Σύμφωνα με την παρ.9 του αρθρ.39 του Ν.4387/16 και την Εγκύκλιο 17/2017 του ΕΦΚΑ: Για τα πρόσωπα που έχουν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα βάσει της οποίας υπάγονταν ή θα υπάγονταν, στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ, του τ. ΕΤΑΑ ή του τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς προσδιορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του ως άνω νόμου, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και σε δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) .
Ερωτάται: τα πρόσωπα αυτά, οι αντισυμβαλλόμενοι δηλαδή, νοούνται μόνο όσοι είναι επιτηδευματίες ή και ιδιώτες?
Σε ερώτησή μου στον ΕΦΚΑ μου απάντησαν ότι, εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας εκδίδει και τιμολόγια (σε δύο πελάτες) και αποδείξεις σε ιδιώτες μέσα στον μήνα, θα πληρώσει μόνος του τις εισφορές του για το σύνολο του εισοδήματός του και όχι μέσω της ΑΠΔ των δύο εργοδοτών-πελατών του.
Σε άλλο υποκατάστημα ΕΦΚΑ μου απάντησαν το αντίθετο, δηλαδή ότι οι εργοδότες-επιτηδευματίες θα τον ασφαλίσουν στην ΑΠΔ για το εισόδημα που προκύπτει από τα τιμολόγια του προς αυτούς, ενώ για το εισόδημά του που προκύπτει από αποδείξεις προς εργοδότες-ιδιώτες θα πληρώσει ο ίδιος τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Τι από τα δύο ισχύει?