Καλησπέρα σας, έχουμε μία εταιρία αλλοδαπής η οποία έχει προχωρήσει σε ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα το οποίο και ασκεί κανονικά τη δραστηριότητα του.
Το κεντρικό το οποίο βρίσκεται στο εξωτερικό αποφασίζει να προχωρήσει σε εισαγωγές στην Ελλάδα οπότε και το τελωνείο ζήτησε να εκδοθεί ΑΦΜ ειδικού σκοπού. Το τιμολόγιο αγοράς των εμπορευμάτων, όλες οι δαπάνες για τη μεταφορά και ασφάλιση των εμπορευμάτων, ο εκτελωνιστής έχουν πληρωθεί από την Κυπριακή. Τα εμπορεύματα θα εισάγονται και θα εξάγονται στην Αμερική επίσης από την Κυπριακή (από την Ελλάδα θα γίνεται η εξαγωγή) και εννοείται όλα τα έσοδα θα τα λαμβάνει το κεντρικό.
Κατά τη προσπάθεια μας για την έκδοση του συγκεκριμένου ΑΦΜ η Α ΔΟΥ απάντησε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ΑΦΜ καθώς η αλλοδαπή εταιρία έχει ήδη ΑΦΜ με το υποκατάστημα και στο ερώτημα μου πως είναι δυνατόν αυτό, όταν όλες οι συναλλαγές (αγορά, πώληση, πληρωμές κλπ) θα εκτελούνται από το κεντρικό να γίνεται η διασάφηση το υποκατάστημα; ή να εκδίδει το τιμολόγιο πώλησης το υποκατάστημα; Δεν έλαβα απάντηση και αναμένω τη διοίκηση να αποφανθεί. Να διευκρινίσω ότι πριν τρία χρόνια είχα την ίδια περίπτωση και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, υπάρχει υποκατάστημα και ΑΦΜ ειδικού σκοπού για λόγους ΦΠΑ μέχρι και σήμερα. Και μάλιστα υπάρχει και σύμβαση μεταξύ των δύο σφραγισμένη απο την εφορία χωρίς πρόβλημα
Επίσης η συγκεκριμένη εταιρία θέλει να αποκτήσει ακίνητο και οπότε σκέφτηκα να προχωρήσουμε στην απόκτηση ΑΦΜ για αγορά ακινήτου αλλά και πάλι μας είπαν ότι θα πρέπει η αγορά να γίνει από το κατάστημα κάτι το οποίο φυσικά και δεν είναι εφικτό καθώς η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά το κεντρικό, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μόνο από το κεντρικό και τα έσοδα θα τα εισπράττει το κεντρικό. Σημειώστε ότι και για αυτή την περίπτωση έχουμε υποκατάστημα και ΑΦΜ ειδικού σκοπού (για αγορά ακινήτου ) από το 2022 χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά και πάλι λάβαμε την ίδια απάντηση. Με παρέπεμψαν σε κάποιες εγκυκλίους κλπ. οι οποίες όμως δεν αναφέρουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έστω και ίσχυε αυτό που αναφέρουν, πως είναι δυνατόν να έχω παραδείγματα μέχρι στο πρόσφατο παρελθόν από την ίδια ΔΟΥ και τώρα να αρνούνται; Επίσης από τη στιγμή που έχω ιστορικό μπορώ να βασιστώ εκεί και να πιέσω να ολοκληρώσουν τη διαδικασία;

Ευχαριστώ