Θα ήθελα να ρωτήσω τα κάτωθι:

1.) Περίπτωση απαίτησης από το εξωτερικό για το οποίο έχω κάνει αγωγή η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση. Εσφαλμένως η απαίτηση διαγράφηκε το 2013 με πίστωση του 3097 και χρέωση του φορολογικού 4411 καθώς η εκκαθάριση συνεχίζεται και δεν έχει κλείσει η εταιρέια. Το ερώτημα είναι εάν μπορώ να ακυρώσω την εγγραφή διαγραφής με 2015 με ανάποδη εγγραφή να προσθέσω το ποσό στα φορολογικα κέρδη του 2015 ως διαφορά για να φορολογηθώ και εν συνεχεία να πάρω πρόβλεψη το ποσό με τις νέες διατάξεις περί επισφαλών απιτήσεων. Αυτό που με προβληματίζει είναι μήπως ο έλεγχος απορίψει τη διαγραφή του 2013 και μου επιβάλει φόρο το 2015 καθώς θα έπρεπε τότε να φορολογηθεί το ποσό ως αχρησιμοποίητη πρόβλεψη.

2.) Σε περίπτωση που έχω απαίτηση επισφαλή για την οποία έχω προσημειώσεις βάση νομικών εγγράφων για το 50% του ποσού μπορώ να κάνω φορολογική πρόβλεψη για το υπόλοιπο 50% αφού αφαιρέσω τον ΦΠΑ με βάση τον 4172/2013.

3) Εάν έχω προσημείωση έστω για 100.000 Ευρώ βάση νομικών εγγράφων και με μελέτη εκτιμητή ακινήτων αποδείξω ότι η αξία των ακινήτων είναι 50.000 Ευρώ μπορώ να κάνω πρόβλεψη τα 50.000 ευρώ της διαφοράς αφού αφαιρέσω τον ΦΠΑ με βάση τον 4172/2013