04/01/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Αιρετικός

Ο διαταραγμένα χαρισματικός φοροφυγάς και ο καταδότης

Κεφάλαιο 1

«I’m not f**king leaving». Δεν φεύγω, δεν τα παρατάω, είναι το σπίτι μου. Επική και διαχρονική φράση που εκφωνήθηκε από τον χαρισματικό και ταυτόχρονα διαταραγμένο DiCaprio στον «Λύκο της Wall Street». Τι σχέση έχει ένας «άρρωστος ηθικά» χρηματιστής με έναν φοροφυγά; Είναι και οι δύο χαρακτήρες που καθοδηγούνται από την αδυσώπητη επιδίωξη της υπερβολής. Οι πράξεις και για τους δύο χαρακτήρες, τους χρηματιστές τύπου DiCaprio και τους φοροφυγάδες από άποψη, είναι αμοραλιστικές. Και οι δύο, σε συγκεκριμένη στιγμή, θα εκφράσουν την λύπη τους, όχι για τις πράξεις τους, αλλά επειδή πιάστηκαν.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ως γεγονός από τον κατ’ επάγγελμα φοροφυγά, δεν αντανακλά τις κοινωνικές – ηθικές αξίες της κάθε Κυβέρνησης, η καταβολή φόρου (άμεσου και κυρίως έμμεσου), είναι γι’ αυτόν κόστος. Συνεπώς, η φοροδιαφυγή για τον συγκεκριμένο δεν είναι πράξη αντικοινωνική, δεν στρέφεται ενάντια στη κοινωνία, απλώς προστατεύει την επένδυσή του. Εδώ είναι που το κράτος σφάλει. Θεωρεί ότι ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό θα καταφέρει να μειώσει την φοροδιαφυγή, στοχεύοντας ουσιαστικά στα ηθικά διλήμματα του φοροφυγά.

Το «δεν φεύγω» του DiCaprio αντιπροσωπεύει την ύβρη, την απληστία και την λατρευτική αμοραλιστική αφοσίωση στο στόχο, τόσο του συγκεκριμένου χρηματιστή, όσο και του εθισμένου φοροφυγά. Η φιλοδοξία είναι ανεξέλεγκτη και η απληστία δεν χειραγωγείται από την ποινή.

Ο εθισμένος χρηματιστής χωρίς κανόνες και ο φοροφυγάς από άποψη είναι και οι δύο διαταραγμένες, αλλά χαρισματικές προσωπικότητες. Από διαταραγμένες χαρισματικές προσωπικότητες βρίθει ο χώρος των πολιτικών ηγετών. Αντίθετα, πως κάποιος μπορεί να εξηγήσει ότι στον κόσμο αυτό που ζούμε υπήρξαν και υπάρχουν ως ηγέτες ο Νέρωνας, ο Χίτλερ, ο Κιμ Γιούνγκ Ουν και ο περίεργος να ερμηνευτεί γείτονας, ο οποίος όμως παραμένει ηγέτης εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν φεύγω, εδώ είναι το σπίτι μου.

Κεφάλαιο 2

Ν. 5073/11-12-2023 με θέμα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και άλλες επείγουσες διατάξεις». Άρθρο 26 «Χρηματική επιβράβευση προσώπων κατόπιν επιβολής προστίμου μετά από επώνυμη καταγγελία».

«Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας του Ν. 4308/2014, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., σύμφωνα με το παρόν, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των εκατό ευρώ (100 €), ούτε υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €). Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.».

Κεφάλαιο 3

Μεγάλα λόγια, μεγάλων ανδρών και γυναικών: «Πασά μου και αφέντη μας άσε το καραφάκι / Και μη μεθάς για θα σου πω που είναι το γιουσουφάκι / Δως' μου πασά μου λίγο κι εμένα μου αξίζει / Κάποιον να 'χω σαν γέρνω την πλάτη να μου ξύσει / Κι έχω μάτια και αυτιά κι όλα στα καταδίδω / Δεν ξέρω φίλους και γνωστούς όλους θα τους εκδίδω / Γιατί 'ναι επίπονη δουλειά τους άλλους να προδώσεις / 8ωρα στατιστικά για να τους καταδώσεις / Άλλος δίνει το αίμα του γιατί 'ναι αιμοδότης / Εγώ πληροφορίες γιατί είμαι καταδότης / Τρίβω τα χέρια μου / Κάθε όνομα που θα ξερνώ θα είναι και λιρίτσα μες στο πουγκάκι μου». (Imiskoubria – Katadotes).

Ο Μήτσος σηκώθηκε πρωί, ξυρίστηκε, έβαλε κουστούμι φτηνιάρικο εργασίας με γραβάτα λαϊκής, έκανε πως φίλησε τη Σούλα τη γυναίκα του και ξεκίνησε για το μεροκάματο. Οκτάωρο παρατήρησης και συλλογής στοιχείων, σε παράδρομους της Ερμού και όχι μόνο. Όπου υπάρχει ανθούσα επιχείρηση λιανικής σε μη εμπορικό σημείο. Για να είναι ανθούσα, θα ποτίζεται. Και πως ποτίζεται μια επιχείρηση που πάει καλά όταν η απέναντι ακριβώς ίδια δεν πάει καλά; Μειώνει το κόστος με τη μη καταβολή έμμεσων και άμεσων φόρων. Ο πελάτης που βγαίνει χωρίς χαρτί ή κάτι που μοιάζει με απόδειξη και δεν την αφήνει, είναι άχρηστος για τον Μήτσο. Ο πελάτης που πληρώνει με κάρτα, χαμένος χρόνος. Αντικείμενο βαθιάς επεξεργασίας είναι ο πελάτης που αγοράζει εμπόρευμα ελάχιστης αξίας (λ.χ. μπουκαλάκι νερό 500 ml), κρατάει κάτι σαν εισιτήριο στα χέρια του και με το που βγαίνει από το μαγαζί, το αμολάει. Ο Μήτσος σκύβει, το παίρνει και το εξετάζει με την ειδική εφαρμογή που έχει κατεβάσει στο κινητό του και του την εμπιστεύτηκε η Α.Α.Δ.Ε.. Ναι, ο Μήτσος είναι κάτι μεταξύ άτυπου Δημοσίου υπαλλήλου και ιδιωτικού ερευνητή. Δύο αποδείξεις μη νόμιμες να τσιμπήσει τη μέρα, έβγαλε δυο κατοστάρικα αφορολόγητα, ποσό ονειρεμένο για ειδικευόμενο γιατρό στον Ευαγγελισμό.

Ο Μήτσος είναι επαγγελματίας, δεν στέκεται έξω από μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες εταιρειών, κυνηγώντας το μεγάλο ψάρι. Τι να κερδίσεις παίζοντας τον κατάσκοπο έξω από το Zara; Επίσης, δεν μπλέκει σε περίεργες ιστορίες με εκτενείς καταγγελίες για μεγάλο μέγεθος φοροδιαφυγής κυνηγώντας το τριχίλιαρο, επειδή γνωρίζει ακράδαντα, πως όσα εχέγγυα εχεμύθειας και αν παρέχει η πολιτεία περί ανωνυμίας του καταγγέλλοντα, καταδότες υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, οπότε το τριχίλιαρο δεν θα του φτάσει ούτε για το ασθενοφόρο στα επείγοντα.

Το χρήμα ως ανταλλακτικό μέσο, είναι αμοραλιστικό, οι άνθρωποι συνδέουν οποιοδήποτε γεγονός σχετικά με τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους (φοροδιαφυγή, κάρφωμα κ.λπ.), με τον αμοραλισμό του χρήματος τον οποίο αναλογίζουν στην πράξη και στο πρόσωπο. Η φοροδιαφυγή είναι ένα γεγονός με χίλιες οπτικές. Μείωση κόστους για τον φοροφυγά, κοινωνικός αυτοματισμός για τον καταδότη, υψηλό IQ και για τους δύο, έμπρακτη ανταμοιβή της σωστής τους απόφασης, πράξεις κατακριτέες για την πολιτεία ή για το κοινωνικό (μερικό) σύνολο. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Τελικά, η λύση βρίσκεται σε μηχανήματα χωρίς συναίσθημα (POS) και σε διαδικασίες μέσω πληροφορικής που δεν αφήνουν κατά το δυνατόν ενδεχόμενα παραβίασης.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φοροδιαφυγή, Καταγγελία, ΑΑΔΕ, Πρόστιμο