02/06/16 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Συμπληρωματικές δηλώσεις Φ.Ε. αγροτών για εισπράξεις επιδοτήσεων πρ. ετών

Με την απόφαση με Αρ.Πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1083185 ΕΞ 2016, δίνεται διευκρίνιση σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και τις βεβαιώσεις που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για φορολογική χρήση ως απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με την εν λόγω απόφαση, διευκρινίζεται ότι οι βεβαιώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι οι επίσημες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 ή 2015 που εκδίδει επίσημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, εκτός των άλλων, ότι :

«………………………..

Από πολλές Δ.Ο.Υ. μας έχει γνωστοποιηθεί ότι συχνά κάποιοι φορολογούμενοι προσκομίζουν διάφορα έντυπα σχετικά με τις καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις όπως π.χ. απλή εκτύπωση σε excel από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου εκεί υπάρχει διαφορετική απεικόνιση των καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων από αυτή που αναγράφεται στις επίσημες βεβαιώσεις που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι οι βεβαιώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι οι επίσημες ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 ή 2015 που εκδίδει επίσημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία μας.».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ  στις βεβαιώσεις του αναγράφει τα ποσά των επιδοτήσεων που εισπράττονται μέσα σε κάθε έτος με ανάλυση στο έτος που αφορούν, προκύπτουν τα κάτωθι θέματα.

Στις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναγράφονται τα ποσά των επιδοτήσεων  που αφορούν το κάθε έτος συνολικά. Έτσι, ενώ η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων γίνεται όπως σε όλους τους επιτηδευματίες βάσει της αρχής του δεδουλευμένου, βάσει των κερδών που αναλογούν στα ετήσια έσοδά τους, οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διευκολύνουν την αντίστοιχη αναγραφή, καθώς εστιάζουν στην είσπραξη. Αυτή όμως η βεβαίωση είναι το δικαιολογητικό που απαιτείται.

Π.χ. βεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ έτους 2015: Σύνολο είσπραξης επιδοτήσεων 10.000 ευρώ που αφορούν: 3.000 ευρώ για έτος ενίσχυσης 2013, 2.000 ευρώ για έτος ενίσχυσης 2014, 5.000 ευρώ για έτος ενίσχυσης 2015. Θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2013 και 2014.

Έτσι λοιπόν, αντί να γίνει το αυτονόητο, να μεταβληθούν δηλαδή οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αναγράφουν τα ποσά επιδοτήσεων κάθε έτους που δικαιούνται, προτιμάται να υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κάθε φορά που εμφανίζεται σε βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είσπραξη ενός ποσού που αφορά προηγούμενη χρήση.

Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση της είσπραξης δημιουργεί νέα προβλήματα εξαιτίας των αγκυλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Οικονομικών. Η καθυστέρηση στην είσπραξη των επιδοτήσεων εκτός του προφανούς προβλήματος ρευστότητας που δημιουργεί στους αγρότες, δυσχεραίνει και την ολοκληρωμένη υποβολή δήλωσης, καθώς για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων, συχνά δεν δηλώνονται, αφού δεν αναγράφονται στις βεβαιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ (όταν σε βεβαίωση έχει εισπραχθεί μικρό μέρος των επιδοτήσεων για μία χρήση).

Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η εργασία των λογιστών και να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των ΔΟΥ, αφού σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Δείτε την απόφαση εδώ.

Σημείωση :

Σε ανάρτηση στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται :

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης, οι υπηρεσίες με κόκκινο χρώμα θα είναι μη διαθέσιμες για χρονικό διάστημα πέντε (5) ημερών, από την Πέμπτη 02/06/2016 μέχρι και την Δευτέρα 06/06/2016

Οur services will be unavailable for 5 days, starting on Thursday 02/06/2016 until Monday 06/06/2016 due to essential upgrades and maintenance work

 

Εφαρμογές για την ενημέρωση του πολίτη

 • Βεβαίωση Εφορίας Ποσών Επιδότησης
 • Δημοσιοποίηση Ποσών Επιδότησης (ΕΓΤΕ/ΕΓΤΑΑ)
 • Διαδικτυακή Εκτύπωση Βεβαίωσης Εγγραφής ΜΑΑΕ και Βεβαίωσης Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη
 • Διαδικτυακή ενημέρωση των γεωργών επί των αποτελεσμάτων διασταύρωσης των στοιχείων των λογαριασμών τους με το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο ανήκουν-ΕΑΕ 2015
 • Ενημέρωση Αποδεκτών Εγκεκριμένων Αιτήσεων Μεταβιβάσεων ΔΕΕ λόγω Κληρονομιάς 2014
 • Ενημέρωση των δικαιούχων για την Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου
 • Εφαρμογή διαδικτυακής ενημέρωσης σχετικά με την Κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2013
 • Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2010
 • Στατιστικά στοιχεία για τα έτη 2011-2012-2013-2014
 • Συνοπτική Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης

 

Εφαρμογές υποστήριξης συναλλαγών με τον πολίτη

 • Αίτηση Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης
 • Διαδικτυακή υποβολή δήλωσης εφαρμογής για τη Δράση 2.3 (Β) "Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαροτεύτλων"
 • Έλεγχος Διακίνησης Ζώων και Κρέατος
 • Κατανομή Νέων Δικαιωμάτων Έτους 2010 από το Εθνικό Απόθεμα και το Άρθρο 68
 • Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης
 • Μηχανογραφικό Μητρώο Συναλλασσομένων
 • Προσωρινά Ατομικά Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012 (καθεστώς αποξηραμένων χορτονομών, οριστική εγκατάλειψη αμπελώνων)
 • Προσωρινά Ατομικά Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2011(τομάτα προς μεταποίηση, εγκατάλειψη αμπελώνων, αμπελοοινικό τομέα)comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αγρότης > Αγροτικές Επιδοτήσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ, Φορολογία Εισοδήματος