Φορολογικός κάτοικος Ελλάδος απέκτησε το 2016 αφμ όπου κακώς δεν δηλώθηκε ως κάτοικος εξωτερικού Εφέσων μένει μόνιμα στο εξωτερικό και εργάζεται εκεί.

Το 2017 αγόρασε ακίνητο στην Ελλάδα αλλά στην φορ. δήλωση του δηλώθηκαν μόνο τα χρήματα που αφορούσαν τα έξοδα συμβολαίου (φόροι συμβολαιογράφος κλπ) μιας και τα υπόλοιπα χρήματα απεσταλησαν από την Γερμανία που ζει στην Αμερική μιας και ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν κάτοικος εξωτερικού με διαμονή στις ΗΠΑ.

Θέλω να ρωτήσω:

1) Eίναι σωστό που δεν δηλώθηκε όλο το ποσό της αγοράς στην Ελλάδα ενώ λανθασμένα ο αγοραστής είναι φορ. κάτοικος Ελλάδας?(βλέπε αρχείο κάτω)

2) Αν και οι δύο (αγοραστής-πωλητής) δηλώνονταν ως κάτοικοι εξωτερικού (αλλά είχαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων σε Ελληνική Τράπεζα άρα έμπαινε σε ισχύ το τεκμήριο αγοράς για οπουδήποτε τίμημα αγοράς δηλωνόταν στην εφορία θα μπορούσε να είναι νόμιμη η μεταφορά των χρημάτων μεταξύ των χωρών διαμονής τους χωρίς να χρειαστεί να δηλωθούν στην χώρα μας?

3) Είναι δυνατόν να πάμε και να κάνουμε εκπρόθεσμη μεταβολή στο μητρώο της ΔOY και να αλλάξουμε την φορολογική κατοικία σε κάτοικο εξωτερικού μιάς και δηλώθηκε από την αρχή λάθος και επίσης να προχωρήσουμε σε τροποποιητική φορολογική δήλωση και να συμπεριλάβουμε μέσα τα ανάλογα ποσά της αγοράς?

σας ευχαριστώ