Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να υποβάλω ερώτημα σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση χρηματικού βραβείου ύψους 25.000,00 €, το οποίο απονέμεται από ιδιωτικό φορέα στο πλαίσιο επιχειρηματικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, θα ήθελα να διευκρινιστεί ο τρόπος φορολογικής αντιμετώπισης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Όταν το βραβείο καταβάλλεται σε νομικό πρόσωπο (Ι.Κ.Ε.).
Από τη σχετική έρευνα που έχω πραγματοποιήσει, προκύπτει ότι το ποσό αποτελεί φορολογητέο έσοδο της εταιρείας και φορολογείται με τον ισχύοντα συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (σήμερα 22%), χωρίς να υφίσταται υποχρέωση επιβολής ή απόδοσης Φ.Π.Α. ή τέλους χαρτοσήμου.

Όταν το βραβείο καταβάλλεται σε φυσικό πρόσωπο.
Από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, προκύπτει ότι, εφόσον ο διοργανωτής χορηγήσει σχετική βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι το χρηματικό ποσό αποτελεί βραβείο που απονεμήθηκε στο πλαίσιο επιχειρηματικού διαγωνισμού και όχι αμοιβή για παροχή υπηρεσιών ή άλλη συναλλαγή, ενδέχεται να μην υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν η ανωτέρω προσέγγιση είναι ορθή και, σε περίπτωση που το ποσό δεν φορολογείται, σε ποιον κωδικό ή πεδίο του εντύπου Ε1 θα πρέπει να δηλωθεί.

Θα μπορούσατε, επίσης, να μου επιβεβαιώσετε εάν τα παραπάνω είναι σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και, εφόσον είναι δυνατόν, να μου υποδείξετε τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και τυχόν εγκυκλίους ή διοικητικές αποφάσεις που διέπουν τις δύο αυτές περιπτώσεις;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και τη βοήθειά σας.