Καλησπέρα σας,
Ο συνταξιούχος πατέρας μου θέλει να μου πωλήσει ένα αριθμό μετοχών (π.χ 2000-3000-4000 τεμάχια) της ανωνύμου εταιρείας που είναι μέτοχος πλειοψηφίας κατά 60%. Η μειοψηφία συμφωνεί.
Η ανώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από μετατροπή Ε.Ε με βάση το νόμο 1297/72 (κοιτάζοντας αναλυτικά το καταστατικό ίδρυσης του 1980 και την έκθεση των εκτιμητών της τότε εποχής δε βλέπω κάτι για υπεραξία και αποθεματικό υπεραξίας).
Το αρχικό κεφάλαιο ήταν 39.000.000 δραχμές που έφθασε με όλες τις κεφαλαιοποιήσεις των αναπροσαρμογών αξίας ακινήτων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου και μια μείωση ΄τώρα τον Απρίλιο του 2019 στα 815.700 ευρώ (27190 τεμάχια χ 30 ευρώ το τεμάχιο). Ας σημειωθεί ότι από το 2002 που έγινε η μετατροπή και στρογγυλοποίηση από δραχμές σε ευρώ η τιμή της μετοχής όπως απεικονίζεται στο καταστατικό και στα βιβλία είναι 30 ευρώ. Και ΄τωρα είμαστε στα 815.700 / 27190 τεμάχια = 30 ευρώ το τεμάχιο.
Ο πατέρας μου θέλει αυτή την τιμή 30 ευρώ το τεμάχιο.
Προκύπτει εισόδημα για τον πατέρα μου? Υπεραξία? Θα πρέπει να δηλώσει κάπου το ποσό που θα πάρει από την πώληση αυτών των μετοχών?
Αν πωλήσει τις μετοχές αντί 30 ευρώ 25?
Εγώ ο γιός μπορώ να αγοράσω αυτές τις μετοχές κάνοντας κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα μου του ποσού με μετρητά? Δηλαδή κατάθεση μετρητών.
Ευχαριστώ πολύ