χουμε μια επιχείρηση με Β κατηγοριας βιβλια με αντικειμενο υπηρεσιες που παρεχονται απο γενικό ιατρό. Η επιχείρηση είναι απαλλασόμενη του φπα.Ορισμένες φορές , σε συνεργασία με διάφορες ιατρικές εταιρείες , ορίζονται κάποιες συμβάσεις για κάποιες συμβουλές ή μελέτες των ιατρών. Η αμοιβή των ιατρών γίνεται αφού κόψουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς τις αντιστοιχές εταιρείες, το τιμολόγιο αυτό επιβαρύνεται και με φπα 24% , το οποίο φπα αποδίδαμε με έκτακτη περιοδική δήλωση φπα ΔΟΥ. Αυτό γινόταν εώς και σήμερα τουλάχιστον.
Η ΔΟΥ, δεν παραλαμβάνει την έκτακτη περιοδική δήλωση αυτή, γιατί λέει ότι ο ιατρός αυτός πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ επειδή τυγχάνει να κόβει 4-5 τέτοια τιμολόγια το χρόνο, και να αποδίδεται κανονικά το ΦΠΑ ηλεκτρονικά.
1) Ισχύει αυτό που ισχυρίζεται η ΔΟΥ? Αν ναι, που στηρίζεται?
2) Αν πρέπει να μπει στο ΦΠΑ τελικά, όλες οι δαπάνες του θα καταχωρούνται με ΦΠΑ, τα έσοδα από την ιατρική θα κόβονται ανευ ΦΠΑ, και το ΦΠΑ θα γίνεται με PRO-RATA?