31/08/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Κάλιο αργά παρά ποτέ!!! Άνοιξε επιτέλους η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις μισθώσεις ακίνητων τύπου Airbnb

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα

Μπορεί ο Αύγουστος να τελειώνει, ωστόσο το θερμόμετρο των φορολογικών υποχρεώσεων βρίσκεται ακόμη σε κόκκινα επίπεδα. Η Α.Α.Δ.Ε. φέτος φάνηκε συνεπής στο ραντεβού της με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα ξημερώματα της Τέταρτης ανάρτησε τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2018 στην προσωπική εικόνα των φορολογουμένων, αυξάνοντας το ποσό των υποχρεώσεών τους, με την καταβολή της πρώτης δόσης να πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φέτος, το κράτος προσδοκά βάσει των στατιστικών στοιχείων που αναρτήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. να βάλει στα ταμεία του συνολικά 3.093.502.546,24€.

Στο σημερινό μας άρθρο αποφασίσαμε όμως να μην ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα όπως έχουμε κάνει άλλες χρονιές, αφού αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης όλων, αλλά να επικεντρωθούμε σε μια πολυαναμενόμενη κι εξίσου σημαντική υποχρέωση που έρχεται να πάρει θέση εντός των ημερών στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων και η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί και σχετικά άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα στην κατοχή τους και τα εκμισθώνουν με τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε αυτή λέγεται Αirbnb, είτε booking.com, είτε Home away, οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο που δημιουργήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε..

Σε παλιότερα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο νέο μοντέλο εκμίσθωσης ακινήτων (βλ. https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207890, https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=199391), το οποίο είναι διαδεδομένο και στη χώρα μας, καθώς επίσης και στο φορολογικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το νέο μοντέλο εκμίσθωσης ακινήτων.

Πριν λίγες ημέρες η Α.Α.Δ.Ε. εξέδωσε νέα απόφαση (ΠΟΛ.1162/2018) μέσω της οποίας δίνει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την υποβολή δήλωσης μίσθωσης ακίνητης περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Το τοπίο βέβαια αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιαλύνεται με το Δελτίο Τύπου της Α.Α.Δ.Ε. (βλ. https://www.aade.gr/anakoinoseis/deltio-typoy-30082018) στο οποίο ανακοινώθηκε χθες η θέση σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα.

Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Πιο αναλυτικά :

  • Οι διαχειριστές των ακινήτων θα πρέπει έως τις 30/11/2018 να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε..
  • Οι διαχειριστές που είναι συγχρόνως ιδιοκτήτες θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγγραφής να συμπληρώσουν και το ΑΤΑΚ του ακίνητου.
  • Οι διαχειριστές που δεν έχουν κάποιο εμπράγματο δικαίωμα επί του ακίνητου θα πρέπει να συνυποβάλλουν και τη δήλωση όπου τους παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου.
  • Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας θα πρέπει να συνοδεύει σε εμφανές σημείο την ανάρτηση του ακινήτου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Οι διαχειριστές θα πρέπει να υποβάλουν τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έως τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Όσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν συναφθεί από 01/01/2018 έως 30/08/2018 θα πρέπει να δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στην εφαρμογή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής το αργότερο έως τις 30/11/2018.

Στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να προστατευτεί ο ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες μικρού βεληνεκούς (αφού η βραχυχρόνια μίσθωση ανταγωνίζεται κατά κύριο λόγο τις ξενοδοχειακές μονάδες κλάσης δυο ή τριών αστεριών), αλλά και για να προστατεύσει την κατοικία, ορίζει στην παράγραφο 8 του άρθρου 111 του Ν.4446/2016 ότι δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δυο (2) ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, καθώς επίσης και το ετήσιο όριο μίσθωσης ακινήτου να μην ξεπερνάει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ή τις 60 στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων. Το παραπάνω όριο ημερών δύναται ο φορολογούμενος να το υπερβεί μόνο στην περίπτωση που το συνολικό του εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 12.000€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 01/10/2018 οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας θα δύνανται να δηλώσουν και τη λύση της μίσθωσης του ακινήτου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της μίσθωσης. H συγκεκριμένη διαδικασία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε και σε αντίστοιχη περίπτωση η λύση της μίσθωσης φαινόταν από τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε2 που γινόταν κάθε χρόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Επιπλέον, οι εκμισθωτές που είναι συνιδιοκτήτες σε κάποιο ακίνητο, πλέον μπορούν να μην αποδεχτούν τη δήλωση στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας συμπληρώνοντας και τους λόγους μη αποδοχής.

Τέλος, οι φορολογούμενοι αλλά κι όσοι συνάδελφοι ασχοληθούν με τη συμπλήρωση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπείς και προσεκτικοί, αφού τα πρόστιμα σε περίπτωση λάθους ή παράλειψης είναι τσουχτερά και σε μερικές περιπτώσεις εξωπραγματικά. Συγκεκριμένα:

  • Η εκπρόθεσμη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής επιφέρει πρόστιμο 100€.
  • Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης το πρόστιμο που ορίζεται στο ΑΦΜ του διαχειριστή είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.
  • Η μη αναγραφή σε εμφανές σημείο επιφέρει αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία χθες με την Α.Α.Δ.Ε. ενημερωθήκαμε ότι αναμένεται εντός των ημερών και νέα εγκύκλιος με περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής και επεξηγήσεις των συγκεκριμένων μισθώσεων.

Καλό ΣΚ σε όλους και καλή προσαρμογή σε όσους επέστρεψαν από διακοπές!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.