Επανέρχομαι στην αναστολή ΦΠΑ,για την οποία με παραπέμψατε στην διευθ/νση ΦΠΑ,σε προηγούμενο ερωτημά μου(χωρίς αποτέλεσμα) γιατί δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα για τους κατάλληλους χειρισμούς και ζητώ την συνδρομή σας.
Εταιρεία ΙΚΕ κατέχει απο κοινού με ιδιώτη οικόπεδο 50-50.Εκδιδεται οικοδομική άδεια στο όνομα της εταιρείας, για ανέγερση 5ώροφης οικοδομής.(οροφοδιαμερίσματα).Παράλληλα πραγματοποιείται προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών στο εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, απο τον ιδιώτη στην εταιρεία και εργολαβικό συμβόλαιο ανέγερσης πολυκατοικίας,που μετά το πέρας των διαδικασιών ο ιδιώτης θα πάρει το διαμέρισμα του 5 ορόφου και τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην εταιρεία.(Δηλαδή μεταβιβάζει τα ποσοστά του επι του οικοπέδου με αντάλλαγμα ένα διαμέρισμα)1.Ποιός είναι ο σωστός λογιστικός χειρισμός για την συγκεκριμένη συναλλαγή και ποιές εγγραφές πρέπει να διενεργηθούν?
2.Μπορώ να πάρω αναστολή ΦΠΑ,για το σύνολο της οικοδομής?(Κάποια τιμολόγια της οικοδομής, έχουν λάβει χώρα πριν το προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών απο τον ιδιώτη) Τι χειρισμός απαιτείται για αυτά?
3.Πώς θα καταχωρηθούν λογιστικά οι δαπάνες των διαμερισμάτων?Τα διαμερίσματα ιδιοκτησίας της εταιρείας προφανώς θα καταχωρηθούν σαν εμπόρευμα, τις αναλογούσες δαπάνες όμως για το διαμέρισμα που θα περιέλθει στον ιδιώτη πως θα πρέπει να τις χειρισθούμε?
4.Πώς θα εξευρεθεί το κέρδος της εταιρείας? Εσοδα βάσει συμβολαίου και αντίστοιχα έξοδα ή θα πρέπει να υπολογισθεί με διαφορετικό τρόπο?Το διαμέρισμα του ιδιώτη θα περιέλθει σε αυτόν με παράδοση κτίσματος,άνευ ΦΠΑ εφόσον μπεί και αυτό στην αναστολή.Το αποτέλεσμα από την συγκεκριμένη συναλλαγή πως θα φορολογηθεί?
5.Η εταιρεία έχει και άλλη δραστηριότητα απαλλασόμενη του ΦΠΑ.(ενοικίασεις κατοικιών μέσω πλατφορμων).Το τιμολόγιο προμήθειας που εκδίδεται από την πλατφόρμα στην ημεδαπή εταιρεία εγείρει υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ από την πλευρά της.Υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού του συσωρευμένου πιστωτικού εως την αναστολή με τις αποδόσεις του φπα για τα τιμολόγια των προμηθειών η με άλλες δραστηριότητες της εταιρείας υπαγόμενες στο ΦΠΑ(υπηρεσίες πολιτικού μηχανικού)?
ΥΓ.Θα ήμουν ευγνώμων για την απαντησή σας,όσο το δυνατόν συντομότερα,καθότι ο χρόνος με πιέζει αφόρητα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ