15/09/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Όλες οι αλλαγές σε μισθούς και εισοδήματα από 1/1/2021! Τι κερδίζουν εργαζόμενοι, εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες (Αναλυτικοί Πίνακες)

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net

Θετική απήχηση είχαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας. Η επερχόμενη μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με την «προσωρινή» κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επιφέρουν ωφέλεια στο σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών και σε πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών.

Βέβαια και οι 2 εξαγγελίες αποτελούσαν βασικούς πυλώνες των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και δεν αποτελούν κάτι μη αναμενόμενο. Ωστόσο στην χώρα που ζούμε είναι σύνηθες φαινόμενο να μην γίνει το αναμενόμενο ή να δίνεται παράταση σε αυτό. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι στα «ψιλά» γράμματα πέρασε η παράταση της έναρξης των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού που όπως φαίνεται, μετατίθεται για την Άνοιξη του 2021.

Με τα μέτρα αυτά, φαίνεται ότι καλύπτονται πλήρως τα αιτήματα εργοδοτικών φορέων που επιζητούσαν να επέλθει αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων διαμέσου της μείωσης εισφορών και φορολογίας και όχι διαμέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η συνέχεια στην μείωση των εισφορών

Η μείωση των εισφορών αποτέλεσε και μια από τις βασικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η οποία είχε δεσμευτεί για μια μείωση κατά 5% των εισφορών σε βάθος 4ετίας. Ήδη για την επόμενη χρονιά, είχε προβλεφθεί μια μείωση της τάξεως του 1%, μια μείωση που τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και συγκεκριμένα θα είναι 3% κάτι που οδηγεί πολύ πιο γρήγορα (από τις αρχικές εξαγγελίες) στην επίτευξη της μείωσης.

Στο ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι μειώσεις των εισφορών αρχής γενομένης την 1η Ιουνίου του 2019

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχικές εξαγγελίες, προβλεπόταν μεγαλύτερη μείωση υπέρ του εργαζομένου ενώ αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης επωφελείται τελικά σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός της σημαντικής αυτής μείωσης στα έσοδα του κράτους καθώς είναι δεδομένες οι πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα. Ευχής έργον είναι να μην πέσουν πάλι έξω όλες οι προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι θα «πέσουν στο τραπέζι» προτάσεις για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, προσωρινά

Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2020. Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά φέτος και η επιβάρυνση θα παραμείνει η ίδια με αυτό το «αλληλέγγυο» μέτρο που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων

Από το συγκεκριμένο μέτρο, που θα εφαρμοστεί το 2021, ωφέλεια θα αποκομίσουν όσοι λαμβάνουν εισοδήματα πάνω από 12.000€ ενώ όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σήμερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% (για εισοδήματα > 12.000€ έως και 10% για εισοδήματα > 200.000€.

Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έχει εφαρμογή στον Δημόσιο Τομέα αν και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στο συγκεκριμένο θέμα οι οποίες τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.


Παραδείγματα:

  • Έστω εργαζόμενος με 1000€ μηνιαίες αποδοχές και περίπου 14.000 ετήσιο εισόδημα. Σήμερα καταβάλλει μηνιαίως ως εισφορά αλληλεγγύης περίπου 3€, κάτι το οποίο θα καταργηθεί και επομένως θα επέλθει αύξηση μισθού με ετήσια ωφέλεια τα 44€
  • Έστω εργαζόμενος με 2000€ μηνιαίες αποδοχές και περίπου 28.000 ετήσιο εισόδημα. Σήμερα καταβάλλει μηνιαίως ως εισφορά αλληλεγγύης περίπου 40€, κάτι το οποίο θα καταργηθεί και επομένως θα επέλθει αύξηση μισθού με ετήσια ωφέλεια τα 576€

Η ωφέλεια με Πίνακες

Γίνεται κατανοητό ότι από τα 2 συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έχουμε ωφελημένους και «χαμένους».

Οι «χαμένοι»

  • Στην κατηγορία των «χαμένων» δηλαδή αυτών που δεν θα επωφεληθούν των συγκεκριμένων αποφάσεων είναι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000€
  • Αδικημένοι φαίνεται να βγαίνουν και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι οποίοι εξαιρούνται από το μέτρο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Μερικώς ωφελημένοι είναι και οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα καθώς σε αυτούς δεν επέρχεται κάποια μείωση φόρου διότι πολύ απλά δεν είχαν επιβάρυνση για την εισφορά αλληλεγγύης και η ωφέλεια θα προκύψει μόνο από την μείωση των εισφορών.
  • Εντυπωσιακή είναι η ωφέλεια για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλα εισοδήματα καθώς η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που σε αυτές τις κατηγορίες έφτανε μέχρι και το 10% θα δημιουργήσει σχεδόν ισόποση αύξηση των εισοδημάτων.

Πίνακας Ωφέλειας Εργαζομένων

(από μείωση εισφορών και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης)

Τα παραπάνω παραδείγματα αναφέρονται σε εργαζόμενους χωρίς τέκνα.

Με 1 τέκνο οι νέες μηνιαίες πληρωτέες αποδοχές θα είναι αυξημένες με επιπλέον 2,35 €

Με 2 τέκνα οι νέες μηνιαίες πληρωτέες αποδοχές θα είναι αυξημένες με επιπλέον 8,79 €

Με 3 τέκνα οι νέες μηνιαίες πληρωτέες αποδοχές θα είναι αυξημένες με επιπλέον 24,75 €

Πίνακας Ωφέλειας Εργοδοτών

(από μείωση εισφορών)

Πίνακας Ωφέλειας Ελευθέρων Επαγγελματιών

(από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης)

H μη αύξηση του κατώτατου μισθού

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον Μάιο μετατέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021, καθώς η έναρξη της διαδικασίας θα γινόταν τελικά τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου, όπου και ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μισθοί, Εισφορά Αλληλεγγύης