Καλησπέρα σας,

Ατομική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητα e-shop πουλάει εμπορεύματα σε Ιδιώτες εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες μέσω dropshipping. Όλα τα εμπορεύματα εισάγονται απευθείας από την Κίνα στον ιδιώτη εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. ‘Όταν ένας πελάτης κάνει μια παραγγελία, ο πελάτης μου την προωθεί στον προμηθευτή της τρίτης χώρας (Κίνα), ο οποίος στη συνέχεια αποστέλλει το προϊόν απευθείας στον ιδιώτη πελάτη. Όλα τα εμπορεύματα έχουν αξία μικρότερη των 150€. Ο προμηθευτής αποδίδει το φόρο (ΦΠΑ) μέσω της μονοαπευθυντικής θυρίδας IOSS (import one-stop-shop) με μεσάζοντα μόνο για το ποσό του τιμολογίου αγοράς των εμπορευμάτων,(του κόστους δηλαδή ) και το ποσό αυτό του φόρου το εισπράττει από τον πελάτη μου. Ο πελάτης μας στην Ελλάδα τιμολογεί την ΑΛΠ με το συνολικό ποσό της αξίας πώλησης του εμπορεύματος (κόστος κτήσης +κέρδος)

Δηλαδή, ο προμηθευτής από την Τρίτη χώρα μέσω ΙΟSS πληρώνει ΦΠΑ για το ποσό των 20 ευρώ που είναι το κόστος του εμπορεύματος που αποστέλλει.

Ο ιδιώτης της τρίτης χώρας παραλαμβάνει απόδειξη λιανική από τον πελάτη μου ποσού 50,00€ χωρίς ΦΠΑ.

Αποδόθηκε φόρος για 20,00 ευρώ για την διαφορά των 30,00 ευρώ θα αποδοθεί ΦΠΑ και αν ναι πως;

Έχει υποχρέωση η ατομική επιχείρηση (ο δικός μου πελάτης) να αποδώσει το φόρο (ΦΠΑ) μέσω της μονοαπευθυντικής θυρίδας IOSS (import one-stop-shop) για την απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδει για την πώληση του εμπορεύματος ή μόνο ο προμηθευτής αποδίδει το φόρο και η ατομική επιχείρηση εκδίδει την ΑΛΠ χωρίς ΦΠΑ με άρθρο 29 πρώην άρθρο 24;