Σύμφωνα με το άρθρο 22 Ν.4172/2013 όπως ερμηνεύτικε με την ΠΟΛ.1113/2015 οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων των αστικών εταιρειών εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν.4172/2013 μεταξύ άλλων, για την έκπτωση των δαπανών πρέπει αυτές να γράφονται στα τηρούμενα βιβλία της εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η εν λόγω δικηγορική εταιρεία τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Ερωτάται:
1) Είναι υποχρεωτική η εγγραφή των ασφαλιστικών εισφορών στα βιβλία της εταιρείας για την φορολογική έκπτωση της δαπάνης; Αν ναι, τι εγγραφή θα γίνει, κυρίως όσο αναφορά τον πιστούμενο λογαριασμό λαμβάνοντας υπόψη ότι την καταβολή των εισφορών την έχει κάνει ο κάθε εταίρος μόνος του.
2) Αν πιστώνεται ο λογαριασμός του εταίρου ορθά μεταφέρεται η υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους εταίρους στην εταιρεία;
3) Υπάρχει κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση (π.χ. παροχή σε είδος) για την εταιρεία ή τους εταίρους.