Σε απάντηση που έδωσε ο κ. Βαγενάς σε άλλο μέλος γράφει:
ΒΑΓΕΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (74 δημοσιεύσεις) 11/02/2016 - 09:37
Σύμφωνα με το
άρθρο 9 του Ν. 4321/2015 με θέμα «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σχετικά με την προεξόφληση ρύθμισης, ορίζεται ότι:
«Στην περίπτωση που ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών ή σε περίπτωση εξόφλησης του συνόλου της οφειλής με οποιονδήποτε τρόπο,
τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση, σύμφωνα με το άρθρο 1.»
Δεδομένου ότι είχατε υπαχθεί σε ρύθμιση 100 δόσεων, όπως προκύπτει από το ερώτημά σας, τύχατε συνολικής έκπτωσης 30% επί των προσαυξήσεων (120%) και των τόκων, του κεφαλαίου που σας βεβαιώθηκε (εισοδήματος κλπ).
Με την εξόφληση του συνόλου του εναπομείναντος κεφαλαίου, μετά την καταβολή των 10 δόσεων, θα σας διαγραφούν οι εναπομείνασες προσαυξήσεις και τόκοι επί του κεφαλαίου (το 70% που είχε εναπομείνει μετά την έκπτωση του 30%) και θα καταβάλετε εφάπαξ το υπόλοιπο κεφάλαιο.
Με παράθεση και της σκέψης μου το δικό μου ερώτημα για δικαίωμα και μετά την λήξη της προθεσμίας ρύθμισης 100 δόσεων είναι: Η σωστή βέβαια αωτέρω ερμηνεία σας, όμως, προβάλλει, ότι, η για ορισμένη χρονική περίοδο παροχή του δικαιώματος ρύθμισης 100 δόσεων, περιλαμβάνει και για μετά την λήξη της προθεσμίας ρύθμισης, παροχές, δηλαδή οφέλη, μειώσεις της οφειλής στα ποσά των τόκων που περιέχονταν στο ποσό της ρύθμισης κατά τον χρόνο εντός της επιτρεπτής περιόδου - προθεσμίας για την ρύθμιση που έγινε με 100 δόσεις, πέραν του 30% που δόθηκε, στον χρόνο της προθεσμίας - επιτρεπτής περιόδου που έγινε η ρύθμιση 100 δόσεων.
Ωφέλεια και του 70%, μείωση δηλαδή της μετά την έκπτωση -30% των τόκων της ρυθμισθείσας απαίτησης, που έκτοτε, μετά δηλαδή μετά την προθεσμία ρύθμισης, αποτελεί παροχή - έκπτωση, που δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε όσους έκαναν εμπρόθεσμα ρύθμιση, ακριβώς επειδή αποτελεί εκπρόθεσμη (θα λέγαμε σε σύντμηση του νοήματος) της αποκλειστικής περιόδου παροχή.
Άλλωστε το αποκλειστικό, της εμπρόθεσμης αίτησης ρύθμισης 100 δόσεων, που στερεί αυτήν σε άλλους οφειλέτες μετά και σήμερα, σκοπεύον όπως νομίζω, στην στατιστική άθροιση και καταχώρηση στο ΥπΟικ εισπρακτέων κρατικών βεβαίων εσόδων, (που δεν είναι βέβαια έσοδα αφού μπορεί να πέσουν πολλές ρυθμίσεις), αφού η άθροιση
περιέχει δικαίωμα για πράξη μείωσής της και μετά την εμπρόθεσμη ρύθμιση του 70% των τόκων, θα πρέπει να μπορεί
να γίνει δεκτή μείωση του 100 % των τόκων και σήμερα για όποιον φορολογούμενο το ζητήσει ή το μπορεί να καταβάλλει το ολόκληρο της οφειλής χωρίς τους τόκους. Παραμετροποίηση του ποσοστού της έκπτωσης, μπορεί να κάμει το ΥπΟικ ως αρμόδιο, εκτός από το Διοικητικό Δικαστήριο σε όποιον προσφύγει.
Ο συλλογισμός μου αυτός, αποτελεί και προσπάθεια προβολής ενός δικαιώματος που αναδύεται, κατά την άποψή μου, και ζητώ απάντηση, δηλαδή στο:
αν με την σε υποχρεωτική νομική σειρά τους, παρέχεται το δικαίωμα και μετά την λήξη της προθεσμίας για ρύθμιση 100 δόσεων, η πληρωμή της οφειλής με έκπτωση του 100% των τόκων. Φιλικά Γιάννης Αννουσάκης 12.02.16