Σύμφωνα με το άρθρο ΙΧ της Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που υφίσταται με το νομοθετικό διάταγμα 2732/1953, ορίζεται ότι:
«(2) Άτομο το οποίον είναι κάτοικος της Ελλάδος θ’ απαλλάσσεται του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου επί κερδών ή αμοιβής δια προσωπικές υπηρεσίας (περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών) παρασχεθείσες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου καθ’ οιονδήποτε έτος βεβαιώσεως:
(α) αν ευρίσκεται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου δια χρονικόν διάστημα ή διαστήματα
μη υπερβαίνοντα συνολικώς τας 183 ημέρας κατά το έτος αυτό»
Στην περίπτωση που θελήσετε να ενεργοποιήσετε τη Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να φορολογηθείτε στο Η.Β., θα πρέπει να υποβάλλετε στην Ελληνική φορολογική Διοίκηση αντίστοιχη
>αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, έντυπο που θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Υπ. Οικονομικών.
Εναλλακτικά, μπορείτε να δηλώσετε στην Ελλάδα και να φορολογηθείτε για το εισόδημα της αλλοδαπής, με βάση τη μέθοδο της πίστωσης φόρου.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την
παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με τα υποκείμενα του φόρου, ορίζεται ότι:
«Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος»
Τέλος, σύμφωνα με το
άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με την πίστωση φόρου αλλοδαπής, ορίζεται ότι:
«1. Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
2. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα».
Περαιτέρω, για όλες τις περιπτώσεις και όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων που ζητείται πίστωση φόρου αλλοδαπής προέλευσης, η καταβολή ή η παρακράτηση του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά έγγραφα που ορίστηκαν στην
ΠΟΛ. 1026/22.01.2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 170Β').
Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.), βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.
Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, απαιτείται βεβαίωση από το πρόσωπο αυτό, θεωρημένη από την αρμόδια φορολογική αρχή, ή βεβαίωση Ορκωτού Ελεγκτή.
Η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής θα πρέπει να φέρει την επισημείωση της Χάγης [Ν. 1497/1984 (ΦΕΚ Α188/27-11-1984)], εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει. Για τα κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην ανωτέρω Σύμβαση, ισχύει η προξενική θεώρηση. Η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην Ελληνική γλώσσα.
Στην περίπτωση που ο φόρος αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε λίρες Αγγλίας), για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής
λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.
Σε περίπτωση πληρωμών που καταβάλλονται περιοδικά, η μετατροπή θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση ετήσια ισοτιμία, όπως αυτή καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος . (Όσον αφορά το εισόδημα).
Τέλος, στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας
το φορολογικό έτος αρχίσει την 1 η Απριλίου και τελειώνει την 31 Μαρτίου του επομένου χρόνου. Επομένως, κατά την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος, θα πρέπει να γίνει επιμερισμός, έτσι ώστε τα 9/12 του εισοδήματος της αλλοδαπής θα δηλωθούν στο ένα φορολογικό έτος και τα 3/12 στο επόμενο.