Επενδυτής πραγματοποιεί συναλλαγές σε μετοχές και options μέσα στο έτος.
Η άποψη μου είναι πως η αγορά μετοχών θα πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδικό 743.
Το όποιο κέρδος από μετοχές στις οποίες ο επενδυτής κατέχει ποσοστό Το ποσό της πώλησης θα πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδικό 781 στην τιμή κόστους γιατί αν καταχωρηθεί το ποσό της πώλησης θα είναι σαν να διπλομετράται το κέρδος.
Σε περίπτωση ζημιάς το ποσό της πώλησης θα πάει στον κωδικό 781 (Κόστος - Ζημιά)
Σε περίπτωση αγοράς ή ανοικτής πώλησης (write) δικαιωμάτων θεωρώ ότι στον κωδικό 743 και 781 πρέπει να αναγραφεί το ίδιο ποσό από την στιγμή που κέρδη ή ζημιές δικαιωμάτων καταγράφονται στον κωδικό 865 ή 871.
Από την μελέτη που έχω κάνει υπάρχει κενό στο αν θα πρέπει να καταχωρηθεί το ποσό της πώλησης (σε τιμή κόστους για κερδοφόρες θέσεις ή το ποσό της πώλησης για ζημιογόνες θέσεις) στον κωδικό 781. Είναι όμως παράλογο από την άποψη ότι αν σε ένα έτος υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αγορές και πωλήσεις, το σύνολο των αγορών μπορεί να είναι υπέρογκο όπως και των πωλήσεων. Συνεπώς η άποψη μου είναι πως η πώληση πρέπει να απεικονίζεται.
Σε περίπτωση αγορών μέσα στο έτος και πώλησης σε επόμενο, θα πρέπει όλα τα ποσά να είναι στην τιμή αρχικού κόστους η εσόδου από ανοικτή πώληση.
Θεωρείτε το σκεπτικό μου σωστό;