Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς

Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς στον Komvos, μπορείτε να το δείτε κάνοντας click ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα έχει ήδη υποβληθεί στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα σας έχει υποβληθεί με επιτυχία στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Menu

Ιστορικό ερωτήματος

κλείσιμο

Διευκρινίσεις συμπλήρωσης δήλωσης ΦΠΑ

Η υπηρεσία μας είναι Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου, ήτοι Ν.Π.Δ.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα, ενταγμένο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Θα θέλαμε να μας υποδείξετε ποιοι κωδικοί πρέπει να συμπληρωθούν στη δήλωση ΦΠΑ στις ακόλουθες περιπτώσεις που αφορούν σε δαπάνες με δικαίωμα συμψηφισμού ΦΠΑ:

1. Ενδοκοινοτική απόκτηση παγίων στοιχείων από προμηθευτή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ: σε ποιον κωδικό της δήλωσης ΦΠΑ καταχωρείται η φορολογητέα αξία της συναλλαγής, στον κωδικό 362 ή στον κωδικό 364;

2. Ενδοκοινοτική απόκτηση λογισμικού: η συναλλαγή θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού ή λήψη υπηρεσίας και σε ποιον κωδικό της δήλωσης ΦΠΑ καταχωρείται η αξία της συναλλαγής σε κάθε περίπτωση;

1. Στις οδηγίες που δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1082/2015, για τη συμπλήρωση του κωδικού 364, αναφέρεται ότι, αναγράφεται η αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Στην αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών περιλαμβάνεται και η αξία της απόκτησης αγαθών που παραδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Κώδικα  ΦΠΑ . Στον κωδικό αυτό αναγράφεται η αξία της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ανεξάρτητα αν αφορούν εμπορεύματα, πρώτες ύλες ή επενδυτικά αγαθά.

2. Η αγορά λογισμικού μέσω διαδικτύου (intrenet), συνιστά ηλεκτρονικά παρεχόμενη/λαμβανόμενη υπηρεσία (παρ. 2 άρθρου 18 του Ν.5144/2024 και παράρτημα vii του ιδίου νόμου).

Η αγορά λογισμικού σε φυσική μορφή, συνιστά αγορά αγαθού και αν ο πωλητής είναι εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος, ενδοκοινοτική απόκτηση.

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο φόρος οφείλεται από τον αγοραστή, ο οποίος οφείλει να εγγραφεί στο ΦΠΑ/VIES. Συνεπώς, όταν αντιμετωπίζεται ως λήψη υπηρεσιών και ο λήπτης ασκεί πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης, η αξία αναγράφεται τους κωδικούς 365-385 και 303-333. Υποβάλλεται ανακεφαλαιωτικός πίνακας λήψης ενδοκοινοτικών υπηρεσιών.

Copyright © Epsilon Net | Όροι Χρήσης