοριακού χαρακτήρα, το κάθε νομικό πρόσωπο τα έχει ήδη καταχωρήσει σε διάφορες πλατφόρμες και υπάρχουν ήδη στο taxis, στην μερίδα του ΓΕΜΗ, στην νέα πλατφόρμα των πραγματικών δικαιούχων κ.α.

Κατανοώ την ανάγκη να συλλέγονται τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας για μελέτες και στατιστικά στοιχεία. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω γιατί δεν γίνεται τα στοιχεία αυτά να μπορούν να αντληθούν από τις διάφορες πλατφόρμες που ήδη έχουν καταχωρηθεί και βάζουν τους λογιστές σε μια νέα ταλαιπωρία, μια νέα διαδικασία. Τί τους εμποδίζει να αντλήσουν στοιχεία από το ΓΕΜΗ; Νομίζω ότι στους τρεις μήνες που η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε παράταση, έχει όλο τον χρόνο να προσαρμόσει τα συστήματά της, ώστε να μπορεί να αντλήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Βέβαια, το θέμα που έκλεψε την παράσταση στις τηλεδιασκέψεις ήταν η πορεία της οικονομίας, η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σίγουρα είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας αλλά και δραστικές λύσεις που θα έχουν στόχο την διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Σε μια αγορά που οι μόνοι που έχουν αύξηση στην δουλειά τους είναι οι λογιστές (και δεν εννοώ τα έσοδα!), μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για «κούρεμα» οφειλών; Με πια έσοδα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί για τον Απρίλη του 2021, ενώ θα πρέπει να είναι και ενήμεροι στις τρέχουσες οφειλές;

Ακόμα, τέθηκε και το θέμα της «βοήθειας» που δόθηκε στις επιχειρήσεις για τις οφειλές του μήνα Νοεμβρίου. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι εκτός κάποιας διευκόλυνσης, μιας και έχουμε μεταφορά για 30/04/2021 μόνο των οφειλών ΦΠΑ. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, πληρωμή ΦΠΑ του Νοεμβρίου έχουν μόνο όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία και από αυτές μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή.

Στο κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής (μέτρο θετικό με άμεση εκταμίευση) οι λογιστές έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα .. απαγορεύεται να κάνουν το παραμικρό λάθος. Μετά την οριστικοποίηση και την απομάκρυνση από την πλατφόρμα, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Μάλλον μας θεωρούν διάνοιες (και καλά κάνουν και δίκιο έχουν!) με όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει και τα φέρουμε εις πέρας. Ακόμη, σημειώθηκε το εξής παράδοξο .. η επιστρεπτέα προκαταβολή υπολογίζεται σύμφωνα με συγκεκριμένο αλγόριθμο. Μετά τον υπολογισμό, γιατί από το ποσό που προκύπτει θα πρέπει να αφαιρούνται τα ποσά που έχουν δοθεί για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας; Δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις; Δε θα πρέπει να πληρώσουν το 60% του ενοικίου, τους κοινωφελείς οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κτλ.); Και σε τελική ανάλυση, είναι χρήματα που δεν τους χαρίζονται. Αναφέρομαι στις 3,5 από τις 4 επιστρεπτέες προκαταβολές μιας και στην 4η θα επιστραφεί το 50% του ποσού. Είναι ποσό που θα επιστραφεί έντοκα έστω και αν το επιτόκιο είναι πολύ μικρό.

Επίσης, σε ερώτηση του Α’ Αντιπροέδρου του Ε.Ε.Α. ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό κ. Σκυλακάκη ότι και οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό θα επιστρέψουν το 50% των χρημάτων που θα λάβουν. Ακόμα ειπώθηκε ότι μάλλον εκτός από την επιστρεπτέα 5 α(που θα ξεκινήσει τον μήνα Δεκέμβρη), θα υπάρξει και επιστρεπτέα 6 στις αρχές του 2021.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των συναδέλφων ότι μέχρι 28/02/2021 θα πρέπει να δοθούν τα στοιχεία στο Υπουργείο οικονομικών (μάλλον), όπως επίσης κατά την γνώμη μου μιας και τα στοιχεία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να τα τηρούν για μια δεκαετία η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο των φορολογικών ελέγχων τα επόμενα χρόνια.

Καλή δύναμη σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κορωνοϊός, Αναστολή σύμβασης, Επιστρεπτέα προκαταβολή