16/10/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Επίπεδο 4… προβληματισμοί πριν γίνουν προβλήματα!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Έχουμε πει πολλές φορές και σε διάφορους τόνους, ότι το ζήτημα του κορωνoϊού που μας απασχολεί από τον περασμένο Μάρτιο, δυστυχώς θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα για καιρό.

Κάπως έτσι έκλεισε η μέρα για τους κατοίκους του νομού Κοζάνης, οι οποίοι πληροφορήθηκαν κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κύριο Χαρδαλιά, ότι ο νομός τους θεωρείται ως επιπέδου προστασίας 4 και χαρακτηρίζεται ως νομός αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι νομοί χαρακτηρίζονται ως επιπέδου 4, ουσιαστικά μπαίνουν σε καθεστώς lock down, διότι ξεκινά η αναστολή λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με τη λιανική. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα ανασταλεί η λειτουργία στα κομμωτήρια, στα γυμναστήρια, στα κέντρα αισθητικής, στην εστίαση (με εξαίρεση το take away και το delivery), στα μαγαζιά λιανεμπορίου (με εξαίρεση ό,τι έχει να κάνει με το τρόφιμο), στους παιδότοπους, στους κινηματογράφους, στα θέατρα, στις μουσικές σκηνές και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια μπαίνει ο νομός και όποιος άλλος νομός χαρακτηρίζεται ως επιπέδου 4 - υψηλού κινδύνου, στο καθεστώς που ήταν όλη η χώρα τον περασμένο Απρίλιο. Άλλωστε, αυτό συμπεραίνει όποιος διαβάσει το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, όσο ο νομός είναι στο επίπεδο 4, λαμβάνονται αυτόματα τα εξής μέτρα:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή τον Απρίλιο θεωρούνταν πληττόμενες, σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο του Απριλίου, μπορούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, για τουλάχιστον 14 ημέρες. Οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή, θα λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μηνιαίως και αναλογία αυτής, εφόσον δεν είναι σε αναστολή όλο τον μήνα. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.
  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό και έκλεισαν με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου, θα λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση. Εάν το επίπεδο 4 κρατήσει για 14 ημέρες, τότε θα λαμβάνουν ειδική αποζημίωση ύψους 300 ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νομό που χαρακτηρίζεται ως επιπέδου 4, θα έχουν δικαίωμα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ που καταβάλλεται τον μήνα που ο νομός χαρακτηρίζεται ως επιπέδου 4, έως τις 30/4/2021. Η εν λόγω οφειλή, θα μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση που αναλύσαμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Επίσης, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% για τα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο θα ισχύει και για την κύρια κατοικία των μισθωτών που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής ή την φοιτητική κατοικία των παιδιών των οποίων οι γονείς τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αντίστοιχα, για τους μήνες αυτούς, θα έχουν την έκπτωση που προβλέπεται (20% επί του 60% που εισέπραξαν), την οποία θα μπορούν να συμψηφίσουν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Επιπλέον, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, δεν θα επιστρέφεται το 50% του ποσού που έλαβαν, εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε νομό που επιπέδου 4 για 14 ημέρες. Αντίστοιχα, δεν θα επιστρέφεται το 30% του ποσού που έλαβαν, εάν εδρεύουν σε νομό που ήταν τουλάχιστον για 14 ημέρες στο επίπεδο 3.

Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις, προσδοκώντας ενδεχομένως κάποιες διορθωτικές κινήσεις, πριν το Δελτίου Τύπου νομοθετηθεί.

1. Στο Δελτίο Τύπου δεν βλέπουμε να γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις τρέχουσες οφειλές μηνών Οκτωβρίου και μετά, παρά μόνο για τον ΦΠΑ. Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο είναι η διπλή πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και αντίστοιχα είναι οι δόσεις του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα οι δόσεις συνεχίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και για τους δύο φόρους. Πως λοιπόν, για παράδειγμα, θα είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος του νομού Κοζάνης να πληρώσει τη διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ;

2. Καλό το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία στο 4ο στάδιό της θα μετατραπεί κατά μέρος σε μη επιστρεπτέα, όμως ήδη γνωρίζουμε ότι στην 4η φάση θα δοθούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες φάσεις. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες, θα δοθούν 600 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 3 θα δοθεί περίπου 1,5 δις ευρώ. Μήπως λοιπόν θα ήταν μια καλή σκέψη το μέτρο να ισχύσει και για τις προηγούμενες επιστρεπτέες προκαταβολές, δεδομένου ότι το ποσό δεν έχει βεβαιωθεί ακόμα;

3. Τον Απρίλιο το lock down ίσχυε για όλη τη χώρα. Τώρα πάμε σε λογικές τοπικών lock down ανά νομό. Όμως η οικονομία δεν μπορεί να περιοριστεί στα πλαίσια ενός νομού μόνο… Σίγουρα το lock down σε έναν νομό θα επηρεάσει και κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, τι θα κάνει μια επιχείρηση που εδρεύει στον νομό Πιερίας και προμηθεύει κυρίως τις επιχειρήσεις του νομού Κοζάνης με προϊόντα λιανικής; Δεν βλέπουμε κάποια πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί το παράδειγμα σήμερα να μοιάζει ακραίο, όμως όσο αυξάνονται οι νομοί που μπαίνουν στο «κόκκινο», τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκύψει κάτι τέτοιο. Μήπως λοιπόν θα ήταν καλό να προβλεφθεί κάτι τέτοιο και για αυτές τις περιπτώσεις;

4. Τι θα συμβεί με τα υποκαταστήματα; Μπορεί να υπάρχει μια επιχείρηση που έχει έδρα στην Αθήνα και υποκατάστημα στην Κοζάνη. Θα μπορεί να βγάλει το προσωπικό της Κοζάνης σε αναστολή; Το πρόβλημα με τους ΚΑΔ του Απριλίου φοβόμαστε ότι θα μεταφερθεί και στα υποκαταστήματα, εάν δεν προβλεφθεί κάτι. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να προβλεφθεί, γιατί υπάρχουν άπειρες επιχειρήσεις σαν κι αυτή που αναφέρουμε.

5. Σαν τελευταία, προς το παρόν, παρατήρηση, μπορούμε να πούμε για τους ΚΑΔ. Βλέπουμε ότι η βάση υπολογισμού όλων των δικαιούχων θα είναι οι ΚΑΔ που αναφέρονταν στη σχετική λίστα των εγκυκλίων με τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου. Να θυμίσουμε ότι αυτοί αναφέρονται στις εγκυκλίους Α. 1072/2020, Α.1073/2020, Α. 1074/2020 και Α. 1075/2020, όπως τροποποιήθηκαν σχετικώς με τις εγκυκλίους Α. 1083/2020, Α. 1084/2020, Α. 1085/2020 και Α. 1086/2020. Η λογική τότε ήταν ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα το 2018. Θεωρούμε τώρα ότι το 2018, πρέπει να γίνει 2019, δεδομένου ότι οι δηλώσεις έχουν υποβληθεί κι έχουν εκκαθαριστεί, άρα το νέο στοιχείο υπάρχει. Επιπλέον, αξίζει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να προβλέπεται δυνατότητα διεύρυνσης των συγκεκριμένων ΚΑΔ, δεδομένου ότι τα μέτρα μπορεί να επηρεάσουν στην πορεία κι άλλους κλάδους.

Παρατηρώντας τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, βλέπουμε ότι πάνω από 10 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται ήδη στο επίπεδο 3. Οι ευχές όλων μας είναι να υποβαθμιστούν στο επίπεδο 2, όμως, δυστυχώς, οι ισχυρισμοί των λοιμωξιολόγων είναι διαφορετικοί. Είναι πολύ πιθανότερο να ανέβουν επίπεδο, παρά να πέσουν. Με γνώμονα αυτό λοιπόν, μήπως θα ήταν καλό το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας να υπολογίσουν τους παραπάνω προβληματισμούς μας πριν μετατραπούν σε μεγάλα προβλήματα;

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μέτρα στήριξης, Κορωνοϊός