Ανώνυμη εταιρεία πολύ μικρή οντότητα κατά ΕΛΠ, με δραστηριότητα εκμίσθωση ακινήτων ,( λήξη διαχειριστικής περιόδου 30/6) έχει στη κατοχή της 2 ακίνητα . Στα βιβλία και στο μητρώο παγίων έχουν καταχωρηθεί ξεχωριστά η αξία των οικοπέδων και των κτηρίων. Στο ένα εκ των 2 ακινήτων υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και στο άλλο όχι. Τα ακίνητα αυτά τα η εταιρεία τα μισθώνει, εκτός από ένα όροφο που στεγάζει τα γραφεία της. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο αποτίμησης σε εύλογες αξίες των ακινήτων κατά τη λήξη της χρήσης 01/07/2015-30/06/2016. Έχει γίνει εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων και έχει προκύψει αξία μικρότερη από την αναπόσβεστη αξία των κτηρίων πλέον την αναλογία του οικοπέδου.

Να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω ακινήτων, εκμισθώνει με σκοπό την υπεκμίσθωση και κάποια άλλα κτήρια. Αυτά δεν θα περιληφθούν στην εκτίμηση εφόσον δεν της ανήκουν.

Τα ερωτήματα μου είναι:

1) α) Τα ακίνητα που έχει στη κατοχή της θεωρούνται ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ή επενδυτικά σύμφωνα με τα ΕΛΠ ;

β) Σε περίπτωση που θεωρούνται επενδυτικά έπρεπε να γίνονται αποσβέσεις ή όχι;

2) Ο εκτιμητής, μου επισήμανε ότι στο ακίνητο που διαθέτει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας η εκτίμηση της αξίας του κάθε ορόφου πρέπει να γίνει ως σύνολο με το ποσοστό του, επί του οικοπέδου . Πως όμως θα αναπροσαρμόσω την ενιαία αξία ώστε να μπορώ να υπολογίζω ετησίως λογιστικές αποσβέσεις από εδώ και στο εξής εφόσον θα έχω μια συνολική αξία που θα συμπεριλαμβάνει το οικόπεδο που δεν αποσβένεται;

3) Τι εγγραφές θα πρέπει να κάνω στα βιβλία μου;

4) Επιπλέον ως προς τη φορολογία θα πρέπει να τηρώ όπως και σήμερα τα ακίνητα σε τιμές κόστους κτήσης , και να υπολογίζω στο μέλλον αποσβέσεις για τις ανάγκες του εισοδήματος;

Γενικότερα εάν μπορείτε να μου υποδείξετε κάποιο άρθρο ή οτιδήποτε άλλο για περισσότερες λεπτομέρειες , διότι η λογιστική οδηγία και γενικότερα στην αναζήτηση που έκανα σε άρθρα , βιβλία κτλ αναφέρονται όλα επιγραμματικά .