09/07/24 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Ηλεκτρονικό μητρώο και θεσμικό πλαίσιο ενεχύρων: Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχoς του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού, ενιαίου και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, του οποίου βασικές κατευθυντήριες αρχές είναι η αντιμετώπιση των διαχρονικών κενών και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων, ώστε να προκύψει ένα μοντέλο πιστώσεων σε κινητά, ανάλογο των ευρωπαϊκών και διεθνών καλών πρακτικών.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο του Μέρους Β' είναι κυρίως:

α) ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για το ενέχυρο με εισαγωγή νέων ρυθμίσεων κυρίως σχετικά με τη σύσταση και την εκτέλεση ενεχύρων επί κινητών, χωρίς παράδοση απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων,

β) η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και την υποχρεωτική εγγραφή των συμβάσεων ενεχύρου και λοιπών εγγραπτέων πράξεων σε αυτό.


Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ και την αιτιολογική έκθεση εδώ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Βουλή, Κατατεθέν νομοσχέδιο, Νομοσχέδιο