Θα ήθελα την γνώμης σας για τα παρακάτω.

Καρδιολόγος ελ επαγγελματίας με πρώτη ασφάλιση μετά το 1993 και έναρξη επαγγέλματος το 2016 παρέχει τις υπηρεσίες του σε ιατρικά κέντρα ως καρδιολόγος.

Πρόσθεσε δεύτερη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών επιστημονικών συμβουλών σε φαρμακευτικές κλπ. Η δεύτερη δραστηριότητα υπάγεται σε ΦΠΑ.

Με την προσθήκη της δεύτερης δραστηριότητας υπάγεται σε μόνιμο καθεστώς ΦΠΑ άρα θα υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στη διάρκεια του έτους. Καθώς έχει εκροές απαλλαγμένες και εκροές με δικαίωμα εκπτώσεις, ο υπολογισμός του ΦΠΑ θα γίνεται βάσει κλάσματος PRORATA ? Στα τιμολόγια που θα εκδίδει προς τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ποιο θα είναι το ποσοστό κρατήσεων υπερ ΤΣΑΥ? Υπάρχει κάποια περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε κλινική ή σε μαιευτήριο που να εξαιρείται από τις κρατήσεις επί της αμοιβής του τιμολογίου ? Θα ήθελα να μου πείτε αν ο παρακάτω χειρισμός είναι σωστός κατά τη γνώμη σας. ( κάνω την παραδοχή ότι στο ΤΣΑΥ πληρώνει εισφορές και ο ελ. επαγγελματίας αλλά και τα ιατρικά κέντρα που συνεργάζεται για λογαριασμό του. ) Κάνω παραδοχή καθώς η επικοινωνία μαζί τους είναι χαμένος χρόνος.

TΠΥ 1 / 31-12-16 / ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α

Παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών Δεκεμβρίου 1.000 ευρώ, Παρακράτηση Φόρου 20% 200 ευρώ, Κρατήσεις Τσαυ 13,33% 133,33 ευρώ.

Ο λογιστικός χειρισμός θα είναι : Πίστωση τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών 1000 ευρώ και χρέωση έξοδα ασφαλιστικές εισφορές 133,33 ?

Όταν λάβω στο τέλος του έτους την βεβαίωση ασφαλιστικών κρατήσεων του ΤΣΑΥ φαντάζομαι ότι δεν θα συμφωνεί με το σύνολο των εξόδων ασφ. Εισφορών που θα έχω στα βιβλία μου. Υποψιάζομαι ότι το ΤΣΑΥ θα έχει υπολογίσει και τις εισφορές που πλήρωσε ο ίδιος ο εργαζόμενος. Αρά θα προσθέσω στα έξοδα μου το ποσό της διαφοράς των εισφορών του εργαζόμενου ( ελ. επαγγελματία)

Η άλλη λύση είναι να μην λάβω υπόψη μου τις κρατήσεις των ιατρικών κέντρων που αναγράφονται στα τιμολόγια και να περάσω τα ασφαλιστικά έξοδα στα βιβλία με μια συγκεντρωτική εγγραφή στο τέλος της χρήσης όταν θα έχω στα χέρια μου την βεβαίωση του έτους.