Ερώτημα:

Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την εκτέλεση διαφόρων δράσεων λαμβάνει επιχορηγήσεις. Για την είσπραξη των επιχορηγήσεων εκδίδει τιμολόγια στο όνομα του φορέα που δίνει την επιχορήγηση. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα ποσά των επιχορηγήσεων αφορούν προκαταβολές έναντι του έργου που έχει αναλάβει να εκτελέσει. Επίσης συνήθως ο χρόνος εκτέλεσης του έργου επεκτείνεται σε περισσότερα του ενός έτη. Τα εισπραχθέντα ποσά καλύπτουν δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά το ένα μέρος τους στο έτος που εκδίδεται το τιμολόγιο και γίνεται και η είσπραξη και κατά το άλλο μέρος δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο έτος. Η εταιρεία τηρεί απλογραφικά βιβλία.

Στα διπλογραφικά βιβλία με τη χρήση του λογαριασμού 56 «έσοδα επομένων χρήσεων» που πιστώνεται στην τρέχουσα χρήση (που εκδίδεται το τιμολόγιο) με ισόποση χρέωση του λογαριασμού «εσόδων» μεταφέρεται το ποσό των εσόδων που αντιστοιχεί στην επόμενη χρήση.

Στα απλογραφικά βιβλία υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεδομένου ότι σε αυτή την κατηγορία βιβλίων οι λογαριασμοί που χρησιμοποιούνται είναι λογαριασμοί αποτελεσματικοί «Έσοδα, Έξοδα» και δεν χρησιμοποιούνται λογαριασμοί ισολογισμού.