06/11/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

ΕΡΓΑΝΗ … Δεν τους αντέχω .. δεν τους μπορώ

Το δεύτερο lockdown είναι πια γεγονός. Η χώρα θα παραμείνει κλειστή για 3 εβδομάδες μέχρι 30/11 και βέβαια κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να παραταθεί και για μια ή δυο βδομάδες ακόμα, ανάλογα με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που θα σημειωθούν.

Από αύριο το πρωί στις 06:00 θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και θα επιστρέψουμε στο γνώριμο πια 13033, στους κωδικούς και στα έντυπα. Πριν καλά καλά τεθούν όλα αυτά σε εφαρμογή, άρχισαν τα παρατράγουδα από το γνωστό πλέον σε όλους μας Υπουργείο. Το υπουργείο που κάποια στιγμή θα έπρεπε να προταθεί για το βιβλίο Guinness και να διεκδικήσει επάξια την 1η θέση στην ασυνέπεια, τις αντικρουόμενες αποφάσεις και την προώθηση της γραφειοκρατίας. Ανακοινώθηκαν λοιπόν εχθές, από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ότι θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Αν κάποιος είχε επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα forma.gov.gr και τις οδηγίες προς τους πολίτες, θα είχε δει το έντυπο τύπου Α’ και την χειρόγραφή έκδοση του. Αυτό μέχρι τις 10.30 περίπου, αμέσως μετά άλλαξε και οι βεβαιώσεις θα εκδίδονται μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Νομίζω είναι απλό. Μέχρι αύριο το πρωί στις 06.00 τα λογιστικά γραφεία που εξυπηρετούν το 95% των επιχειρήσεων, θα πρέπει να ετοιμάσουν κάποια εκατομμύρια βεβαιώσεις για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα μέλη των εταιρειών. Πως θα το κάνουν αυτό με το 50% των εργαζομένων τους να είναι σε τηλεργασία; Μόνο όποιος το αποφασίσει γνωρίζει, χωρίς να έχει γνώση του τι γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν ο φοροτεχνικός να συμπληρώσει τα στοιχεία των εργαζόμενων, την διεύθυνση κατοικίας τους, τον τομέα που θα μετακινηθούν (πχ. Αττική ή περισσότεροι τομείς του ενός). Και αν ο εργαζόμενος δεν έχει δηλώσει στο λογιστή του την νέα του διεύθυνση τι θα γίνει; Πρόστιμο στον εργοδότη και τον εργαζόμενο; Επίσης, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που κινούνται σε περισσότερες από μια περιφέρεια τι θα γίνει; Πόσες βεβαιώσεις θα βγουν; Να τονίσουμε βέβαια ότι όλα αυτά ισχύουν για 14 ημέρες, μέχρι τις 21/11/2020. Δηλαδή, σε 2 βδομάδες λογιστές – φοροτεχνικοί ξαναφτιάξτε όλες τις βεβαιώσεις, έτσι για να μην ξεσυνηθίζουμε τη γραφειοκρατία …

Και είναι μόνο οι βεβαιώσεις; Οι πίνακες προσωπικού, τα προγράμματα ΟΑΕΔ, ακόμα και οι προσλήψεις όλων όσων έχουν ατομική επιχείρηση και απασχολούν συγγενή πρώτου βαθμού, που βάσει νόμου δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης, πρέπει να τους ασφαλίσουν για να μπορούν να μετακινηθούν;

Δεν μας εκπλήσσει ότι αυτό γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Άλλωστε μας έχει συνηθίσει από τον Μάρτη του 2020 μέχρι και σήμερα. Γιατί τώρα να αλλάξει συνήθειες;

Βέβαια όλα αυτά θα συζητηθούν πιο αναλυτικά από τον φίλο μου τον Βασίλη Πρασσά στην live ενημέρωση που πραγματοποιεί το e-forologia. Βέβαια, θα ήθελα να αναφερθώ και στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ μηνός Απριλίου, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Όσοι λοιπόν εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού όχι για το ποσό των 800€, αλλά αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο διάστημα της αναστολής επί του ονομαστικού μισθού.

Οι επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, τους παρέχεται η δυνατότητα να αναστείλουν την πληρωμή του Φ.Π.Α μηνός Νοεμβρίου στις 30/04/2021 και τότε να το ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις κατά τα γνωστά. Καμία μνεία δεν γίνεται για τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.). Πως θα μπορέσουν να τις καλύψουν με κλειστά μαγαζιά και μηδενικό τζίρο; Όπως επίσης, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες δε θα δοθεί καμία οικονομική ενίσχυση τύπου 800€ του πρώτου lockdown. Σαν αντιστάθμισμα προωθείται η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 4 και 5.

Ακόμα, ανακοινώθηκε η παράταση των δόσεων τραπεζικών δανείων έως 31/12/2020, ενώ ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Όσον αφορά τα ενοίκια, επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων σε ποσοστό 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, αλλά και για την φοιτητική εστία των τέκνων τους.

Η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι ότι πλέον δε θα συμψηφίζεται το ποσό με μελλοντικούς φόρους αλλά το 50% του 40% θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.

Έχουμε επιπλέον παράταση για τους μήνες του επιδόματος ανεργίας, ενώ δίνεται και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400€ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το πρωί το ζήτημα το έχουμε θέσει τόσο στην πρωινή εκπομπή του ANT1 ο Ηλίας Χατζηγεωργίου και εγώ στο ραδιόφωνο του Alpha παρουσία του υπουργού κ. Παπαθανάση στην εκπομπή του κ. Τάκη Χατζή. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η πρότασή μας θα γίνει δεκτή.

Φίλοι συνάδελφοι νομίζω, και μακάρι να διαψευστώ, ότι η περίοδος που έρχεται θα είναι δύσκολη για όλους μας, ίσως χειρότερη και από το πρώτο lockdown.

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή δύναμη σε όλους !!!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μέτρα στήριξης, Εργάνη ΙΙ, Κορωνοϊός