Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να υποβάλλω το εξής ερώτημα:

Δύο αδέρφια συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστές εταιρείες Α και Β.

Στην Α που είναι ΙΚΕ συμμετέχει ο ένας με 75% και τα υπόλοιπα μερίδια ανήκουν στα παιδιά του. Διαχειριστής είναι το ένα παιδί.

Στην Β που είναι ΕΠΕ συμμετέχει ο άλλος με 65% και τα υπόλοιπα μερίδια ανήκουν σε σύζυγο και παιδιά, και διαχειριστής είναι ο ίδιος.

Ουσιαστικά δύο ξεχωριστές οικογένειες συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστές εταιρείες και πέρα από την παραπάνω σύνθεση, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω συμμετοχή των φυσικών ή των νομικών προσώπων στην άλλη εταιρεία.

Το ερώτημα είναι αν τίθεται θέμα συνδεδεμένων προσώπων μέσω των δύο αδερφών (συγγένεια σε πλάγια γραμμή και όχι σε ευθεία, σύμφωνα με την περ. στ) του άρθρου 2 του Ν. 4172/13) και κατ΄επέκταση υποχρέωση τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών εφόσον οι συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια.