Από τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 28 «Μεταβολές λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων και διόρθωση λαθών» προβλέπεται:
1. Οι μεταβολές των λογιστικών πολιτικών και οι διορθώσεις λαθών αναγνωρίζονται αναδρομικά με τη διόρθωση:
α) Των λογιστικών αξιών των περιουσιακών στοιχείων, των υποχρεώσεων και της καθαρής θέσης, για τη σωρευτική επίδραση της μεταβολής κατά την έναρξη και λήξη της συγκριτικής και της τρέχουσας περιόδου, και
β) των εσόδων, κερδών, εξόδων και ζημιών, όσον αφορά την επίδραση επί των λογιστικών μεγεθών της συγκριτικής περιόδου.
……………………………………………..
3. Η διόρθωση των λαθών διενεργείται άμεσα κατά τον εντοπισμό τους.”
Από την Λογιστική οδηγία εφαρμογής του
Ν. 4308/2014 μεταξύ των άλλων προκύπτει:
«28.1.5 Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε λάθη (σφάλματα) προηγούμενων περιόδων (χρήσεων), δεδομένου ότι σφάλματα της τρέχουσας περιόδου αναμένεται να διορθώνονται προ της δημοσιοποίησης των σχετικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
28.1.6 Η ύπαρξη λαθών στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν συνεπάγεται ότι, σε κάθε περίπτωση, τα λογιστικά αρχεία και οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν παρουσιάζονται εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη. Όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του νόμου, το λογιστικό σύστημα και τα λογιστικά αρχεία εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο και όχι αποσπασματικά τα επιμέρους συστατικά τους, σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την καταλληλότητά τους. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται εάν τα λάθη είναι διάχυτα στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η ενδεχόμενη σκοπιμότητα για την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος, καθώς και οι ενδεχόμενες ελεγκτικές δυσχέρειες.»
Βάσει των παραπάνω η διόρθωση του λάθους γίνεται κατά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης στην οποία αποκαλύφθηκε το λάθος και τα ορθά ποσά παρουσιάζονται στα ποσά της συγκριτικής περιόδου.
Ως εκ τούτου δεν απαιτείται η επαναδημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων οι οποίες περιείχαν το λάθος στα ποσά της τρέχουσας χρήσης.
Ειδικότερα η περίπτωση σας θεωρείται απλή καθώς από την διόρθωση του λάθους δεν επηρεάζονται ούτε τα αποτελέσματα ούτε τα ιδια Κεφάλαια της προηγούμενης χρήσης 2024. Κατά τη δημοσίευση λοιπόν των τελευταίων οικονομικών καταστάσεων του 2025 στην συγκριτική περίοδο θα απεικονισθούν τα ορθά ποσά.
Περαιτέρω βάσει της παρ. 5 του άρθρου 29 του
Ν. 4308/2014 θα γνωστοποιηθεί στο Προσάρτημα η διόρθωση του λάθους οι λόγοι που οδήγησαν στην διόρθωση, καθώς και οι σχετικές επιπτώσεις στα κονδύλια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (δηλαδή θα αναφερθεί για τα κονδύλια τα οποία διορθώνονται, ποιο το ποσό της παρουσίασης στις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις του 2024 και ποιο το ποσό της παρουσίασης στην συγκριτική περίοδο των τρεχουσών οικονομικών καταστάσεων του 2025.
Θα πρέπει τέλος να λάβετε υπόψη σας ότι βάσει της παρ. 42 του ΔΛΠ 8 η υποχρέωση διόρθωσης υπάρχει μόνο για σημαντικά λάθη. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται να γίνει διόρθωση στην συγκριτική περίοδο των τρεχουσών οικονομικών καταστάσεων για λάθη μη σημαντικά. (Η σημαντικότητα ορίζεται στην παράγραφο 7 του ΔΛΠ 1).