12/07/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φορολογικά και Επίκαιρα

Τα κρίσιμα σημεία του νέου Πτωχευτικού κώδικα και της παροχής 2ης Ευκαιρίας

Σε τρία βήματα μπορεί να γίνει πλέον η εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσω του νέου νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή 2ης Ευκαιρία,

Καθώς το νέο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν.4738/2020 έχει εφαρμογή από τις αρχές του έτους, έχει ενδιαφέρον να διευκρινίσουμε τις παγίδες, αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβει, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις!

Ο κος Δημήτρης Δημητρίου, CEO της CPA εταιρίας ορκωτών λογιστών απαντά σε όλα τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε.

κ. Δημητρίου, τι διαφορετικό έφερε ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός, και η εξυγίανση με το νέο πτωχευτικό δίκαιο;

Το νέο καθεστώς διευθέτησης οφειλών που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4738/2020, διαμορφώνει ουσιαστικά ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών, της συνολικής ικανοποίησης των πιστωτών ή και της απαλλαγής από χρέη, ενώ περιλαμβάνει και τις ανάλογες διαδικασίες.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο;

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Μπορούν όλοι να αιτηθούν την ένταξή τους όπου ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Σημαντικό είναι πώς για ρυθμίσουν τα χρέη τους, εξαρτάται από την τρέχουσα οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση, η οποία θα εξεταστεί ενδελεχώς, προκειμένου να βγει η κατάλληλη ρύθμιση, με τον ανάλογο αριθμός δόσεων οφειλής.

Τι είδους χρέη ρυθμίζονται, σε ιδιώτες και σε δημόσιο δηλαδή;

Βασικά για χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία όπου το 90% (τουλάχιστον) των χρεών να οφείλεται σε πάνω από έναν χρηματοδοτικό φορέα ή το σύνολο των οφειλών του προς τους πιστωτές να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σήμερα. Πιστέψτε με, αφορά μεγάλο αριθμό.

Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των χρεών;

Τρεις είναι πλέον οι τρόποι διευθέτησης που μπορούν να ακολουθήσουν οι οφειλέτες, δηλαδή 3 εναλλακτικές διαχείρισης των χρεών τους και είναι οι εξής: Εξωδικαστικός Μηχανισμός, Εξυγίανση & Αναδιάρθρωση και τέλος, 2η Ευκαιρία με Πτώχευση.

Μας λέτε όσο πιο κατανοητά γίνεται λίγα λόγια για την κάθε εναλλακτική;

Βεβαίως. Στην πρώτη περίπτωση, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, θα μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τα χρέη του σε πολύ περισσότερες δόσεις από εκείνες που υπήρχαν ως σήμερα, και με γρήγορες διαδικασίες, π.χ έως και 240 δόσεις για δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και έως 420 δόσεις για τις τράπεζες. Στη δεύτερη περίπτωση, εκείνη της Εξυγίανσης και Αναδιάρθρωσης, (το παλαιό άρθρο 106α του προ πτωχευτικού κώδικα) απαιτείται κατάρτιση σχετικής Έκθεσης και Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών από ειδικό Εμπειρογνώμονα, μια διαδικασία που θεωρείται επιτυχής βέβαια, μόνο αν την υπερψηφίσει η πλειοψηφία των πιστωτών. Στην τρίτη περίπτωση, τη 2η Ευκαιρία δηλαδή με Πτώχευση, παρέχεται η πλήρης διαγραφή όλων των χρεών του οφειλέτη, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση όμως της περιουσίας του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το σενάριο μάλιστα, ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται.

Οι πολλές δόσεις και το κούρεμα που ακούγονται, θα αφορούν σε όλους τους οφειλέτες και όλα τα ποσά;

Μιλάτε για περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού όπου η ρύθμιση χρεών, ανάλογα με τον οφειλέτη και τις οικονομικές του δυνατότητες, θα μπορεί πράγματι να φτάσει σε μεγάλο αριθμό δόσεων όπως αναφέρθηκα παραπάνω, αν κριθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι εξασφαλίσεις όπως λέμε και στην τραπεζική ορολογία. Το ποσό της δόσης καθώς και ο αριθμός υπολογίζεται βάσει ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κριθεί δηλαδή με αντικειμενικά κριτήρια ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση, μπορεί πράγματι να υπάρξει γενναίο κούρεμα οφειλών. Να ειπωθεί εδώ, ότι αν για οποιοδήποτε λόγο ο οφειλέτης δε μπορέσει να είναι συνεπής στις πληρωμές των δόσεων για 3 συνεχόμενους μήνες, τότε η ρύθμιση χάνεται και δεν ισχύει πλέον.

Το σενάριο της πτώχευσης συμφέρει, όταν το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Αν καταφύγει σε αυτό ο οφειλέτης, τι θα σημαίνει για το παρόν και το μέλλον του;

Πρέπει να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ως προς αυτό, καθώς αποτελεί σημείο αγκάθι του εν λόγω νόμου και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όπως προανέφερα, πτώχευση μπορεί να σημαίνει μεν διαγραφή των οφειλών, με ταυτόχρονη όμως ρευστοποίηση της περιουσίας όταν υπάρχει, καταργείται δε πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό που θα μπορεί μόνο να κάνει ο πτωχευμένος, είναι να νοικιάσει την κατοικία του για κάποια έτη ή μετά να την επαναγοράσει στην τρέχουσα εμπορική της αξία, ενώ αν υπάγεται στην κατηγορία εκείνων που αποκαλούμε ευάλωτα νοικοκυριά, θα λαμβάνει ένα κρατικό στεγαστικό επίδομα, βοήθημα δηλαδή.

Και αν ο οφειλέτης έχει ενστάσεις και δε δέχεται τίποτα από τα παραπάνω;

Φυσικά δεν θα έχει τέτοιο δικαίωμα! Θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους 3 δρόμους που προανέφερα και να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους. Θέλω να πω, ότι αφού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θα είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τη ρύθμιση και μάλιστα όλων συνολικά των οφειλών του τράπεζες και δημόσιο. Η δε αίτηση υποβάλλεται και προχωράει ηλεκτρονικά, σε πλατφόρμες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και σα διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 2 μήνες.

* Ο Δημήτρης Δημητρίου είναι CEO της εταιρίας Ορκωτών Λογιστών CPA (www.cpaauditors.gr).comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πτωχευτικός κώδικας