Ομόρρυθμη εταιρεία με απλογραφικά μετατράπηκε σε ΙΚΕ τον 02/16. Έστω ότι έως 28/02/16 με το απλογραφικό σύστημα έχει φορολογητέα κέρδη 100. Και έστω ότι με το διπλογραφικό σύστημα για την περίοδο 01/03/16 – 31/12/16 έχει φορολογητέα κέρδη 1000. Ερωτήματα.

Με ποιο συντελεστή θα φορολογηθεί ? Για τα 100 με 26% ? Για τα 1000 με 29% ? Η προκαταβολή φόρου σε ποιο ποσό φόρου θα υπολογιστεί ?

Από όσο γνωρίζω για να γίνει σωστά η έναρξη τήρησης του διπλογραφικού συστήματος θα πρέπει να υπολογίσω Ισολογισμό έναρξης με ημερομηνία 01/03/16 από τα δεδομένα που έχω έως τότε στα απλογραφικά. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία ή επίσημη οδηγία για να συντάξω τον Ισολογισμό έναρξης ? Το ταμείο ας πούμε πως θα το υπολογίσω ?

Πώς θα συμπληρώσω το Ε3 ? Τα 100 της απλογραφικής σε ποιον κωδικό θα τα βάλω? Τι γίνεται με τις επιχειρηματικές αμοιβές των εταίρων για το πρώτο δίμηνο ? Θα εκδώσω κανονικά βεβαίωση επιχειρηματικής αμοιβής για τα 100 ευρώ ? Τα ποσά αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν στη φορολογική τους δήλωση κανονικά σαν να ήταν Ο.Ε. ? Πώς θα συμπληρώσω το έντυπο Ν σε σχέση με το φορολογητέο αποτέλεσμα. Θα είναι ένα ποσό που θα περιλαμβάνει και τα δύο αποτελέσματα δηλαδή 1,100 καθαρά κέρδη ?

Οι αποσβέσεις πως θα γίνουν ? Σύμφωνα με τα ΕΛΠ στα διπλογραφικά νομίζω ότι υπάρχει πλέον διαφορετικός χειρισμός από ότι στα απλογραφικά .

Τέλος σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, πως μπορεί ένας διαχειριστής ΕΠΕ/ΙΚΕ να παίρνει μηνιαία αμοιβή για τις αμοιβές διοίκησης και αυτή να θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αν υποθέσουμε ότι η γενική συνέλευση αποφασίζει για τον διαχειριστή μηνιαία αμοιβή διαχείρισης 1000 ευρώ. Ο διαχειριστής δεν είναι ελ. επαγγελματίας για να εκδώσει ΤΠΥ αλλά είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ ως εταίρος. Θα υπολογίσουμε 1000*12 = 12000 ετήσια. Πάνω σε αυτό θα υπολογίσουμε το ΦΜΥ το οποίο θα υποβάλουμε όπως αυτό των μισθωτών του ΙΚΑ ? Ή θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ του έτους αξίας 2.820 άρα υπόλοιπο 12.000- 2820 = 9.180 και άρα μηδενικό ΦΜΥ. Και αν γίνει έτσι τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ θα τις εκπέσουμε στα βιβλία?

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα οι απαντήσεις σας να είναι με πρακτικό παράδειγμα και αν γίνεται πάνω στα νούμερα που αναφέρω. Μην μου αναφέρεται βιβλιογραφία και νομολογίες μόνο γιατί αφενός τις έχω διαβάσει αφετέρου δεν μπορώ να βγάλω άκρη, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι φαντάζομαι .