Οι δηλώσεις θα υποβληθούν μέσω του συστήματος Taxisnet, όπως ακριβώς έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ή εφόσον κρίνεται από στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πότε υποβάλουμε κοινή και πότε χωριστή δήλωση:
- Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης
- Πλέον δύνεται και η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης(δεν είναι υποχρεωτικό) στους φορολογούμενους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
- Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση, όταν έχει διακοπή η έγγαμη συμβίωσή τους κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση
- Χωριστή φορολογική δήλωση υποβάλλεται σε περίπτωση θανάτου του ενός συζύγου .
Απαραίτητη προϋπόθεση των ανωτέρω είναι η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της δήλωσης.

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι :
- Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
- Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
- Οι κάτοικοι εξωτερικού μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα
- Ανήλικα τέκνα που έχουν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις
- ‘Όσα ανήλικα έχουν στο όνομά τους επιχειρηματική δραστηριότητα, υποβάλλεται Ε3 χειρόγραφο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν Ε1 (το εισόδημα φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί γονική μέριμνα).
Μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι:
- Τα ανήλικα τέκνα (πλην των ανωτέρω περιπτώσεων)
- Τα ενήλικα τέκνα που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα
- Οι κεκαρμένοι μοναχοί (οι εκτός μονών ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Τα εισοδήματα όπως και πέρυσι έχουν διαφορετικό συντελεστή ανάλογα με την πηγή τους.
Εισόδημα από Μισθωτές Υπηρεσίες- Συντάξεις
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-25.000 Ευρώ | 22% |
25.000-42.000 Ευρώ | 32% |
Άνω των 42.000 Ευρώ | 42% |
Ο φόρος που προκύπτει με την ανωτέρω κλίμακα των μισθωτών μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ εισόδημα και η μείωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισόδημα που ξεπερνούν τις 21.000.
Εισόδημα από Ενοίκια
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-12.000 Ευρώ | 11% |
Άνω των 12.000 Ευρώ | 33% |
Εισόδημα από Επιχειρηματική δραστηριότητα
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-50.000 Ευρώ | 26% |
Άνω των 50.000 Ευρώ | 33% |
Εισόδημα από Αγροτική δραστηριότητα
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
Ανεξαρτήτως εισοδήματος | 13% |
Δικαιώματα
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
Ανεξαρτήτως εισοδήματος | 20% |
Από το φορολογικό έτος 2015 και εξής, αποστέλλονται και για αυτή την κατηγορία εισοδήματος ηλεκτρονικά αρχεία με βεβαιώσεις (εξαιρετικά για το έτος 2015 αποστέλλονται έως 31.12.2016
Μεταβίβαση κεφαλαίου
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
Ανεξαρτήτως εισοδήματος | 15% |
μεταβίβαση τίτλων από επαχθή αιτία : μετοχές, μερίδια, μερίδες, ποσοστά συμμετοχής σε εταιρίες, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.
.jpg)
Ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 75% του φόρου που προκύπτει
μόνο από την άσκηση
επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων
, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι.
Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές.
Τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν ως έχουν και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτά των περιουσιακών στοιχείων και αυτά των δαπανών.
Τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων
Τυχόν διαφορά αυτών με το πραγματικό εισόδημα βεβαιώνονται στην δήλωση του φορολογούμενου. Όμως ανάλογα με την πηγή τους εισοδήματος έχουμε και διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης στην διαφορά που προκύπτει.
Με την κλίμακα των μισθωτών – συντάξεων
Η διαφορά των τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών όταν :
1. Έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και συντάξεις
2. Το μεγαλύτερο ή ίσο μέρος των εισοδημάτων είναι από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή
3. Δεν έχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή
4. Είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ
5. Έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο(π.χ. ενοίκια) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ
Με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με τη κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν:
1. Έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα
2. Το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Με την κλίμακα της αγροτικής δραστηριότητας
Η διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της αγροτικής δραστηριότητας όταν:
1. Έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική δραστηριότητα ή
2. Το μεγαλύτερο ή ίσο μέρος προκύπτει από ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους
πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.
Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτή ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Η απαλλαγή από τον φόρο του εισοδήματος από την εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου αναπήρων και θυμάτων πολέμου σε τρίτους, έχει καταργηθεί από το 2010, με τον ν. 3842/10, συνεπώς το εισόδημα αυτό καταρχήν φορολογείται. Το περίπτερο δεν είναι ακίνητο, συνεπώς το εισόδημα αυτό δεν αποτελεί εισόδημα από ακίνητα.
Με τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ, είτε πρόκειται για υφιστάμενες είτε για νέες άδειες, αποτελεί εισόδημα από δικαιώματα, καθόσον φέρει όλα τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του δικαιώματος και φορολογείται με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
Το πρόσωπο που ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης περιπτέρου, υποχρεούται κατά την πληρωμή του δικαιώματος να παρακρατεί φόρο είκοσι τοις εκατό (20%) από τον δικαιούχο του δικαιώματος και κάτοχο της άδειας λειτουργίας περιπτέρου.
Όταν τα δικαιώματα εισπράττονται από φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τα δικαιώματα, με την παρακράτηση αυτή του φόρου 20% εξαντλείται η φορολογική του υποχρέωση για το συγκεκριμένο εισόδημα.
Το εισόδημα που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) .
Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα ) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων .
Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Όσο αναφορά τις επιδοτήσεις αυτές είναι αφορολόγητες έως το ποσό των 12.000 και δηλώνονται στον κωδικό 659 προκειμένου να καλυφθούν τεκμήρια.
Οι αγροτικές αποζημιώσεις, δεν φορολογούνται ανεξάρτητα από το ύψος τους

Στις αποδοχές που λαμβάνουν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα
εξαιτίας των υπηρεσιών τους σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, διενεργείται παρακράτηση φόρου :
- 15% για τους αξιωματικούς και
- 10% για το κατώτερο πλήρωμα
- Δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου σε αποδοχές που αποκτούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (αξιωματικοί και κατώτερο πλήρωμα) οι οποίοι εργάζονται σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, γιατί αποτελούν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης.
Η αλλαγή σε σχέση με πέρσι έχει να κάνει με τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί. Πλέον δεν υπάρχει η διαδικασία της εκχώρησης των μισθωμάτων στο δημόσιο, αλλά για να μην φορολογηθούν τα ενοίκια που είναι οφειλόμενα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει κινηθεί νομικά απέναντι στον ενοικιαστή. Ο νόμος προβλέπει ότι τα μισθώματα θα φορολογηθούν, εφόσον εισπραχθούν, την χρονιά που εισπράχθηκαν.
Επισημαίνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ όπου ελέγχονται και καταχωρούνται πριν από την υποβολή της δήλωσης .
Για τον υπολογισμό του κεφαλαίου που σχηματίζεται κάθε έτος, λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα που είχαν φορολογηθεί ή είχαν νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο, εισπράχθηκαν αποδεδειγμένα και τα οποία προκύπτουν από τον συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων του ίδιου έτους.
Εάν σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο τούτο επηρεάζει αρνητικά τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων ετών.
Επίσης τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φτάνουν μέχρι το προηγούμενο του έτους που επικαλείται ο φορολογούμενος (κρινόμενο έτος).
Η κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος θα είναι :
0-12.000: 0%
12.001-30.000: 0,7 %
20.001-30.000: 1,4
30.001-50.000: 2%
50.001-100.000: 4%
100.001- 500.000 6%
500.001- Άνω: 8%