Έχουμε την εξής συνθήκη:

Το αγροτικό προϊόν συλλέγεται από το χωράφι όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ζύγισης. Ο αγρότης εκδίδει ψηφιακό δελτίο αποστολής με την ένδειξη προς ζύγιση και ΑΦΜ τον τελικό αγοραστή-έμπορο αλλά μεταφέρει το προϊόν σε πλάστιγγα-αποθήκη μεσάζοντα, ο οποίος ζυγίζει το προϊόν, το αποθηκεύει και αργότερα αποστέλλει τη συγκεντρωθείσα ποσότητα στον τελικό αγοραστή-έμπορο με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση μεσιτείας και πληρώνεται από αυτόν εκδίδοντας Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών με βάση τα κιλά που συγκέντρωσε.

Το ερώτημα αφορά αν ο μεσάζοντας εκδίδει δελτίο ποσοτικής παραλαβής για κάθε αγρότη που πάει την παραγωγή του, αποστέλλει μετά με δικό του δελτίο την ποσότητα συγκεντρωτικά στον έμπορο, ο οποίος τιμολογεί τους αγρότες και τον μεσάζοντα ή αν ο μεσάζοντας ζυγίζει το προϊόν, κρατάει αρχείο (ζυγολόγια) ανά αγρότη, αποστέλλει το προϊόν συγκεντρωτικά στον έμπορο με δικό του δελτίο, ο οποίος έμπορος εκδίδει δελτία ποσοτικής παραλαβής αυτός με βάση τα ζυγολόγια του μεσάζοντα και τιμολογεί τους αγρότες και τον μεσάζοντα.

Όλες οι εγκύκλιοι και διευκρινιστικές αναφέρουν ότι την ποσοτική παραλαβή την κάνει ο Εμπορος , δεν έχω δει κάπου να αναφέρεται σαν υπόχρεος ο μεσάζοντας αλλά είναι πολύ συνηθισμένη περίπτωση στη περιοχή μας που είναι απομακρυσμένη και θέλω να μου απαντήσετε πώς χειριζόμαστε μια τέτοια συνθήκη.