Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Ελλάδα στην κερδοσκοπική της δραστηριότητα παρέχει ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα εκμάθησης ξένης γλώσσας σε ιδιώτες εντός της χώρας, σε πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης και σε τρίτες χώρες. Ο σκοπός της ΑΜΚΕ βάσει του καταστατικού της είναι η κατανόηση της κουλτούρας της ξένης χώρας με διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση της γλώσσας της που διδάσκεται. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1. Με το δεδομένο του σκοπού της εταιρείας και σε συνδυασμό με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την ΑΑΔΕ με την Ε.2071 ημερομηνίας 14/05/2020 από την ΑΑΔΕ (στην οποία γίνεται διάκριση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής εκπαίδευσης και αναλόγως η υπηρεσία επιβαρύνεται ή όχι με ΦΠΑ), έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι παραπάνω υπηρεσίες θεωρούνται ερασιτεχνικού χαρακτήρα, οπότε επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Συμφωνείτε με το σκεπτικό μου;

2. Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος μου χωρίζεται σε 2 υποερωτήματα και αφορά τη διαδικτυακή υπηρεσία B2C σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τρίτων χωρών. Πιστεύω ότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από την απάντηση του πρώτου ερωτήματος. Οπότε τα υποερωτήματα είναι τα εξής:

a. Με δεδομένο πως η υπηρεσία εντάσσεται στο ΦΠΑ , τότε υπάρχει η υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ και για τις B2C υπηρεσίες εντός Ε.Ε., σωστά; Αν ναι γεννάται η υποχρέωση εγγραφής της ΑΜΚΕ στο O.S.S. (One Stop Shop) στο ενωσιακό καθεστώς; Σημειώνω τα εξής: η πρόβλεψη είναι για ποσά άνω των 10.000€ ετησίως οπότε ξεπερνιέται το όριο που ορίζεται στις οδηγίες του O.S.S. για την για απόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα και oι υπηρεσίες θα είναι σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.

b. Ομοίως για τις υπηρεσίες B2C σε Τρίτες Χώρες οι αποδείξεις θα έχουν ΦΠΑ 24%, σωστά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την απάντηση σας.