Καλησπέρα σας,
Ατομική επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία και ΚΑΔ δραστηριότητας 71120000, 72190000 και 85591900, αγόρασε τον Μάρτιο του 2025 ένα μεταχειρισμένο επιβατικό ΙΧ από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Το τιμολόγιο που έκοψε η εταιρεία για την πώληση του αυτοκινήτου έχει ΦΠΑ στο 24% ποσού 1.529,03€.
Θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε εάν μπορούμε να καταχωρήσουμε στα βιβλία της επιχείρησης μας ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο το παραπάνω ποσό και στη συνέχεια να εκπέσουμε το ποσό της αγοράς του ΦΠΑ καθώς και λοιπά έξοδα κίνησης και συντήρησης του εν λόγω οχήματος.
Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης της αγοράς του οχήματος στο έντυπο Ε3 της επιχείρησης και στο Φ2 του 1ου τριμήνου ή μόνο στο έντυπο Ε1 για την καταχωρήση του ποσού της αγοράς και του τρόπου απόκτησης.
Διευκρινίζεται ότι η ατομική επιχείρηση εκδίδει τιμολόγια προς ένα μόνο εργοδότη και εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ( μπλοκάκι).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,