30/10/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Συνέχεια κορωνοϊού, συνέχεια παρατάσεων…

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. και τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα - Φοροτεχνικό

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας δυστυχώς έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα, αφού πολλοί νομοί πλέον έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε τοπικά lockdown και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Αναμφίβολα, οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων δείχνουν ότι τα πράγματα «αγριεύουν» μέρα με τη μέρα και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι άμεσα για να είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα βέβαια με τα όσα ορίζουν οι ειδικοί.

Στα δικά μας τώρα, η εβδομάδα που έκλεισε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα ως εβδομάδα της παράτασης, είτε αυτή αφορούσε πληρωμή, είτε αφορούσε διάφορες πληροφοριακές υποβολές, ειδικά εάν το συνδυάσουμε με τις προηγούμενες που ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα.

Παρατάσεις που για μια ακόμα φορά θα πρέπει να τονίσουμε ότι δίνονται στην πλειοψηφία τους την τελευταία στιγμή, όπως συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ή ακόμα και την επόμενη στιγμή, όπως κάκιστα εφαρμόζεται πολλές φορές από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Οι αργοπορημένες παρατάσεις έρχονται και συμπληρώνουν το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης, το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί και υφίσταται.

Γιατί υφίσταται;

Ίσως γιατί οι υπηρεσίες δεν μιλούν μεταξύ τους και βλέπει η καθεμία την περίπτωσή της ξεχωριστά, χωρίς να υπολογίζει τις προθεσμίες της άλλης, ίσως γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν ιδέα από λογιστήριο ή από την πραγματικότητα και θεωρούν ότι όλα είναι «δύο κλικ», ίσως γιατί το σύστημα είναι τόσο πολυδαίδαλο, που για να δημοσιευθεί μια παράταση θα πρέπει να περάσει από άπειρα γραφεία και αρμοδίους κι άλλα πολλά ενδεχόμενα.

Έχουμε πει όμως, ήδη από τα πρώτα μας άρθρα, ότι ο λογιστής- φοροτεχνικός πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος σε όλο αυτό, πρέπει να θεωρείται συνεργάτης, αλλά πάνω από όλα πρέπει να θεωρείται άνθρωπος κι όχι κομπιούτερ. Όσο κρίσιμες και να είναι κάποιες υποβολές, οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα πρέπει να παραμένουν αδιαπραγμάτευτα κι όχι να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες σε αυτά ή γύρω από αυτά.

Στην πράξη όμως, ας συνοψίσουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα στο ζήτημα των παρατάσεων, αναφέροντας και μερικές παρατηρήσεις, όπου αυτό θεωρούμε ότι χρειάζεται:

  • Με την Α. 1239/2020 ορίζεται παράταση έως 31-12-2020, της προθεσμίας αναβάθμισης των ενεργών Φ.Η.Μ., η οποία έληγε στις 31/10/2020.
  • Με την απόφαση 122120 ΕΞ 2020/27.10.2020 μετατέθηκε η προθεσμία ημερομηνίας καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων ως 31-12-2020. Βέβαια οι παρατάσεις μπορεί να δίνονται, όμως τα νομοθετικά κενά (κι όχι μόνο) είναι άπειρα, ενώ επιπλέον η εφαρμογή παραμένει δύσχρηστη και μοιάζει περισσότερο με την παλιά ατζέντα τηλεφώνων, που ζητά στοιχεία που ήδη τα έχουν οι υπηρεσίες.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3: Δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους που δεν είχαν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να εισέλθουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport και να το κάνουν έως τις 2 Νοεμβρίου, αρκεί να είχαν συμπληρώσει την πλατφόρμα των εσόδων έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Επίσης, παρατάθηκε η προθεσμία για όσους είχαν υποβάλλει αίτηση ενδιαφέροντος, να ολοκληρώσουν την αίτηση έως τις 2 Νοεμβρίου.
  • Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α 1236/2020 παρατείνονται μέχρι και την 30-04-2021, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 01-10-2020 έως 30-10-2020, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.64450/11-10-2020 (Β΄ 4484) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Επίσης, θα πρέπει να τηρούν το κριτήριο των ΚΑΔ όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο μας «Επίπεδο 4… προβληματισμοί πριν γίνουν προβλήματα». Αξίζει βέβαια στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι βασικό κριτήριο είναι ο χρόνος που η περιφερειακή ενότητα μπήκε σε κατηγορία 4 αυξημένου κινδύνου, γιατί από τότε αρχίζουν να μετρούν οι 14 ημέρες. Σύμφωνα με αυτό, οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισας που μπήκαν στο επίπεδο 4, τον ΦΠΑ που λήγει σήμερα τον αποδίδουν κανονικά. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση και για τον ΦΠΑ που λήγει το διάστημα 1/11 έως 30/11, αφού η προαναφερόμενη απόφαση αναφέρει μόνο τον Οκτώβριο.
    Επιπλέον, πρέπει να θυμίσουμε ότι παρατείνονται για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες μέχρι και 30/04/2021 οι προθεσμίες καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση με παλαιότερες παρατάσεις. Η εν λόγω συνέχιση της αναστολής βέβαια, ήταν ο ορισμός της παρατάσεως που ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Επειγόντως το εμβόλιο για την άμεση έκδοση αποφάσεων». Το ίδιο ισχύει και για τους ίδιους μήνες για τις εισφορές μη μισθωτών- αυτοαπασχολούμενων.
  • Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 43378/Δ1. 12994- ΦΕΚ Β’ 4708/23-10-2020 απόφαση του Υπουργού Εργασίας παρατείνεται για το έτος 2020, η προθεσμία υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού, έως και 30 Νοεμβρίου 2020. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που υπάρχει η υποχρέωση υποβολής του συγκεκριμένου πίνακα, αφού όπως έχει τονιστεί πολλές φορές πλέον δεν είναι χρήσιμος.
  • Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι με την εγκύκλιο Α.1185/2020 παρατείνεται για όλα τα συμφωνητικά που καταρτίζονται εντός του έτους 2020, ανεξαρτήτως του ημερολογιακού τριμήνου κατάρτισής τους, η προθεσμία υποβολής της σχετικής λίστας, για την 29η Ιανουαρίου 2021. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για τα μισθωτήρια συμβόλαια που υποβάλλονται μέσω άλλης εφαρμογής.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις προαναφερόμενες παρατάσεις εξακολουθεί να απουσιάζει αυτό που είχαμε θίξει και στο προτελευταίο μας άρθρο που έχει να κάνει με την αναστολή πληρωμών οφειλών μηνών Οκτωβρίου και μετά. Οι νομοί στο κόκκινο αυξάνονται, αλλά απόφαση τέτοιου είδους εξακολουθεί να απουσιάζει. Εκτός αυτού εξακολουθεί να απουσιάζει απόφαση ή η οδηγία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επιχείρηση που έχει προσωπικό σε υποκατάστημά της που είναι σε κόκκινο νομό και πρέπει να κλείσει με κρατική εντολή, αλλά η έδρα είναι σε νομό που δεν είναι στα κόκκινα. Πως θα έχει δικαίωμα να βγάλει αυτό το προσωπικό σε αναστολή; Δυστυχώς όσο οι νομοί αυξάνονται, τόσο πλησιάζει η μετατροπή του προβληματισμού μας σε πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Καλό ΣΚ και καλό μήνα σε όλους μας!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Παράταση, Καταβολή οφειλών, Ετήσιος πίνακας προσωπικού, Υποβολή κατάστασης συμφωνητικών, αποσυρση ΦΗΜ, Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Κορωνοϊός, Επιστρεπτέα προκαταβολή