06/06/25 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ο αιφνιδιασμός πάντα γελάει τελευταίος

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Πρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Οι ζέστες έφτασαν και πλέον μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε καλοκαίρι. Το κλιματιστικό πλέον μας συντροφεύει σχεδόν στο σύνολο της ημέρας, ίσως το βράδυ αρκεί ακόμα το ανοιχτό παράθυρο, αλλά πιστεύουμε δεν αργεί να έρθει και η νυχτερινή του βάρδια. Δεν πειράζει, όμως, Ιούνιο έχουμε, οπότε είναι απολύτως λογικό να ψάχνουμε τα καλοκαιρινά μας. Άλλωστε, μας περιμένει ένα τριήμερο “bonus” για όσους τιμούν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στα δικά μας τώρα, η εβδομάδα που πέρασε μας επιφύλαξε διάφορες εκπλήξεις. Στο μέτωπο των δηλώσεων, στο οποίο συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στην αρχή του άρθρου, συνεχίστηκε η ελαφρώς μειωμένη ροή σε σχέση με αυτήν της περιόδου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στο προηγούμενο μας άρθρο αιτιολογήσαμε ότι αυτό ήταν κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αφού πλέον υποβάλλονται οι «βαρύτερες» δηλώσεις, με έντυπα Ε3, με συμφωνίες και ούτω καθεξής. Όπως φαίνεται, για 3η συνεχόμενη εβδομάδα θα έχουμε νούμερο υποβολής Ε1 που δεν ξεπερνάει τις 300.000 χιλιάδες υποβολές, όμως σχεδόν το 1/3 και πάνω των δηλώσεων περιλαμβάνει έντυπο Ε3, κάτι που σαφέστατα δεν συνέβαινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όπου εκεί η αναλογία έφτανε το 1 ή το πολύ 1,5 προς 10. Αντίστοιχα, μεγάλη άνοδο παρουσιάζει η ροή των δηλώσεων νομικών προσώπων, όπου εδώ και 4 εβδομάδες ξεπερνάμε τις 15.000 εβδομαδιαίες υποβολές, κάτι που τοn Απρίλιο έφτανε με τα βίας τις 7.500 με 8.000 υποβολές. Με λίγα λόγια, ο γνωστός αγώνας δρόμου εξακολουθεί και μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει για το επόμενο διάστημα μέχρι τον Ιούλιο.

Αγώνας δρόμου, όμως, που κρύβει εκπλήξεις. Εκπλήξεις άλλες φορές αναμενόμενες και γνωστές, αλλά και άλλες φορές καινούργιες, που φτάνουν να κινούνται στα όρια του αιφνιδιασμού. Ομολογουμένως φέτος, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε κάποια έκπληξη που να μας είχε αιφνιδιάσει. Πήγαιναν όλα σε μία ήρεμη ροή, σε σημείο που αρχίζαμε να πιστεύουμε ότι φέτος, μετά από πολλά χρόνια, όλα θα κινήσουν φυσιολογικά και σε ρυθμούς «ανάγκης υπερπήδησης» των απλών και γνωστών εμποδίων. Ήταν πρωτάκουστο! Είχαμε φτάσει στις αρχές Ιουνίου και τίποτα δεν είχε ανατραπεί. Για την ακρίβεια, είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε ότι κάτι δεν πάει καλά! Να έχουμε φτάσει Ιούνιο και να μην έχουμε πισωγυρίσματα και αναπροσαρμογές; Τρομερό πράγμα!

Φυσικά, όμως, λογαριάζαμε χωρίς τους ξενοδόχους! Με μία κίνηση «ματ» ανέτρεψαν την σκέψη μας μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Πώς έγινε αυτό; Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες σε διαβούλευση, το οποίο εκτός όλων των άλλων αναφέρεται και στο πώς θα δοθεί η επιδότηση με τη μορφή επιστροφής ποσού ενοικίου. Πού είναι, όμως, το ζήτημα του αιφνιδιασμού στο οποίο αναφερόμαστε; Διαβάστε αυτό…

«5. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης διενεργείται χωρίς αίτηση, με βάση τα στοιχεία της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή του εκάστοτε προηγουμένου φορολογικού έτους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου του έτους καταβολής σύμφωνα με την παρ. 2. Λέει το σχέδιο νόμου… Μία χαρά… Το επίδομα θα δοθεί χωρίς αίτηση, άρα χωρίς επιπλέον πλατφόρμα. Καλά μέχρι εδώ, αλλά για να πάμε και λιγάκι παρακάτω στο σχέδιο νόμου…

6. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:

α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και,

β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή.

Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι δηλώσεις της περ. α) που αφορούν ενεργές μισθώσεις κατά το έτος 2024, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις έως τις 15 Ιουλίου 2025.».

Εδώ είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός… Το επίδομα θα εκκαθαριστεί μέσα από την δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, ας πούμε ότι είναι κάπως λογικό αυτό, η οποία όμως θα διασταυρωθεί με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου, από που λέτε; Από το Ε1 του. Από που όμως συγκεκριμένα; Από το «κουτάκι» 081-082-083, στον πίνακα 6.9 όπου αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης. Ναι, για όποιον δεν το θυμάται, υπάρχει το συγκεκριμένο κουτάκι, αλλά η καταγραφή του ήταν και είναι προαιρετική. Για την ακρίβεια, γενικά μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν προαιρετικός, γιατί στην ουσία δεν δημιουργεί κάποιο φορολογικό αποτέλεσμα στον ενοικιαστή που το καταγράφει στην δήλωση του. Η μόνη χρήση του ήταν καθαρά για λόγους διασταύρωσης με την άλλη πλευρά του ιδιοκτήτη για το αν καταγράφεται σωστά στο έντυπο Ε2 του, άρα κατ’ επέκταση αν φορολογείται σωστά για το ενοίκιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίδομα στέγασης του ΟΠΕΚΑ, διασταύρωνε μόνο από το μισθωτήριο, το οποίο θα έπρεπε να είναι ενεργό μέσα στο επιδοτούμενο εξάμηνο. Ουδέποτε διασταύρωνε από τον προαναφερόμενο πίνακα.

Όμως, επειδή ποτέ δεν ήμασταν κατά της διασταύρωσης, καταγράφαμε το ενοίκιο στον πίνακα 6.9, έστω και αν στην ουσία αυτό ήταν περιττό για το φορολογικό αποτέλεσμα του φορολογούμενου. Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, στεκόμασταν στην ουσία της πληροφόρησης , δηλαδή στην καταγραφή του Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη και στο ετήσιο μίσθωμα, χωρίς να μπαίνουμε στο ψυχαναγκαστικό της καταγραφής του αριθμού μίσθωσης, ούτε επίσης στο ψυχαναγκαστικό να αναλύουμε το ενοίκιο βάσει της μηνιαίας μίσθωσης. Δηλαδή, αν είχε γίνει αλλαγή του μισθώματος μέσα στο έτος δεν γράφαμε δύο φορές τον ιδιοκτήτη συνδέοντας το συνολικό μίσθωμα με την δήλωση ενοικίου, αλλά κάναμε ένα συνολικό υπολογισμό για τους 12 μήνες και γράφαμε το ετήσιο μίσθωμα στον κωδικό 811 ή 812 αν πλήρωνε το μίσθωμα η σύζυγος. Λάθος δεν υπήρχε. Η διασταύρωση του κράτους γίνονταν κανονικά. Στην τελική δεν υπήρχε χρόνος για κάτι παραπάνω, αφού πρέπει να προλάβουμε τις άπειρες προθεσμίες που μας κυνηγάνε.

Εκτός αυτού, αν οι εκμισθωτές ήταν παραπάνω από τρεις, είτε του ίδιου ακινήτου, είτε γιατί αλλάχθηκε σπίτι μέσα στο έτος, δεν γινόταν να αναγραφούν όλοι στον πίνακα 6.9, αλλά γράφονταν δύο και οι άλλοι αναγράφονταν με συγκεντρωτική καταγραφή. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι οδηγίες των δηλώσεων οι οποίες αναφέρουν ξεκάθαρα τα εξής:

«Αναγράφεται το καθαρό ποσό του ενοικίου που κατεβλήθη μέσα στο έτος 2024 για κύρια κατοικία της οικογένειας. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2024 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να συμπληρώνονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ τους. Εάν στη διάρκεια του 2024 αλλάξατε μία ή περισσότερες κατοικίες, στην κάθε σειρά θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή και το ποσό ενοικίου κάθε κατοικίας που μισθώσατε. Εάν μισθώσατε δυο κύριες κατοικίες μέσα στο 2024 από τις οποίες η πρώτη κατά σειρά μίσθωσης έχει τρεις εκμισθωτές, στην πρώτη σειρά θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας που μισθώσατε και στον οποίο κατεβλήθη το μεγαλύτερο ποσό, στη δεύτερη το ποσό που κατεβλήθη στους υπόλοιπους χωρίς τα στοιχεία τους και στην τρίτη τα στοιχεία του εκμισθωτή της δεύτερης κατοικίας που μισθώσατε και το ποσό που του κατεβλήθη.».

Φυσικά, στην φόρμα καταχώρησης του Ε1 παίρνει παραπάνω από τρεις καταχωρήσεις, οπότε ας πούμε αυτό το ζήτημα είναι σαν να μην υφίσταται, αφού ας πούμε ότι θα ληφθούν στοιχεία από την φόρμα συμπλήρωσης.

Όμως για τους κωδικούς 081-083; Ήταν τόσο περιττοί που δεν αναγράφονται καθόλου στο βιβλιαράκι των οδηγιών για τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 του 2025 (φορολογικού έτους 2024). Καμία απολύτως αναφορά… Κάτι παραπάνω από πληροφοριακού χαρακτήρα, λοιπόν, στα όρια του ψυχαναγκαστικού που προαναφέραμε.

Αυτό το ψυχαναγκαστικό, λοιπόν, αν δεν αλλάξει κάτι στο σχέδιο νόμου, αποκτά τεράστια ουσία, αφού από αυτό και αντίστοιχα από το 088-090 της φοιτητικής στέγης θα προκύψουν τα επιδοτούμενα ποσά των ενοικίων, όπως αναλύονται στο άρθρο 70.3 του ίδιου σχεδίου νόμου.

Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ; Ξαφνικά όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος ανήκουν στους 4.643.236 φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα πρέπει να ελέγξουν τους προαναφερόμενους κωδικούς και αν δεν αναγράφονται στην δήλωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση για να το καταγράψουν. Φυσικά, μέσα σε αυτούς ανήκουν και οι «προσυμπληρωμένοι» φορολογούμενοι, που οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτοματοποιημένα. Το ίδιο, φυσικά, θα πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής όσοι δεν έχουν κάνει δήλωση και ανήκουν στους δυνητικά δικαιούχους.

Θα αρκεί, όμως, μόνο αυτό; Φυσικά και όχι, αφού όλα θα πρέπει να συμφωνούν με τα μισθωτήρια που έχουν καταχωρηθεί στο taxis. Μισθωτήρια τα οποία να θυμίσουμε ότι μπορεί να μην καταγράφουν το σωστό μίσθωμα, αφού δεν είναι άμεσα υποχρεωτικό να καταγράφεται στο ανάλογο κουτάκι η συμφωνημένη αύξηση που γίνεται κατά την διάρκεια της μίσθωσης. Δηλαδή, αν υπάρχει μίσθωση που ξεκινούσε για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2023 και έληγε τον Μάρτιου του 2026 και στην συμφωνία προβλέπονταν κάθε Μάρτιο αύξηση 50 ευρώ στο μίσθωμα, δεν προκύπτει από κάπου ότι για κάθε αύξηση θα έπρεπε να περαστεί τροποποίηση μίσθωσης στο taxis, αφού πολύ απλά δεν υπάρχει τροποποίηση. Όπως φαίνεται, όμως, με έμμεσους τρόπους, κάτι σαν τις πάλαι ποτέ δηλώσεις covid, αυτό θα γίνει υποχρεωτικό. Αλήθεια, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου υπάρχει ο διαχωρισμός του άμεσα και του έμμεσα υποχρεωτικού; Στην δική μας πάντως, ζει και βασιλεύει αυτός ο διαχωρισμός και μάλιστα πάρα πολλές φορές ο έμμεσος τρόπος είναι ισχυρότερος του άμεσου. Φυσικά, αν το μισθωτήριο έχει λήξει προφανώς και θα πρέπει να τροποποιηθεί και να είναι ενεργό κατά το κρινόμενο διάστημα, ασχέτως αν ένα ληγμένο μισθωτήριο που δεν έχει δηλωθεί η λύση του για τους σκοπούς του φόρου εισοδήματος θεωρείται ενεργό μισθωτήριο.

Όπως καταλαβαίνετε, εν μέσω φορολογικών δηλώσεων που λήγουν σε κάτι παραπάνω από έναν μήνα, μας περιμένει «δουλίτσα». Και βάσει σχεδίου νόμου, μέχρι πότε θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά; Οι απαντήσεις έχουν ήδη ειπωθεί, αλλά ας τις ξεκαθαρίσουμε. Μέχρι την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί τα έντυπα Ε1 των δικαιούχων, αλλά μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί τα μισθωτήρια, εκπρόθεσμα ή εμπρόθεσμα. Μάλιστα, φέτος ο νομοθέτης είναι large, αφού αν γίνουν οι διορθώσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιβάλλει πρόστιμο.

Μάλιστα….!!! Πολλοί από εμάς έχουμε ξαναδεί το έργο και στο παρελθόν, με μικρές παραλλαγές… Προς τα τέλη του έτους θα λέγεται με στόμφο δηλώσεων ότι «έλαβαν τόσοι δικαιούχοι, τόσα εκατομμύρια ευρώ την επιστροφή ενοικίου και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς καν να κάνουν αίτηση» και άλλα τέτοια παρόμοια. Φυσικά, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για τους λογιστές που για άλλη μία φορά έκαναν τους ζογκλέρ, ενώ αντίθετα θα περάσει στην κοινή γνώμη ότι για όσους το έχασαν, θα φταίνε οι κακοί λογιστές που δεν δήλωσαν τους κωδικούς 081-083 ή αντίστοιχα οι κακοί λογιστές των ιδιοκτητών που δεν είχαν φτιάξει σωστά τα μισθωτήρια. Εάν αυτό το πράγμα δεν λέγεται στην χειρότερη εκβιασμός και στην καλύτερη ερασιτεχνισμός, τότε ποιο λέγεται; Επειδή, λοιπόν, είμαστε ακόμα σε σχέδιο νόμου, προφανώς και το μέτρο δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί έτσι, τουλάχιστον για φέτος. Του χρόνου που θα το ξέρουμε, ίσως θα έχουμε πάρει τα μέτρα μας, μέχρι φυσικά να έχει βγει κάτι άλλο.

Καλό τριήμερο σε όλους!

Υ.Γ. Μας έχει ζητηθεί να σχολιάσουμε την εγκύκλιο Α.1065/2025 για την ασθένεια των λογιστών. Φυσικά και θα το κάνουμε, απλά η επικαιρότητα πολλές φορές μας προλαβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη μας είναι ότι είναι μία πολύ θετική αρχή, που χρήζει βελτιώσεων, αλλά όπως και να το κάνεις είναι μια αρχή…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2025