06/05/16 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ο Γιώργος Σταθάκης στο περιοδικό Epsilon7 μιλάει για τη διευθέτηση του χρέους και τις ημερομηνίες των Γενικών Συνελεύσεων

Σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο περιοδικό Epsilon7 και τον Γιάννη Παχουλάκη (τεύχος Μαΐου) ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλά για όλα τα σημαντικά θέματα της αρμοδιότητάς του όπως τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της φυγής επιχειρήσεων και επιστημόνων.

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει πως το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι η επιστροφή στην Ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Στην προσπάθεια αυτή υποστηρίζει πως θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Αναπτυξιακό Ταμείο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σταθάκης στην ανάγκη να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση του χρέους μακροχρόνια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα:

Ε7 | Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος μετά το 2022 και ως το 2048. Εκτιμάτε πως η θετική έκβαση σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου; Ποιες είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης οι βασικές απαιτούμενες αλλαγές στη διάρθρωση και τους όρους εξυπηρέτησής του με τις οποίες το χρέος θα καταστεί βιώσιμο;

Γ.Σταθάκης | Η συζήτηση στην οποία αναφέρεστε προβλέπεται με σαφήνεια στη συμφωνία του καλοκαιριού να ανοίξει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σε αυτή θα αναζητήσουμε τρόπους ώστε να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μακροχρόνια. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να απαιτούνται παρεμβάσεις σε σχέση με τη διάρκεια των δανείων, το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και το βάρος που θα σηκώνει ετησίως η ελληνική οικονομία.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα στείλουν ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές για το μέλλον της οικονομίας και άρα θα προσελκύσουν κεφάλαια που αναζητούν τοποθετήσεις με μακροχρόνια προοπτική.

Σημαντική για τον κλάδο των λογιστών είναι η διευκρίνιση στην οποία προέβη το Υπουργείο Οικονομίας για τη διάταξη περί των προθεσμιών σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και δημοσίευσης ετήσιων καταστάσεων. Ο Υπουργός επισημαίνει πως οι νέες προθεσμίες αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο και τελικώς θα εφαρμοστούν οι ήδη ισχύουσες.

Στο σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Ε7 | Σχέδιο Νόμου, που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση σχετικά με τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών, προέβλεπε την σύγκλησή τους εντός 10 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης και τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων εντός 11 μηνών. Επειδή το θέμα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία φέτος, με την επικείμενη εφαρμογή των ΕΛΠ για πρώτη φορά, θα θέλαμε να διευκρινίσετε στους λογιστές και τις επιχειρήσεις αν αυτό θα είναι και το τελικό κείμενο του Νόμου και αν θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ειδικά για το 2016;

Γ.Σταθάκης | Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, το Σχέδιο Νόμου δόθηκε σε διαβούλευση. Από αυτή προέκυψαν εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια, μεταξύ των οποίων και κάποια που αφορούσαν τις εν λόγω προθεσμίες. Κατόπιν αυτού η αλλαγή που προβλεπόταν αφαιρέθηκε και θα ισχύσουν οι προθεσμίες που υπήρχαν.

Αυτά και άλλα πολλά θέματα μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο τεύχος Μαΐου του Εpsilon7 που ήδη κυκλοφορεί.  



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ελληνικό χρέος, Διευθέτηση, Γενική Συνέλευση