05/09/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Ι. Μασούτης: Εφικτή η αύξηση των µισθών και το «ξεπάγωµα» των τριετιών στο τέλος της κυβερνητικής θητείας

Προς το τέλος της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, εκτιµά µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα ότι θα είναι δυνατή µία νέα αύξηση του κατώτατου µισθού ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος κ. Ιωάννης Μασούτης. Θεωρεί µάλιστα πως η αύξηση στις βασικές αποδοχές θα συνοδευτεί µε «ξεπάγωµα» των τριετιών, συµπαρασύροντας προς τα πάνω και το µέσο µισθό στον ιδιωτικό τοµέα. «Αν η ελληνική οικονοµία συνεχίζει να επιτυγχάνει ισχυρά πλεονάσµατα άνω του 2% του Α.Ε.Π., αποτέλεσµα της διόγκωσής της θα είναι και η αύξηση του κατωτάτου και, κατά συνέπεια, του µέσου µισθού», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Χρειάζεται ταυτόχρονα περεταίρω µείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Μασούτης χαρακτηρίζει αξιοσηµείωτες τις αντοχές που έχουν επιδείξει τόσο η ελληνική οικονοµία όσο και οι επιχειρήσεις και σηµειώνει πως η αγορά αναµένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας ως µία εξέλιξη που θα επιτρέψει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία σήµερα, όπως λέει, «στην πλειοψηφία τους και µάλιστα σε ποσοστό 90% δεν µπορούν να επενδύουν σε τίτλους χωρών που δεν έχουν investment grade».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. θεωρεί ως πρωτεύον διακύβευµα να διασφαλισθεί η θετική δυναµική της ελληνικής οικονοµίας µε πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και του Ε.Σ.Π.Α.. Αξιολογεί µάλιστα ως «θετικό το γεγονός ότι στη φετινή Δ.Ε.Θ., η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, στο πεδίο της οικονοµίας, σε µεγάλο βαθµό, τις θέσεις και τις προτάσεις της επιµελητηριακής κοινότητας».

Ιδιαίτερη σηµασία δίνει ο κ. Μασούτης στην οργανωµένη χωροθέτηση των Επιχειρηµατικών Πάρκων, ζητώντας «τοµές στο σχεδιασµό της γης, στα οικονοµικά προγράµµατα συγχρηµατοδότησης, στη νοµοθεσία για τα Επιχειρηµατικά Πάρκα και την οργανωµένη δόµηση των επαγγελµατικών εγκαταστάσεων γενικότερα».

Σύµφωνα µε τον κύριο Μασούτη, η Κ.Ε.Ε.Ε. θα προτείνει στην κυβέρνηση πολιτικές για την κάλυψη των αναγκών σε εργαζοµένους σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τοµέα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρά µαζί µε τον ΣΕΒΕ στην καταγραφή των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, τόσο σε ειδικότητες όσο και σε αριθµό εργαζοµένων.


Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Σεπτεμβρίου ο κύριος Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τριετίες, Ελληνική οικονομία, ΚΕΕΕ, αύξηση μισθών