08/05/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Silver Alert!!! Αναζητείται Εγκύκλιος… Μπορείτε να βοηθήσετε;

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Ο μήνας Μάιος έχει φτάσει περίπου στο 1/3 της διαδρομής του, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνουμε σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της περιπέτειας των έκτακτων μέτρων που έφερε η πανδημία. Τα θέματα ως φαίνεται θα μας απασχολούν για πολύ μεγάλο διάστημα, όμως παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητα ερωτήματα αναπάντητα ή σχεδόν απαντημένα.

Όσο και να θέλουμε να ασχοληθούμε με άλλα θέματα φορολογίας, η επικαιρότητα, αλλά και οι καταστάσεις, μας οδηγούν πάντα στο ίδιο θέμα, αφού πραγματικά ο χρόνος που απομένει για κάτι άλλο είναι ελάχιστος.

Από την αρχή της κρίσης έχουν εκδοθεί 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 3 νόμοι και 330 περίπου Εγκύκλιοι και Αποφάσεις. Τη συχνότητα έκδοσής τους τη γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, όπως και την εμμονή πολλές από αυτές να δημοσιεύονται, καίριες στην πλειονότητά τους, αργά το βράδυ, σε ημέρες αργιών, ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής και ούτω καθεξής. Δυστυχώς όμως, ούτε αυτές δεν επαρκούν ώστε να ρυθμίσουν ομαλά τη διαδικασία, αφού ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και πολλές αδικίες.

Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μερικά από αυτά.

Έκπτωση ενοικίων κατά 40%

Το θέμα της έκπτωσης ενοικίων είναι μια κατηγορία από μόνο του… Μας απασχολεί από την αρχή της κρίσης, αφού ήταν από τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκε. Πήρε πολύ χρόνο να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για κάποια επιδότηση, αλλά για κρατική παρέμβαση σε μια ιδιωτική σχέση. Αρχικά ξεκίνησε για τον μήνα Μάρτιο για τα επαγγελματικά μισθώματα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων και για την πρώτη τους κατοικία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών που βγήκαν σε αναστολή.

Στη συνέχεια, για τον μήνα Απρίλιο, προστέθηκαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, πάλι για τα επαγγελματικά μισθώματα, οι υπάλληλοί τους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για την πρώτη τους κατοικία και τέλος τα φοιτητικά ενοίκια εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση κλειστή ή πληττόμενη και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προέβλεψαν τα προαναφερόμενα κατέληγαν στην εξής έκφραση: «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος»

Με άλλα λόγια έχει ήδη προβλεφθεί ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος από τον Μάρτιο, όμως η συγκεκριμένη εγκύκλιος αγνοείται από τότε. Δεν εκδόθηκε ποτέ… Δεν δόθηκαν οδηγίες σε κανέναν εμπλεκόμενο του τι πρέπει να κάνει… Ούτε στους ενοικιαστές, ούτε στους ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και σε εμάς τους φοροτεχνικούς! Η αγορά «αυτορυθμίστηκε» κατά κάποιον τρόπο γύρω από μια αίτηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που ήταν και το μοναδικό σημείο που μπορούσε υπό εξαιρετικές συνθήκες να αναγραφεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Το έντυπο αυτό από τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούταν για την αναγραφή των εργαζόμενων που έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ από τους εργαζόμενους χρησιμοποιούταν για να κάνουν την αίτηση λήψης ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ. Σε καμιά περίπτωση δεν ορίστηκε ξεκάθαρα και από κανέναν, ότι το έντυπο αυτό πρέπει αναγκαστικά να αναγράφει τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη όταν υπάρχει δικαίωμα μείωσης βάσει νόμου. Μάλιστα, όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο έντυπο είναι και λίγο «δύστροπο», αφού το δικαίωμα πρόσβασης για διορθώσεις δινόταν και δίνεται με το σταγονόμετρο, με προθεσμίες πρόσβασης που δεν υπολογίζουν αργίες και Σαββατοκύριακα.

Όλοι μας υποθέσαμε βέβαια ότι κάπου θα πρέπει να αναγραφεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, αφού θα έπρεπε το κράτος να ορίσει και για αυτόν ότι δικαιούται αναστολή πληρωμών για τις οφειλές που έληγαν 31/3 (παρατάθηκαν έως 21/4) και 30/4, ανάλογα με το εάν του έγινε νόμιμη μείωση του ενοικίου που εισπράττει. Μάλιστα, ως φορολογούμενοι με δικαίωμα αναστολής πληρωμών, έχουν και δικαίωμα έκπτωσης 25% εάν δεν ασκήσουν το δικαίωμα της αναστολής πληρωμών.

Όμως, το έντυπο του ΕΡΓΑΝΗ δεν δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό… Για παράδειγμα, για να το συμπληρώσουν επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό, έπρεπε να αναφέρουν σε ποιον ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ ανήκουν, ενώ σε περίπτωση που ήταν πληττόμενες θα έπρεπε να αναφέρουν και την ημερομηνία έναρξης αναστολής εργασίας! Ποιας αναστολής; Επίσης, για τους μισθωτούς το έντυπο είχε δυνατότητα να αποδεχτεί έναν ΑΦΜ, αποκλείοντας άθελά του κάποιον συνιδιοκτήτη από τα μέτρα. Επιπλέον, μισθωτός που δεν μπορούσε μέχρι στιγμής να κάνει αίτηση, γιατί για παράδειγμα εμφανιζόταν να έχει ενεργή σύμβαση, μέχρι αύριο δεν θα μπορεί να αναφέρει κάπου τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Πολλοί ιδιοκτήτες, και εν μέρει με το δίκιο τους, απαιτούν τη συγκεκριμένη αίτηση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να δεχτούν τη μείωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει από κάποια εγκύκλιο, αλλά από μια ορθή σκέψη αυτορρύθμισης. Όμως, και ορθή σκέψη να υπάρχει, το σύστημα μπορεί να μην σε αφήνει λόγω των προβλημάτων που εκθέσαμε…

Όλα αυτά φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και για τον μήνα Μάιο, όπου βέβαια περιμένουμε τα λεγόμενα της συνέντευξης τύπου να μεταφραστούν σε εγκύκλιο, ότι το μέτρο θα ισχύσει και για τον μήνα που διανύουμε.

Κλείνοντας, για το συγκεκριμένο θέμα καταλήγουμε στο εξής εύλογο συμπέρασμα: Θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος που να οριοθετεί κάποια ζητήματα και ερωτήματα, ώστε να τακτοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ιδιωτική σχέση ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Στην εγκύκλιο πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα πού θα πρέπει να δηλωθούν οι ΑΦΜ των ιδιοκτητών, ώστε να έχουν κι αυτοί τα όποια ευεργετήματα που ήδη υπάρχουν, αλλά και ενδεχομένως θα υπάρξουν (π.χ. μειώσεις ΕΝΦΙΑ ή αφορολόγητα ποσά). Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η «αυτορρύθμιση» μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αποδεδειγμένα δεν εξυπηρετεί κι έτσι θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι διαφορετικό.

Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις

Το συγκεκριμένο θέμα είναι απλούστερο. Οι εγκύκλιοι όρισαν τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος και οι αιτήσεις έγιναν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ έως τις 28 Απριλίου. Όμως ,υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι δεν έγινε η αίτηση. Ενδεχομένως να ξεχάστηκε, άνθρωποι είμαστε. Ή ακόμα και κάποιος να μην πρόλαβε, αφού ειδικά για τις επιχειρήσεις με 6-20 άτομα προσωπικό δόθηκαν λιγότερες από 24 ώρες διορία.

Ό,τι κι από τα δύο να ισχύει, θεωρούμε τουλάχιστον δίκαιο να ανοίξει ξανά η εφαρμογή, έστω και για λίγες ημέρες, ώστε να αιτηθούν τα χρήματα αυτοί που τα δικαιούνται και δεν έκαναν την αίτηση.

Ειδική αποζημίωση 600 ευρώ για τον επιστημονικό κλάδο

Το ζήτημα θεωρούμε το γνωρίζετε πολύ καλά, αφού αφορά άμεσα και τον κλάδο των φοροτεχνικών που εντάσσονταν σε αυτήν την κατηγορία. Τα προβλήματα και τα ζητήματα ήταν και είναι αρκετά.

Οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πολλοί διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν τα χρήματα. Μελετώντας την αίτηση διαπίστωσαν ότι έχουν βάλει λάθος λογαριασμό ή έκαναν κάποιον αναριθμητισμό. Η αίτηση προχωρούσε κανονικά, αφού δεν ελεγχόταν εάν ο αιτούμενος είναι ή όχι δικαιούχος του λογαριασμού. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι σήμερα 8/5, όμως το σύστημα δεν δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης εάν φαίνεται ότι έχει δοθεί δικαίωμα πληρωμής.

Εκτός αυτού, υπάρχει ζήτημα με τα νομικά πρόσωπα. Αρχικά, τα νομικά πρόσωπα που έχουν τους ΚΑΔ του επιστημονικού κλάδου (βλ. λογιστική εταιρεία, δικηγορική εταιρεία, κ.α.) εξαιρέθηκαν, κακώς, από το επίδομα των 800 ευρώ. Η επιλογή που είχαν ήταν οι εταίροι αυτών να πάνε μέσω ΚΕΚ στην επιλογή Β των σχετικών αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα και να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ ο καθένας, για τα προσωπικά τους ΑΦΜ.

Μετά την ακύρωση του προγράμματος voucher όμως, η επιλογή Β έκλεισε. Η επιλογή Α, που είναι ανοιχτή έως σήμερα, στην αίτηση ζητάει ΚΑΔ, όμως δεν μπορεί να καταχωρηθεί αυτός του νομικού προσώπου, δεδομένου ότι αντλείται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με λίγα λόγια, το μέλος εταιρείας χάνει και αυτό το επίδομα για τεχνικούς λόγους, αφού δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα πλέον.

Τα ανωτέρω θέματα θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να λυθούν άμεσα και να μην χαθούν άλλη μια φορά χρήματα μόνο και μόνο για τεχνικούς λόγους.

Κλείνοντας, αντί επιλόγου, θα πρέπει να θέσουμε ένα ερώτημα στους αρμοδίους Υπουργούς:

Ο κλάδος της εκπαίδευσης (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία) είναι κλειστός με κρατική εντολή εδώ και καιρό. Στις Εγκυκλίους 51888/ΓΔ4/2020 και Δ1α/ΓΠ.οικ.28237/5.5.2020, του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 11/5 αρχίζουν τα μαθήματα για την Γ’ Λυκείου και στις 18/5 τα μαθήματα για τα Γυμνάσια και την Α’ και Β’ Λυκείου.

Δεδομένου αυτού, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα θεωρηθούν ανοιχτές αλλά πληττόμενες; Κλειστές; Ή μήπως κάτι ενδιάμεσο αυτών;

Σε κάθε περίπτωση, ότι από όλα κι αν ισχύσει, πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, γιατί από αυτό εξαρτάται πως θα χειριστούν οι επιχειρήσεις το προσωπικό τους. Ήδη έχουμε φτάσει Παρασκευή και εγκύκλιος δεν υπάρχει… Να υποθέσουμε ότι θα βγει Δευτέρα ξημερώματα ή θα πάμε για άλλη μια φορά στις λογικές της «αυτορρύθμισης» ;

Καλό ΣΚ και καλή δύναμη σε όλους μας!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μίσθωση ακινήτων, Αποζημίωση ειδικού σκοπού, Ενοίκιο