02/11/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Α. Γεωργιάδης: «Παράθυρο» για επαναφορά των Σ.Σ.Ε. και του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους

Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Epsilon7, αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το «πως η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα». Για πρώτη φορά, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποσαφηνίζει τις προθέσεις του για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε ορίζοντα τετραετίας, αναφέροντας: «Εν μέσω χρεοκοπίας, σε πολλά θέματα φύγαμε από την Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγώ, ως Υπουργός Εργασίας, δεν θέλω η Ελλάδα να είναι εκτός Ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, ούτε θέλω να είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Θέλουμε να ακολουθούμε στο σύνολο την κανονική ζωή του εργασιακού βίου των υπολοίπων Ευρωπαίων. Όσο η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, θα μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά, προσέξτε, χωρίς να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

Ανοιχτό «παράθυρο» αφήνει ο Υπουργός και για την επιστροφή του καθορισμού του κατώτατου μισθού στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, ένα πάγιο αίτημα – από την περίοδο των μνημονίων – των εργοδοτικών φορέων και των εργατικών συνδικάτων. «Μόνο αν αποκτήσουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν», τονίζει στο σχετικό ερώτημα. Χωρίς να συνιστά κατάφαση του, για πρώτη φορά η απάντηση του Υπουργού αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το εξετάσει υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης προβαίνει σε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για τον κλάδο του επισιτισμού: Προαναγγέλλει την κατάργηση του τεκμαρτού ημερομισθίου, με επόμενο νομοσχέδιο, όπως ζητούν εδώ και χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου. «Έχουν δίκιο. Το τεκμαρτό ημερομίσθιο έρχεται από το παρελθόν σε εποχή που πλέον δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, δυσκολεύει τις επιχειρήσεις και τελικά στερεί εισοδήματα από τον εργαζόμενο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εργασίας παραδέχεται πως η κυβερνητική απόφαση ήλθε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας. Χαρακτηρίζει τον πρόσφατο εργασιακό νόμο ως εξαιρετικά φιλεργατικό δηλώνοντας ότι, «οι αντιδράσεις ήταν για την τιμή των όπλων κατά τη ψήφιση. Από την επόμενη μέρα της ψήφισής του, δεν έχει γίνει ούτε ένα αρνητικό Tweet στο διαδίκτυο».

Σε μία σειρά από άλλα εξίσου επίκαιρα ζητήματα, ο κύριος Γεωργιάδης:

  • Ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η Ψηφιακή Κάρτα σε ένα χρόνο θα εφαρμόζεται σε όλη την αγορά εργασίας και έως το 2027 και στο Δημόσιο.
  • Προαναγγέλλει ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης σε συνεργασία με το ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε. για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό.
  • Για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας και το ζήτημα που έχει προκύψει με την «εθνική σύνταξη» δηλώνει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ. Νοεμβρίου ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.






comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΣΕ, Κατώτατος μισθός, Υπουργός Εργασίας, κοινωνικοί εταίροι