Η Εγκύκλιος Ε 2009/11.1.2019 της ΑΑΔΕ καταλήγει :
Συνεπώς, για τα έτη 2015 και επόμενα, στο εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγησης, βάσει ισχύουσας ΣΑΔΦ, δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Και δεδομένου ότι στους κωδικούς 657 & 617 στο Ε1 υπάρχει η κατηγορία Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα ήθελα να μάθω ποιά εισοδήματα είναι αυτά που εξαιρούνται του φόρου εισοδήματος αλλά και του αλληλεγγύης καθώς έχοντας μελετήσει σχεδόν όλες τις ΣΑΔΦ δεν μπορώ να συνάγω τι εννοεί ο νομοθέτης.
Μισθωτή εργασία / Επιχειρηματικά κέρδη / εισόδημα από κεφάλαιο / μερίσματα / τόκοι, ακολουθούν το γενικό πνεύμα αποφυγής παρακράτησης φόρου για φορολογικούς κατοίκους του άλλου κράτους με σκοπό αυτά να φορολογηθούν στο κράτος της φορολογικής κατοικίας του φορολογουμένου. Όταν όμως αποδοθούν φόροι (π.χ. φόρος εισοδήματος σε εταιρικά κέρδη) ή παρακρατηθούν φόροι (π.χ. μισθωτή εργασία), από το ένα κράτος, αυτοί πιστώνονται στο άλλο κράτος κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων αλλοδαπής (π.χ. Ε2018/2019 για μερίσματα) για να ισχύσει το πνεύμα της αποφυγής διπλής φορολογίας. Άρα ποιά εισοδήματα μπορεί να εννοεί ο νομοθέτης αναφέροντας Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. όταν η απαλλαγή στην μία χώρα σημαίνει την επί συνόλω φορολόγηση στο άλλο κράτος.
Αφού εντοπίσουμε αυτά το Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ήθελα να εξετάσουμε αν υπάρχουν τέτοια εισοδήματα στις ΣΑΔΦ με α) το Ηνωμένο Βασίλειο β) την Κύπρο