Τουριστικό Γραφείο για μονοήμερη ή πολυήμερη εκδρομή, απασχολεί Ξεναγό Αυτοτελώς Απασχολούμενο, ο οποίος εκδίδει Δελτίο του Αρ.6 Παρ.4 Ν.710/77. Το τουριστικό γραφείο αποδίδει τις εισφορές σύμφωνα με την Εγκύκλιο 24/2023 του ΕΦΚΑ.
Υπάρχει υποχρέωση αναγγελίας Έναρξης Εργασίας στο Εργάνη;
Σε ερώτημα στην Επιθεώρηση Εργασία μου ανέφεραν ότι η Επιθεώρηση δεν είναι αρμόδια να ελέγξει τους Ξεναγούς και ότι υπάρχει σχετική εσωτερική εγκύκλιος, είτε ως Αυτοτελώς απασχολούμενους με ιδιώτες πελάτες είτε απασχολούμενους από Τουριστικό Γραφείο. Ούτε επίσης τα Τουριστικά Γραφεία για την απασχόληση Ξεναγών με άδεια του ΕΟΤ. Αρμόδιος είναι ο ΕΟΤ. Δεν ήξεραν όμως να μου απαντήσουν αν χρειάζεται να αναγγελθεί στο Εργάνη η έναρξη της απασχόλησης, από το τουριστικό γραφείο.
Σε ερώτημα σε Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, ελέγκτρια μου ανέφερε ότι στους Ξεναγούς με Δελτίο δεν γινόταν ποτέ πρόσληψη, ούτε έχει αλλάξει κάτι αυτή την στιγμή.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια απόφαση που να αναφέρει ρητά ότι δεν χρειάζεται πρόσληψη στην περίπτωση που αναφέρετε.
Είναι σωστό το τουριστικό γραφείο να προβαίνει σε έναρξη απασχόλησης, ώστε να μην προκύψουν θέματα προστίμων στο μέλλον;