Καλημέρα και καλό μήνα.
Εδώ και πολλά χρόνια για δύο πελάτες, υποβάλλω ανά περιόδους, δήλωση για το χαρτόσημο τιμολογίων αγοράς απο ιδιώτη 3,6%. Μέσα στο έτος 2024, έχω υποβάλλει δήλωση και για το Α τρίμηνο και για το Β τρίμηνο τηρώντας την προθεσμία που είχα στο μυαλό μου για πολλά χρόνια, δηλαδή 50 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Για το Α τρίμηνο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Για το Β τρίμηνο όμως και για τη δήλωση που υπέβαλα αρχές Αυγούστου, καταλογίστηκε πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 250,00€ και στις δύο επιχειρήσεις .Είναι από τις περιπτώσεις που δυστυχώς δεν αντιλήφθηκα ποτέ την αλλαγή, γιατί πράγματι με τον ν.4955 η προθεσμία έχει αλλάξει και έχει οριστεί ως νέα, το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα του εγγράφου. Οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής δύο παρακάτω.

1. Σε άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στις 01/03/2024 που πολύ αναλυτικά εξηγείτε τις αλλαγές, αναφέρετε ότι:

¨Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε.2007/26.1.2024, σε περίπτωση που εκ παραδρομής αποδόθηκαν τέλη χαρτοσήμου σε προθεσμία σύμφωνα με τις προϊσχύσασες διατάξεις από την οριζόμενη στο αρ. 51 του ν. 4955/2022 και ως εκ τούτου επιβλήθηκαν τόκοι και πρόστιμα, επιστρέφονται ή διαγράφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.

Έχει η παραπάνω παράγραφος εφαρμογή για τις δηλώσεις χαρτοσήμου που αφορούν την περίοδο Β τρίμηνο του 2024; Συνεπώς θα μπορούσα να στείλω αίτημα για διαγραφή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής;

2.Εάν δεν έχει εφαρμογή η παραπάνω παράγραφος και επειδή ο φόρος χαρτοσήμου που προκύπτει από τη μία δήλωση είναι 26€, θα μπορούσα να ζητήσω εφαρμογή της απαλλαγής τους προστίμου λόγω του ότι ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 100,00€; Αυτό μπορεί να γίνει από τα αιτήματα μου ή θα πρέπει να πληρωθεί το πρόστιμο και στη συνέχεια να κάνουμε προσφυγή μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία καταλογισμού του προστίμου;

Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι η μια επιχείρηση είναι ατομική και η δεύτερη της οποίας ο φόρος που προέκυψε από τη δήλωση είναι 26€ είναι Ο.Ε.

Παρακαλώ για την άμεση βοήθεια σας στα παραπάνω διότι το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις καταλογίστηκε με ημερομηνία 12/09 και εμφανίστηκε στην καρτέλα οφειλών χθες. Πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας για να κινηθούμε, εάν έχουμε τη δυνατότητα, είναι πολύ περιορισμένος.
Ευχαριστώ πολύ.