16/04/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Εκτός τόπου και χρόνου …

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, Φοροτεχνικός – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α


Φτάσαμε στα μέσα του Απριλίου, οι ειδικές συνθήκες καλά κρατούν σε όλα τα επίπεδα και για το λόγο αυτό το φετινό Πάσχα θα είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Θα είναι ένα Πάσχα χωρίς εκδρομές, χωρίς να αδειάσουν οι πόλεις και να γεμίζουν τα χωριά, πόλεις όμως που και αυτές με τη σειρά τους θα έχουν εικόνα άδειων πόλεων με πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Νέα δεδομένα τα οποία είναι άκρως απαραίτητα, σύμφωνα και με τα όσα λένε οι ειδικοί, προκειμένου να συνεχιστεί η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία στην χώρα μας, σε σχέση με το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας που μαστίζει όλον τον πλανήτη.

Κόντρα σε όλα όμως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει μία δική της άποψη. Το Πάσχα θα γίνει κανονικά, όλοι θα πάμε στα χωριά μας ή τις εκδρομές μας, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ανάσταση και θα ψήσουμε τον σουβλιστό οβελία και τα κοκορέτσια. Η σκέψη αυτή είναι η μοναδική που μπορεί να αιτιολογήσει, το στην καλύτερη περίπτωση άτοπο γεγονός της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι αρμόδιοι, με λίγα λόγια, έχουν μείνει ένα χρόνο πίσω, δεν γύρισαν το ημερολόγιο στο 2020 αλλά το άφησαν στο 2019, γιατί δε μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η όλη ιστορία. Μαζί με τους αρμόδιους και αρκετοί φορολογούμενοι που ήδη έχουν αρχίσει τα τηλέφωνα και τις ερωτήσεις για το θέμα των δηλώσεων, σα να μην τρέχει τίποτα, κανένας ιός, καμία πανδημία.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί όπως ήδη έχουμε αναλύσει στα 4 προηγούμενα μας άρθρα, καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα και καταστάσεις με υπεράνθρωπες προσπάθειες που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμα και τον πιο σύγχρονο Η/Υ. Γνωρίζουν άραγε οι αρμόδιοι ότι μέσα σε 1,5 μήνα, από την αρχή της ιστορίας με τα έκτακτα μέτρα, έχουν εκδοθεί μέχρι αυτή την στιγμή που γράφουμε το κείμενο 226 εγκύκλιοι κάθε είδους, 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και άλλες αρκετές παράπλευρες οδηγίες που προκύπτουν από συνεντεύξεις τύπου, εξαγγελίες, δηλώσεις αρμοδίων στα ΜΜΕ και γενικά ότι παράπλευρη πηγή μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας; Σε αυτά αν προσθέσουμε και τις καμιά εικοσαριά πλατφόρμες ή εφαρμογές ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε η κατάσταση γίνεται «μύλος». Οι οδηγίες μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι κατόπιν εορτής, βλέπε για παράδειγμα εγκύκλιο για εκπτώσεις 25% που εκδόθηκε στις 9/4, οδηγίες που δημιουργούν ασάφειες και αντί να καθαρίζουν τα νερά τα θολώνουν ακόμα περισσότερο. Φυσικά, όλα αυτά μέσα σε αχαρτογράφητα νερά, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο της όλης κατάστασης. Άλλες φορές βγαίνουν οδηγίες που μας λένε να υποβάλλουμε ξανά καταστάσεις που έχουμε ήδη στείλει, γιατί οι αρχικές είναι «ως μη γενόμενες», βλέπε κλάδο εκπαίδευσης για παράδειγμα.

Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τις άπειρες οδηγίες και εγκυκλίους που δεν έχουν εκδοθεί και περιμένουμε με το «πληκτρολόγιο στο χέρι». Για παράδειγμα, ακόμα δεν ξέρουμε πως θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα, πως θα πληρωθεί η άδεια ειδικού σκοπού, πως θα σταλεί η ΑΠΔ εισφορών Μαρτίου έως τις 30/4.

Επίσης, μόλις προ ολίγου δημοσιεύθηκε η απόφαση για το ειδικό επίδομα 800 ευρώ που θα δοθεί στις επιχειρήσεις, οι οποίες απέχουν με τη σειρά τους έτη φωτός από την κανονικότητα και τα περιμένουν σαν μάνα εξ ουρανού, όντας κλειστές ή σαν κλειστές εδώ και 1,5 μήνα. Όσο οι αρμόδιοι έψαχναν πως θα ορίσουν τις προϋποθέσεις τα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την ερώτηση «άνοιξε η εφαρμογή; Είμαι στους δικαιούχους; Πότε θα πάρουμε τα χρήματα;» και άλλες τέτοιες παρόμοιες, πολλαπλασιάζονταν με εκθετική αύξηση περισσότερη και από αυτή της διάδοσης του ιού παγκοσμίως.

Προφανώς και για να υποστηριχθούν όλα τα παραπάνω χρειάζονται άπειρες τηλεφωνικές ή κάθε είδους απομακρυσμένες επικοινωνίες με τους πελάτες. Το τηλέφωνο και τα μηνύματα άλλωστε δεν σταματούν να χτυπούν. Φυσικά η επικοινωνία δεν περιορίζεται στο θέμα ή στην επίλυση του θέματος, γιατί εάν η λογική και σωστή απάντηση είναι του τύπου περιμένουμε την εγκύκλιο, τότε η συνομιλία συνήθως πλατειάζει προσθέτοντας τον ανάλογο αμφότερο προβληματισμό και όχι μόνο…

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, πως μπορεί να μην χαρακτηριστεί η απόφαση ενάρξεως της εφαρμογής των δηλώσεων ως εκτός τόπου και χρόνου; Ως απόφαση και πρακτική άλλου πλανήτη; Θα μπορούσαμε να την αιτιολογήσουμε ελάχιστα αν συνοδεύονταν με μία παράλληλη απόφαση που το συνδύαζε με την όλη κατάσταση. Έστω η εγκύκλιος να ανέφερε την έκφραση «παρά την πρωτόγνωρη κατάσταση» για ψυχολογικούς και μόνο λόγους. Οι ψυχολογικοί και μόνο λόγοι, να συνοδεύονταν με ταυτόχρονη απόφαση αλλαγής της διαδικασίας είσπραξης και κατάθεσης των δηλώσεων. Η προθεσμία πρέπει να παραταθεί επιεικώς, από τώρα και χωρίς καθυστερήσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου, αν έχουμε επανέλθει σύντομα στην κανονικότητα. Την προθεσμία της 30ης Ιουνίου εμείς τη γνωρίζουμε πολύ καλά, χωρίς να χρειάζεται να μας υπενθυμίζεται μέσα από ανακοινώσεις. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης γνωρίζει όμως ότι πρέπει να υπάρχει διάστημα 5 μηνών που εκ του νόμου υποβάλλονται οι δηλώσεις; Δε νομίζουμε να το γνωρίζει, ποτέ άλλωστε δεν το γνώριζε, αφού καμία χρονιά οι δηλώσεις δεν άρχισαν 1/2. Γιατί να το θυμηθεί φέτος;

Ακόμα και να το σκεφτεί όμως την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να υπολογίσει ότι ο μήνας Απρίλιος και ο μήνας Μάιος θα είναι ως μη γενόμενοι αφού θα ασχολούμαστε με όλα τα παραπάνω. Το αναφέρουμε για τυχόν μελλοντικές βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Πάντως για να το ελαφρύνουμε λίγο κλείνοντας, είμαστε ήδη σε επικοινωνία την Πολιτική Προστασία για να μας πει τι κωδικός πρέπει να μπαίνει στο sms στο 13033 για την επίσκεψη στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή της δήλωσης!!!

Καλή Ανάσταση σε όλους τους συναδέλφους, υγεία σε αυτούς και τις οικογένειες τους, υπομονή και δύναμη, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό, υποστηρίζοντας κατά το ανθρωπίνως δυνατόν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μας βρει όλους η επόμενη μέρα δυνατότερους.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις 2020, Κορωνοϊός