Μεταβίβαση επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή τμήματος αυτών σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002
Από τον συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.2112/1920 και της παρ. 2 του άρθρου 3 του Π.Δ. 178/2002 προκύπτει ότι, η μεταβολή του προσώπου του εργοδότη, εφόσον διατηρείται η ταυτότητα της επιχείρησης και η οικονομική της δραστηριότητα, συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τη νομική αιτία και τη μορφή της μεταβίβασης, αυτοδίκαιη υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και απαλλαγή του προηγούμενου εργοδότη για το μετά τη μεταβολή χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτό επέρχεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συναίνεση των εργαζομένων.
Η εκ μέρους του εργοδότη μεταβίβαση της επιχείρησης, στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται η εξαρτημένη εργασία από την πλευρά του μισθωτού, επιφέρει απλή υποκατάσταση του νέου φορέα της επιχείρησης στη θέση του εργοδότη και δεν επηρεάζει κατά τα λοιπά τους όρους απασχόλησης και αμοιβής, που εξακολουθούν να ισχύουν όπως και προηγουμένως.
Ως «μεταβιβάζων» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο, λόγω μεταβίβασης, χάνει την ιδιότητα του εργοδότη στην επιχείρηση, την εγκατάσταση ή το τμήμα επιχείρησης ή εγκατάστασης, ενώ ως «διάδοχος» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο, λόγω μεταβίβασης, αποκτά την ιδιότητα του εργοδότη στην επιχείρηση, την εγκατάσταση ή το τμήμα επιχείρησης ή εγκατάστασης. Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτει ότι, κατά την έννοια αυτών, μεταβίβαση επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή τμήματος αυτών, είναι η κάθε είδους ανάληψη και συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τρίτο, εφόσον δεν μεταβάλλεται η ταυτότητα της επιχειρήσεως ή εκμεταλλεύσεως, εφόσον, δηλαδή, συνεχίζεται η ίδια επιχείρηση ή εκμετάλλευση. Η μεταβολή του προσώπου του εργοδότη στην περίπτωση αυτή συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τη νομική αιτία και τη μορφή της μεταβίβασης, αυτοδίκαιη υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και απαλλαγή του προηγούμενου εργοδότη για το μετά τη μεταβολή χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτό επέρχεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συναίνεση των εργαζομένων. Ο νέος εργοδότης υπεισέρχεται σε όλες τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτές και τα εν γένει δικαιώματα των μισθωτών να επηρεάζονται, από τη μεταβίβαση, είτε τα δικαιώματα αυτά προέρχονται από Σ.Σ.Ε., από ατομική σύμβαση εργασίας ή από διαιτητική απόφαση, αρκεί η επιχείρηση να συνεχίζεται, ως οικονομική μονάδα και να διατηρεί την ταυτότητά της με τον νέο φορέα, επιδιώκοντας τον ίδιο κερδοσκοπικό ή οικονομικό σκοπό. Διατήρηση της ταυτότητός της σημαίνει ότι διατηρούνται αμετάβλητες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της και συνεπώς δικαιολογείται ο νέος φορέας της να αναλάβει τις εργασιακές σχέσεις που συνδέονται με αυτές. Ο τρόπος της μεταβιβάσεως δεν ενδιαφέρει. Για να υπάρχει μεταβίβαση επιχειρήσεως ή εκμεταλλεύσεως ή τμήματος αυτών, κατά το Π.Δ.178/2002 πρέπει να μεταβιβάζονται τόσα επί μέρους στοιχεία της επιχειρήσεως και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία να διατηρούν την οργανική τους ενότητα και υπό τον νέο φορέα (εργοδότη) ικανά να πραγματοποιήσουν τον επιδιωκόμενο κερδοσκοπικό, οικονομικό ή τεχνικό σκοπό (`Αρειος Πάγος 14/2012, 1319/2013).
Δια της μεταβιβάσεως και από την ημερομηνία αυτής, όλα τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο μεταβιβάζων από σύμβαση ή σχέση εργασίας μεταβιβάζονται στο διάδοχο. Ο μεταβιβάζων και μετά τη μεταβίβαση ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το διάδοχο για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή σχέση εργασίας, μέχρι το χρόνο που αναλαμβάνει ο διάδοχος (`Αρειος Πάγος 376/2010).
Για την υπεισέλευση, σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, του νέου εργοδότη σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτές και τα εν γένει δικαιώματα των μισθωτών να επηρεάζονται από τη μεταβίβαση, δεν ενδιαφέρει ο τρόπος μεταβιβάσεως, αλλά αρκεί το πραγματικό γεγονός ότι ο παλαιός εργοδότης χάνει την ιδιότητα του φορέα της επιχείρησης και ότι η επιχείρηση συνεχίζεται, ως οικονομική μονάδα, διατηρώντας την ταυτότητά της με τον νέο φορέα, επιδιώκοντας τον ίδιο κερδοσκοπικό ή οικονομικό σκοπό (`Αρειος Πάγος 48/2020).
Προϋποθέσεις για να υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002
Για να υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή τμήματος αυτών (άρθρο 2 του Π.Δ. 572/1988 και Π.Δ. 178/2002), πρέπει να μεταβιβάζονται τόσα επί μέρους στοιχεία της επιχειρήσεως και κατά τέτοιον τρόπο, ώστε τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία να διατηρούν την οργανική τους ενότητα και υπό τον νέο φορέα (εργοδότη) να είναι ικανά να πραγματοποιήσουν τον επιδιωκόμενο κερδοσκοπικό, οικονομικό ή τεχνικό σκοπό. Επισημαίνεται ότι, είναι αυτοδίκαιη η υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και η απαλλαγή του προηγούμενου εργοδότη για το μετά τη μεταβολή χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως της συναίνεσης των εργαζομένων. Αυτονόητο είναι ότι, ο προηγούμενος εργοδότης παραμένει και μετά τη μεταβίβαση της επιχείρησης του υπεύθυνος εις ολόκληρον με τον διάδοχο του (νέο εργοδότη), μόνον για τις αξιώσεις που γεννήθηκαν από τη σύμβαση εργασίας μέχρι το χρόνο της διαδοχής (`Αρειος Πάγος 1719/2010).
Για την επέλευση των συνεπειών αυτών και για να υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης ή τμήματος αυτής απαιτείται:
α) το πραγματικό γεγονός ότι η επιχείρηση συνεχίζει χωρίς διακοπή τη λειτουργία της ως οικονομική μονάδα και διατηρεί την ταυτότητά της και στο πρόσωπο του διαδόχου, άσχετα αν συνδυάζεται η αλλαγή του φορέα αυτής και με αλλαγή τίτλου, νομικής μορφής ή με άλλες μεταβολές (Ολομέλεια Αρείου Πάγου 5/1994 Α.Π. 318/2010, `Αρειος Πάγος 564/2005 1723/1995) και
β) υφιστάμενη κατά το χρόνο της μεταβίβασης εργασιακή σχέση (`Αρειος Πάγος 259/2006 318/1998, Εφετείο Πειραιά 833/2001) και ειδικότερα η εργασιακή αυτή σχέση να μην είχε λυθεί πριν από τη μεταβίβαση με νόμιμο τρόπο (Εφετείο Αθηνών 6363/2007). Η μεταβολή δε του προσώπου του εργοδότη επέρχεται με τη μεταβίβαση της επιχείρησης με οποιονδήποτε τρόπο, όπως με δικαιοπραξία, έστω και άκυρη ή κατ΄ εφαρμογή νομικής διάταξης και σημασία έχει η μεταβίβαση ως πραγματικό γεγονός, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή το κύρος (`Αρειος Πάγος 1181/1996, 891/1992 Εφετείο Αθηνών 6635/2000). Με την έννοια αυτή, μεταβίβαση αποτελεί τόσο η εκποίηση της επιχείρησης, όσο και η απλή παραχώρηση της εκμετάλλευσής της.
Υποχρεώσεις νέου εργοδότη - Δικαιώματα εργαζομένων
Ο νέος εργοδότης υπεισέρχεται σε όλες τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτές και τα εν γένει δικαιώματα των μισθωτών να επηρεάζονται, από τη μεταβίβαση, είτε τα δικαιώματα αυτά προέρχονται από Σ.Σ.Ε., από ατομική σύμβαση εργασίας ή από διαιτητική απόφαση, αρκεί η επιχείρηση να συνεχίζεται ως οικονομική μονάδα και να διατηρεί την ταυτότητά της με τον νέο φορέα, επιδιώκοντας τον ίδιο κερδοσκοπικό ή οικονομικό σκοπό (`Αρειος Πάγος 14/2012).
Όπως προελέχθη, τα εργασιακά θέματα επί μεταβίβασης επιχειρήσεων ρυθμίζονται με το Π.Δ. 178/2002, με το οποίο καταργήθηκε το παλαιότερο σχετικό Π.Δ. 572/1988. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου που είναι σε ισχύ, ο νέος εργοδότης υπεισέρχεται σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτές και τα εν γένει δικαιώματα των μισθωτών να επηρεάζονται από τη μεταβίβαση, είτε τα δικαιώματα αυτά προέρχονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), από ατομική σύμβαση εργασίας ή από διαιτητική απόφαση, αρκεί η επιχείρηση να συνεχίζεται ως οικονομική μονάδα και να διατηρεί την ταυτότητα της με τον νέο φορέα, επιδιώκοντας τον ίδιο κερδοσκοπικό ή οικονομικό σκοπό. Διατήρηση της ταυτότητας της σημαίνει ότι διατηρούνται αμετάβλητες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της και συνεπώς δικαιολογείται ο νέος φορέας της να αναλάβει τις εργασιακές σχέσεις που συνδέονται με αυτές. Ο τρόπος της μεταβίβασης, εν προκειμένω, δεν ενδιαφέρει. Η μεταβολή του προσώπου του εργοδότη, εφόσον διατηρείται η ταυτότητα της επιχειρήσεως και η οικονομική της δραστηριότητα, συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τη νομική αιτία και τη μορφή της μεταβιβάσεως, αυτοδίκαιη υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και την απαλλαγή του προηγούμενου εργοδότη. Το αποτέλεσμα αυτό επέρχεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συναίνεση των εργαζομένων (`Αρειος Πάγος 200/2009).
Κατά συνέπεια, η εκ μέρους του εργοδότη μεταβίβαση της επιχείρησης, στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται η εξαρτημένη εργασία εκ μέρους του μισθωτού, επιφέρει απλή υποκατάσταση του νέου φορέα της επιχείρησης στη θέση του εργοδότη και δεν επηρεάζει κατά τα λοιπά τους όρους απασχόλησης και αμοιβής, που εξακολουθούν να ισχύουν όπως και προηγουμένως. Οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων, που ανήκαν στη μεταβιβασθείσα επιχείρηση, είτε αυτοί θεμελιώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας του καθενός, είτε σε συλλογική ρύθμιση (Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α.), μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη μεταβίβαση της επιχείρησης, ακόμη και επί το δυσμενέστερο, με την κατάρτιση νέων ατομικών συμβάσεων Εργασίας ή την τροποποίηση των υφιστάμενων (στο πλαίσιο έγγραφής συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου), αλλά και με την κατάρτιση νέων Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας που στηρίζονται σ΄ αυτές (`Αρειος Πάγος 390/2008).
Μεταβίβαση επιχείρησης και εργασιακά δικαιώματα - Απαιτούμενες ενέργειες
Όταν επέρχεται μεταβολή του φορέα της επιχείρησης, κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 178/2002, δεν συντελείται οποιαδήποτε επιζήμια συνέπεια στους μισθωτούς που απασχολούνται σε αυτήν (Π.Δ. 178/2002, ΦΕΚ Α΄ 162/12-7-2002). Δια της μεταβίβασης και από την ημερομηνία αυτής, όλα τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο μεταβιβάζων εργοδότης από σύμβαση ή σχέση εργασίας μεταβιβάζονται στον διάδοχο εργοδότη. Ο μεταβιβάζων και μετά τη μεταβίβαση ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον διάδοχο για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας, μέχρι το χρόνο που αναλαμβάνει ο διάδοχος. Συνεπώς, όταν υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή τμήματος αυτών, κατά το Π.Δ. 178/2002, τότε η μεταβολή του προσώπου του εργοδότη συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τη νομική αιτία και τη μορφή της μεταβίβασης, αυτοδίκαιη υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και απαλλαγή του προηγούμενου εργοδότη για το μετά τη μεταβολή χρονικό διάστημα, ενώ το αποτέλεσμα αυτό επέρχεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συναίνεση των εργαζομένων, οπότε η νέα επιχείρηση οφείλει να προβεί, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν.5053/2023 (με τις προϊσχύουσες διατάξεις με το Π.Δ. 156/1994), στη γνωστοποίηση της αλλαγής του ουσιώδους όρου της ατομικής σύμβασης εργασίας για κάθε ένα εργαζόμενο που μεταβιβάζεται η εργασιακή του σχέση στην νέα επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα στην αλλαγή του προσώπου του εργοδότη σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από την επελθούσα μεταβολή. Στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται οικειοθελής αποχώρηση των εργαζόμενων, ούτε νέα πρόσληψη στον νέο εργοδότη. Επισημαίνεται ότι, αυτόματη περιέλευση του μισθωτού σε άλλον εργοδότη επέρχεται μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασης επιχείρησης υπό τις οριζόμενες στα σχετικά νομοθετήματα προϋποθέσεις (Π.Δ. 178/2002, ΦΕΚ Α΄ 162/12-7-2002).
Ο εργοδότης που διαδέχεται ή υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε νομική μορφή τον αρχικό εργοδότη υπεισέρχεται στις υποχρεώσεις του αρχικού εργοδότη έναντι του προσωπικού και σε περίπτωση απολύσεως αυτού οφείλει να τηρήσει τις νόμιμες διατυπώσεις και να καταβάλει την νόμιμη αποζημίωση με βάση τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας του μισθωτού στον αρχικό και στον νέο εργοδότη (Μονομ. Πρωτοδικείο Αθηνών 359/2018).
Η μεταβολή του προσώπου του εργοδότη, εφ΄ όσον διατηρείται η ταυτότητα της επιχειρήσεως και η οικονομική της δραστηριότητα, συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τη νομική αιτία και τη μορφή της μεταβιβάσεως, αυτοδίκαιη υποκατάσταση του νέου εργοδότη στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι, συνεχίζεται με τους ίδιους όρους και συνθήκες η σύμβαση εργασίας με το νέο εργοδότη με το περιεχόμενο που είχε κατά το χρόνο μεταβιβάσεως της επιχειρήσεως, χωρίς καμιά μεταβολή των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Μεταβιβάζεται, δηλαδή, το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ενοχικών και διαπλαστικών, καθώς και των προσδοκιών από τον παλαιό εργοδότη στον νέο.
Διευκρινίζεται ότι, όσον αφορά τα διαπλαστικά δικαιώματα, παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να επιφέρει μονομερώς την κτήση, σύσταση, αλλοίωση, κατάργηση δικαιώματος ή έννομης σχέσης, ενώ όσον αφορά τα ενοχικά δικαιώματα απαιτείται συμφωνία.
Συνεπώς, στα μεταβιβαζόμενα δικαιώματα περιλαμβάνονται και αυτά που συνδέονται με την αρχαιότητα και την υπηρεσιακή εξέλιξη και διατηρούνται βαρύνοντα στην ίδια έκταση και το διάδοχο. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος εργοδότης οφείλει να προσμετρήσει τον χρόνο προϋπηρεσίας στον προηγούμενο εργοδότη όχι μόνο για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως απολύσεως, αλλά και σε περίπτωση που η γένεση ή η έκταση δικαιωμάτων των εργαζομένων εξαρτάται από τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου απασχολήσεως. Αν οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων που ανήκαν στη μεταβιβαζόμενη επιχείρηση ρυθμίζονταν με Κανονισμό, Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., ο νέος εργοδότης δεσμεύεται από τις πηγές αυτές στην έκταση που δεσμευόταν και ο παλαιός εργοδότης.
Στην περίπτωση δε που ο νέος εργοδότης απασχολούσε ήδη δικό του προσωπικό πριν από τη μεταβίβαση, οι κανονιστικές διατάξεις των Σ.Σ.Ε. και Δ.Α., που ρυθμίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής του προσωπικού αυτού, δεν επεκτείνονται αυτοδικαίως και στο προσωπικό της επιχειρήσεως που μεταβιβάστηκε και πολύ περισσότερο στις εν λόγω διατάξεις δεν καθίστανται, χωρίς ρητή συμβατική παραπομπή σ΄ αυτές, όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων.
Ωστόσο, οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων, που ανήκαν στη μεταβιβασθείσα επιχείρηση, είτε αυτοί θεμελιώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας του καθενός, είτε σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη μεταβίβαση της επιχειρήσεως, ακόμη και επί το δυσμενέστερο, με την κατάρτιση νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας ή την τροποποίηση των υφισταμένων, αλλά και με την κατάρτιση νέων Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας που στηρίζονται σ΄ αυτές (`Αρειος Πάγος 390/2008).
Καταβολή αποδοχών, επιδομάτων εορτών και επιδόματος αδείας επί μεταβίβασης εργασιακής σχέσης
Επί μεταβίβασης της εργασιακής σχέσης, κατά το Π.Δ.178/2002, οι αποδοχές του μήνα που γίνεται η μεταβίβαση (ενδιάμεσα στη μισθοδοτική περίοδο) του εργαζόμενου, όπως και τα επιδόματα εορτών (Πάσχα και Χριστουγέννων), υπολογίζονται αναλογικά στον παλιό και στον νέο εργοδότη, με βάση την ημερομηνία μεταβίβασης. Ο μεταβιβασθείς εργαζόμενος, αν έχει κάνει χρήση του συνόλου των ημερών αδείας και του έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας από τον προηγούμενο (μεταβιβάζοντα) εργοδότη κατά το έτος που λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, δεν δικαιούται να αξιώσει πρόσθετης αδείας και πρόσθετου επιδόματος αδείας από το νέο (διάδοχο) εργοδότη. Αν, όμως, του έχει χορηγηθεί μέρος των ημερών αδείας και του έχει καταβληθεί μέρος του επιδόματος αδείας από τον προηγούμενο (μεταβιβάζοντα) εργοδότη, ο νέος (διάδοχος) υποχρεούται να του χορηγήσει τις απομένουσες (υπόλοιπες) ημέρες άδειας και να του καταβάλει το υπόλοιπο του επιδόματος αδείας. Τέλος, αν ο μεταβιβάζων εργοδότης δεν έχει χορηγήσει καμία ημέρα άδειας στον υπόψη εργαζόμενο, ο νέος (διάδοχος) εργοδότης οφείλει να του χορηγήσει το σύνολο των ημερών αδείας και ακέραιο το επίδομα αδείας κατά το έτος μεταβίβασης της εργασιακής σχέσης.
«Μεταφορά» μισθωτού από μια επιχείρηση σε άλλη
Σε περίπτωση «μεταφοράς» εργαζόμενου από μια επιχείρηση σε άλλη, ανήκουσα σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δεν υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης και δεν εφαρμόζονται εν προκειμένω οι διατάξεις του Π.Δ. 178/2002, αλλά οριστική αποχώρηση του μισθωτού από τον αρχικό εργοδότη και σύναψη νέας σύμβασης με καινούργια επιχείρηση, οπότε και απαιτείται πάντοτε η κατά νόμιμο τρόπο λύση της εργασιακής σύμβασης με τον πρώτο εργοδότη και η σύναψη νέας σύμβασης με τον νέο εργοδότη.
Πάντως, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων (άρθρο 361 του Α.Κ.), στην περίπτωση σύννομου λύσης της πρώτης σύμβασης και συνάψεως νέας με άλλον εργοδότη μπορεί να γίνει συμφωνία του νέου εργοδότη με το μισθωτό ότι όλα τα έναντι του πρώτου εργοδότου δικαιώματα του μισθωτού θα υφίστανται και έναντι του νέου εργοδότη (Βλέπε και Δ.Ε.Ν. 2014, σελ. 1357 και έγγραφο Υπουργείου Εργασίας 11982/2016).
Σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του μισθωτού από τον αρχικό εργοδότη και σύναψης νέας σύμβασης με καινούργια επιχείρηση, χωρίς να υφίσταται, εν προκειμένω, μεταβίβαση της εργασιακής σχέσης, κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 178/2002, έστω και αν η μεταφορά προσωπικού γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων που ανήκουν στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία για νέα πρόσληψη (υποβολή πίνακα για νέα πρόσληψη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κ.λπ. από τη διάδοχη επιχείρηση και υποβολή οικειοθελούς αποχώρησης από την μεταβιβάζουσα επιχείρηση). Στην περίπτωση που η καινούργια επιχείρηση αναγνωρίζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα του μισθωτού, όπως αυτά απορρέουν από την προγενέστερη σύμβασή του (από την αρχική ημερομηνία πρόσληψης), το σχετικό γεγονός αναγράφεται στο πεδίο των παρατηρήσεων, ενώ στο πεδίο της ημερομηνίας πρόσληψης του πίνακα αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης της νέας σύμβασης (έγγραφα Υπουργείου Εργασίας 509/2013 και 40990/50/25-2-2015).
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο του κ. Πέτρου Ραπανάκη με τίτλο «Μεταβίβαση επιχείρησης κατά το Π.Δ. 178/2002 και εργασιακά δικαιώματα μισθωτού - «Μεταφορά» μισθωτού από μια επιχείρηση σε άλλη», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2024 του περιοδικού Epsilon7. Στο πλήρες άρθρο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και σε υπόδειγμα ιδιωτικού συμφωνητικού «μεταφοράς» εργαζόμενου, στη μεταβίβαση επιχείρησης και πτώχευση και στη καταγγελία σύμβασης εργασίας εργαζομένων λόγω σχεδιαζόμενης μεταβίβασης επιχείρησης.