01/06/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γρηγόρης Τάσσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Μια τουριστική σεζόν µε έντονο το στοιχείο του ανταγωνισµού ανάµεσα στην Ελλάδα και τις άλλες µεσογειακές χώρες και µε µεγαλύτερη αγωνία για την έκβαση στη «µάχη» των κρατήσεων, προµηνύουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχίας.

Μπορεί το επίσηµο άνοιγµα του τουρισµού να έγινε φέτος νωρίτερα από πέρυσι, ωστόσο η ουσιαστική ροή των τουριστών από τις περισσότερες χώρες θα ξεκινήσει µετά τα µέσα Ιουνίου και θα εξαρτηθεί κυρίως από τα επιδηµιολογικά δεδοµένα καθώς και την πορεία των εµβολιασµών.

Ίσως γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος, στη συνέντευξή του στο Epsilon7 προτιµά να αναφέρεται σε «ρεαλισµό και αισιοδοξία», χωρίς να κάνει συγκεκριµένες προβλέψεις για την πορεία των τουριστικών αφίξεων στο σύνολο του έτους. Όπως εξηγεί, «σε µια µικρότερη τουριστική «πίτα» εντείνεται ο ανταγωνισµός, ειδικά µέσα σε συνθήκες που θα έχουµε κρατήσεις όχι απλά «last minute» που το έχουµε ζήσει και στο παρελθόν αλλά κυριολεκτικά «last second» κι όποιος προλάβει».

Στη δεύτερη συνεχόµενη «Covid – χρονιά» ένα από τα βασικά ατού της Ελλάδας είναι, σύµφωνα µε τον κ. Τάσσιο, η υγειονοµική αξιοπιστία, το στοίχηµα της οποίας πρέπει να κερδίσει φέτος, όπως και πέρυσι. Εκτιµά ότι από το Υπουργείο Τουρισµού έχει γίνει µία «πολύ καλή προσπάθεια», επισηµαίνοντας όµως ότι η ατοµική ευθύνη στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων ασφαλείας θα κρίνουν και πάλι εν πολλοίς το αποτέλεσµα για τον τουρισµό και για το σύνολο της οικονοµίας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. σηµειώνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει σήµερα αγώνα επιβίωσης, ύστερα από την πτώση του τζίρου κατά 78% το 2020. Υποστηρίζει ότι µε τη στήριξη που έλαβαν τα ξενοδοχεία από το κράτος κάλυψαν λίγο πάνω από το 30% των αναγκών τους, χαρακτηρίζει θετικά τα µέτρα ενίσχυσης της επανεκκίνησης, ζητά όµως επιµήκυνση στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων προς τις τράπεζες. «Καθ’ όλα υγιείς επιχειρήσεις βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στη δίνη των συνεπειών της πανδηµίας και τώρα κάνουν τη φιλότιµη προσπάθειά τους. Όµως ανάκαµψη µε τη θηλιά στο λαιµό δεν γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ε7 | Κύριε Τάσσιε, ποια είναι τα πρώτα µηνύµατα από τη «µάχη» των κρατήσεων στα ξενοδοχεία που λειτουργούν, µετά το επίσηµο «άνοιγµα» του τουρισµού από την ελληνική Πολιτεία στις 15 Μαΐου; Τι ποσοστό των ξενοδοχείων θα ανοίξει τελικά για να υποδεχθεί τουρίστες σε όλη τη χώρα;

Το άνοιγµα της φετινής σεζόν έγινε νωρίτερα από πέρυσι και ο ελληνικός τουρισµός είναι έτοιµος να κάνει την προσπάθειά του µε αισιοδοξία και ρεαλισµό. Οι κρατήσεις αυτή την ώρα είναι αναιµικές αλλά από τα µέσα Ιουνίου και µετά, αξιοποιώντας και όλα τα εργαλεία που έχουµε πλέον στη διάθεσή µας (εµβόλια, τεστ, πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ευελπιστούµε να έχουµε µια καλή ροή επισκεπτών µε βάση τη ζήτηση που υπάρχει για την Ελλάδα. Για την ώρα φαίνεται αυτό το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για προορισµούς της ηπειρωτικής χώρας που είναι προσβάσιµοι οδικά καθώς η συζήτηση των ασφαλών µετακινήσεων συνεχίζεται ακόµη τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσµο µε αποτέλεσµα οι αεροπορικές εταιρείες όπως και οι tour operators να τηρούν στάση αναµονής. Είναι µια ακόµη «σεζόν Covid» και η τύχη της εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα επιδηµιολογικά δεδοµένα οπότε θα δούµε βήµα βήµα την εξέλιξή της. Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία η πρόθεση των συναδέλφων είναι να ανοίξουν όλα και να δουλέψουν. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε τελική ανάλυση από τις πληρότητες αφού για να βγάζει µια µονάδα τα έξοδά της απαιτείται να έχει µια µέση πληρότητα που να ξεπερνάει τουλάχιστον το 40%.

Ε7 | Το Υπουργείο Τουρισµού εκτιµά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι σίγουρα καλύτερα από την περσινή. Συµµερίζεστε αυτή την εκτίµηση; Η πορεία του µαζικού εµβολιασµού στα νησιά ώστε να χαρακτηρισθούν «πράσινα» εκτιµάτε ότι θα αποτελέσει κριτήριο επιλογής τους για τουριστική διαµονή; Ποιοι άλλοι παράγοντες θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν περισσότερο την τελική εικόνα;

Γαλάζια Ελλάδα, µε Γαλάζιες Σηµαίες, µε Πράσινο Πιστοποιητικό και µε το «κόκκινο» παρελθόν. Αυτός είναι χρωµατικά ο συνδυασµός που µπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσµατα. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να συµβάλλουµε σε αυτή την προσπάθεια καθώς η χώρα είναι σε µια δύσκολη οικονοµική συγκυρία και όσο καλύτερα πάει η σεζόν τόσο πιο µεγάλη θα είναι η ανάσα που θα πάρουν όχι µόνο τα ξενοδοχεία αλλά το σύνολο της πραγµατικής οικονοµίας καθώς η φιλοξενία τροφοδοτεί άλλους 17 κλάδους και 9 τοµείς επαγγελµάτων και επιχειρήσεων.

Ε7 | Πιστεύετε ότι έχει γίνει η σωστή προετοιµασία και «τουριστική διπλωµατία» το προηγούµενο διάστηµα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε οι ξένοι ταξιδιώτες να επιλέξουν τη χώρα µας και όχι τους ανταγωνιστικούς προορισµούς στη Μεσόγειο;

Έχει γίνει µια πολύ καλή προσπάθεια και το λέω «µετά λόγου γνώσεως», έχοντας την ευκαιρία να συνοδεύσω τον Υπουργό Τουρισµού Χάρη Θεοχάρη στη Ρουµανία. Από κει και πέρα είναι βέβαιο πως σε µια µικρότερη τουριστική «πίτα» εντείνεται ο ανταγωνισµός, ειδικά µέσα σε συνθήκες που θα έχουµε κρατήσεις όχι απλά «last minute» που το έχουµε ζήσει και στο παρελθόν αλλά κυριολεκτικά «last second» κι όποιος προλάβει.

Ε7 | Οι κανόνες µετακίνησης και διαµονής στους τόπους παραθερισµού και τα υγειονοµικά πρωτόκολλα, όπως διαµορφώθηκαν φέτος από το Υπουργείο Τουρισµού και τις άλλες αρχές, µπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια πελατών και εργαζοµένων στα ξενοδοχεία, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή ταξιδιωτών και η καλή φήµη των επιχειρήσεων και των προορισµών;

Η χώρα µας κέρδισε πέρυσι το στοίχηµα της υγειονοµικής αξιοπιστίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Το ίδιο πρέπει να κάνουµε και φέτος χτίζοντας µια δυνατή σχέση εµπιστοσύνης µε τους επισκέπτες µας. Με καθαρούς κανόνες, σχολαστική εφαρµογή της και κύριο µέληµα την υγεία όλων. Αλλά και ατοµική ευθύνη απ' όλους. Η ατοµική ευθύνη εξακολουθεί να είναι βασικό ζητούµενο και για την υγεία και για την οικονοµία.

Ε7 | Υπάρχει µεγάλη ανάγκη και στους Έλληνες πολίτες να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές. Καταγράφεται κάποια αυξηµένη κινητικότητα στον εσωτερικό τουρισµό;

Σε πρώτη φάση περιµένουµε να δούµε την εικόνα από το παραδοσιακό τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος. Γενικά θα έλεγα πως υστερούµε στον εσωτερικό τουρισµό σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης, µε την υποστήριξη και των προγραµµάτων κοινωνικού τουρισµού, τα οποία ενισχύονται και αυτό είναι θετικό. Ωστόσο θα πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας πως ο εσωτερικός τουρισµός δεν παύει να είναι µόνον ένα πολύ µικρό κλάσµα για την ελληνική τουριστική αγορά, µε δυναµικότητα φιλοξενίας 33 εκ. επισκεπτών όπως κατέγραψε το 2019.

Ε7 | Σε τι οικονοµική κατάσταση βρίσκεται ο ξενοδοχειακός κλάδος µετά την περυσινή καθίζηση των εσόδων; Άντεξαν όλοι οι συνάδελφοί σας την πολύµηνη απραξία ή χρειάστηκε να µειώσουν υπαλλήλους και άλλα κόστη για να είναι σε θέση σήµερα να επαναλειτουργήσουν;

Τα ξενοδοχεία είναι εξουθενωµένα από τα αποτελέσµατα του 20 που είδαµε τον ξενοδοχειακό τζίρο να µειώνεται κατά 78%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δίνουµε καθηµερινά έναν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας µε νύχια και µε δόντια να κρατηθούµε ζωντανοί. Είναι µια εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία και πρέπει να είµαστε όσο πιο επινοητικοί µπορούµε για να χτίσουµε αντοχές, να κρατήσουµε ζωντανές τις επιχειρήσεις µας και να συνεχίσουµε να δίνουµε δουλειά στους εργαζοµένους µας.

Ε7 | Πόσο επαρκή ήταν τα µέτρα στήριξης της ρευστότητας από τα συναρµόδια Υπουργεία; Πως αξιολογείται το Πρόγραµµα Ε.Σ.Π.Α. για τον τουρισµό που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ποιες άλλες παρεµβάσεις θεωρείτε απαραίτητες για την οικονοµική βιωσιµότητα των ξενοδοχείων;

Η βοήθεια από την Πολιτεία κυρίως µέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν µια µορφή «διασωλήνωσης» για να αποφύγουµε τον «ξαφνικό θάνατο» από ασφυξία. Για κάθε επιχείρηση η ρευστότητα είναι το οξυγόνο που της επιτρέπει να ανασαίνει και να ζει. Ωστόσο η στήριξη που έλαβαν τα ξενοδοχεία από όλες τις δράσεις και τα χρηµατοδοτικά εργαλεία κάλυψαν µόλις λίγο πάνω από το 30% των αναγκών τους, όπως αποτυπώθηκε στην ετήσια έρευνα του Ι.Τ.Ε.Π.. Το γεγονός ότι τα µέτρα εµπλουτίζονται και στηρίζεται η επανεκκίνηση είναι θετικό. Όµως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την επιµήκυνση της εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων προς τις τράπεζες. Καθ’ όλα υγιείς επιχειρήσεις βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στη δίνη των συνεπειών της πανδηµίας και τώρα κάνουν τη φιλότιµη προσπάθειά τους. Όµως ανάκαµψη µε τη θηλιά στο λαιµό δεν γίνεται.

Ε7 | Αν οι προσδοκίες για µία «καλή χρονιά» στον τουρισµό επαληθευτούν και η πορεία της παγκόσµιας οικονοµίας γενικότερα δεν κλονισθεί εκ νέου από την πανδηµία, πότε βλέπετε τις τουριστικές αφίξεις να επανέρχονται στα επίπεδα του 2019;

Ανήκω σε αυτούς που προτιµούν να βλέπουν µε ρεαλισµό µπροστά και όχι µε νοσταλγία προς τα πίσω. Το σηµαντικό κατά τη γνώµη είναι να καταφέρουµε το 21 να είναι καλύτερο από το 20 και να πετύχουµε το 22 να είναι καλύτερο από το 21.

Η συνέντευξη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσσιου δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2021 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τουρισμός, Επαγγέλματα > Ξενοδόχος, Ξενοδόχος > Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Κορωνοϊός, Κλάδος > Τουρισμός