Έσοδα από υπηρεσίες στο εξωτερικό μέσω διαδικτύου που πληρώνονται μέσω της πλατφόρμας paypal
Ενας ελεύθερος επαγγελματίας μέσω της ατομικής του επιχείρησης παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε πελάτες του εξωτερικού (Ευρώπη αρχικά), οι οποίοι πληρώνουν μηνιαία συνδρομή για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες (ιστοσελίδα).
Η πληρωμή της μηνιαίας συνδρομής (10 – 40 ευρώ ανά πελάτη) γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρωμών paypal. Τα χρήματα που συλλέγω στο λογαριασμό του paypal ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορώ να τα περάσω σε λογαριασμό μου σε τράπεζα της Ελλάδας.
Τα ερωτήματά :
1. Πρέπει να κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε κάθε πελάτη ξεχωριστά και ενα μήνα ;
2. Μπορει την παραπάνω απόδειξη να την στέλνει σκαναρισμένη στο πελάτη μέσω email ;
3. Στο πoσό της απόδειξης θα πρέπει να περιλαμβάνει/αναγράφει και το ΦΠΑ; Μήπως τα παραπάνω χρήματα έχουν ήδη φορολογηθεί στη χώρα του πελάτη οπότε απαλλάσσονται από το ελληνικό ΦΠΑ; (Αν ισχύει το παραπάνω πρέπει να γράφω στην απόδειξη : “Απαλλάσσεται από ΦΠΑ βάσει Νόμου 2859/00 Άρθρο 14 παράγραφος 3” και στη περιοδική δήλωση ΦΠΑ να καταχωρει τις παραπάνω αποδείξεις στον κωδικό 308 “εκροές φορολογητέες εκτός Ελλάδας”);
4. Η πλατφόρμα paypal παρέχει τη δυνατότητά μόλις ο πελάτης πληρώνει τη συνδρομή του να στέλνεται παραστατικό σε αυτόν (απόδειξη) με τα στοιχεία τα δικά μου (της επιχείρησης ) αναγράφοντας το ΦΠΑ και ότι άλλο θελήσω. Η αποδείξη αυτή μήπως είναι αρκετή ώστε να την καταχωρώ και εγώ στα βιβλία της εφορείας και να είμαι εντάξει φορολογικά;
5. Πρεπει να δηλωθουν ενδοκοινοτικες συναλλαγες -υπηρεσιες ; για τους πελατες της Ευρωπης και για τους λοιπους πελατες εκτος ;